Alsjeblieft: Een Circulaire en Holistische Levensregel in een Notendop.

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Het speelse en ‘genadige’ van deze levensregel is heel aantrekkelijk voor mij. Ik voel me vaak falen en deze regel biedt keer op keer de kans van opnieuw beginnen.” (dat schreef Maria, die naar een Individueel Retraite kwam.)

Hoi Hoi,

Heb jij dat nu ook zo af en toe? Dat je zo voorzichtig een tijdje vooruitdenkt en wat orde probeert aan te brengen in je leven, gedachten en werk?

Zoals je wellicht heb kunnen lezen ben ik de afgelopen tijd bezig geweest om stukje bij beetje wat meer te delen over iets waar ik zelf veel aan heb en het daarom graag deel: Een Levensregel. Op een speelse manier probeer ik duidelijk te maken wat mij raakt en hoe het me helpt om te leven met focus. En daar blijf ik me in oefenen.

Tip: Wil jij graag leren leven met een Levensregel? Tijdens een Individueel Retraite help ik je graag op weg om inzicht te krijgen in welk levensgebied het meeste aandacht nodig heeft in jou situatie. Stuur me een mailtje als je denkt: Dat lijkt me nou heerlijk! Dan kijken we samen naar een datum voor jou eigen #MeTime Dag;-) en kijk je of een traject iets voor je is.

Maar eerst even een opfrissertje:
De letters HOUVAST hebben een betekenis: Het is van belang dat je een Levensregel niet rigide benadert. Dan sla je volledig de plank mis. Je mag het speels doen, herhalen, over nieuw beginnen en blijven zoeken naar verbetering. De hele levensregel ademt impliciet het woord Genade.

Uitleg van de letters: HOUVAST:
H = Heilige Grond. Een goede start.
O = Organiseer je tijd en geef elke tijdsdeel (dag, week, maand) een doel.
U= Uitvoeren. Aan de slag!
V= Verbinding met anderen.
A= Activiteit. Aan je lichaam: Voeding en Beweging.
S= Sensitiviteit. Voed je sensitieve ziel. Kijk kunst, teken, musiceer.
T= Tot Slot. De kunst van het afronden.

Wat is een Levensregel?
Het is een kapstok die je gebruikt om je leven te organiseren.
De Eerste Drie Letters. HOU zijn Taakgericht en Praktisch.
Oriëntatie, (H) Organisatie(O) en Uitvoering.(U)
.
De laatste Vier Letters: VAST gaan over:
Je verbinding met de Ander (Verbinding)
Je verbinding met je Lichaam (Activiteit en Voeding)
Je verbinding met zowel je ziel als de wereld om je heen. (Sensitiviteit)
Een Levensregel heeft een Kop en een Staart. De Kunst van het Beginnen en het Stoppen. (T)
Een Levensregel is een rek waarlangs een plant naar het Zonlicht groeit. Het kan steun en Houvast geven in je leven.

Waarom zou je een Levensregel willen gebruiken?
Een Levensregel helpt je om in de hectiek van het leven orde aan te brengen. In onze buitenland jaren voelde ik enorme druk: Wereldschool, taalstudie, community werk. Contacten met het thuisfront. Je huishouden, eten op tafel. En o ja: Ik heb ook nog een lijf dat wat aandacht kan gebruiken. In deze tijd is Mijn Levensregel geboren. Met name rond de hectiek van de laatste verhuizing zag hij echt het levenslicht. Misschien voel jij ook wel druk om veel ballen in de lucht te houden. De Levensregel HOUVAST omvat alle levensdomeinen die je vanuit rust dagelijks en wekelijks aandacht geeft. Je herhaalt dat keer op keer en schrijft het uit op een dag en week planner. Daardoor leef je bewust.

Hoe werkt deze Levensregel?
Holistisch en Circulair.
Uw trouw is elke morgen nieuw.” En zo mogen wij ook elke dag opnieuw beginnen. Dit is de vertaling naar de praktijk van het Conversio Morum. De Levensregel HOUVAST is Circulair. Je mag elke keer opnieuw beginnen. Dat is in lijn met de Regel van Benedictus. Zijn Levensregel muntte uit in Mildheid. Deze levensregel is Holistisch: Het geeft aandacht aan alle levensgebieden.
Per dag: Hang een Lijstje in het zicht en zet daar de letters HOUVAST met het eerste woord erop. Ga ze in de morgen even langs.
Per week: HOUVAST,
H = Heilige Grond. Een goede start. (Zondag)
O = Organiseer je tijd en geef elke dag van de week een doel. (Maandag)
U= Uitvoeren. Aan de slag! (Dinsdag)
V= Verbinding met anderen. (Woensdag)
A= Activiteit. Aan je lijf denken. Voeding en Beweging. (Donderdag)
S= Sensitiviteit. Voed je sensitieve ziel. Kijk kunst, teken, musiceer. (Vrijdag)
T= Tot Slot. De kunst van het afronden. (Zaterdag)

Wat zijn randvoorwaarden om je Levensregel vorm te geven?
De levensregel begint met Heilige Grond, dat is het fundament. Jes 33: 6 “Hij is ons HOUVAST zolang we leven.

Woorden die dit verwoorden zijn:
Holistisch, Speels, Creatief, Focus, Aandachtig, Ritme, Circulair.
Leef zoals de blaadjes, losjes en toch diep geworteld in de stam. Ook zij beginnen elk keer weer opnieuw. Je Levensregel is nooit af. Gelukkig maar. Je kunt het nu zo laten liggen en morgen weer oppakken. Heerlijk! Altijd weer een nieuw begin. Dat geeft de burger moed.

Drie oude termen uit de kloostertraditie:
Obedientia (‘gehoorzaamheid’) is dat we gehoor geven aan wat van ons gevraagd wordt. We nemen tijd en luisteren aandachtig naar onszelf en onze omgeving.
Stabilitas (‘bestendigheid’) daagt ons uit om trouw te blijven aan wie we zijn – iets wat je voortdurend (her)ontdekt als je bewust leeft en reflectiemomenten inplant.
Conversio morum (‘dagelijkse verbetering van houding en levensstijl’) Conversio morum betekent in de Benedictijnse Spiritualiteit; een op positieve groei gerichte levensstijl waarin je met kleine stapjes goede gewoonten aanleert.

Hoe pas ik de levensregel toe op mijn leven?

Het is van belang dat je helder hebt, welk gebied het meeste aandacht nodig heeft in jou leven. Ben je herstellend van een ziekte? Dan is het anders dan dat je net voor jezelf bent begonnen als ZZP-er. Is jou leven in de laatste tijd radicaal veranderd? Of je nu aan je eerste baan bent begonnen, single, ouder in een opgroeiend gezin of net met pensioen bent. Deze levensregel is een raamwerk, die voor iedere situatie een helpend handvat biedt, maar in het bijzonder voor mensen die in een veranderende situatie zitten of voor langere termijn onder druk leven.

Eerder schreef ik oa:
Hey Janneke hoe  geef jij een dag dan vorm?

Denk eens na: Welke gebieden (van de letters HOUVAST) wil jij meer aandacht geven?
Hierbij een Gratis Download: de Levensregel op papier. 

Een commentaar uit de Evaluatie van een Individueel Retraite: 
“Een mooie afwisseling van uitleg over de Levensregel, persoonlijke voorbeelden en tijd om mijn eigen Levensregel uit te schrijven. Ik vond het heel fijn dat Janneke mijn voorbereidende mail had gebruikt om specifieke vragen te stellen.”

Evaluatie:
Heb je een Levensregel geschreven? Plan dan ook evaluatiemoment in, in je agenda. (wekelijks, maandelijks, per kwartaal en per jaar)

P.S. Weet je nog? Ik bied je deze tip: Wil je graag leren leven met een Levensregel? Tijdens een Individueel Retraite help ik je graag op weg om inzicht te krijgen in welk levensgebied het meeste aandacht nodig heeft in jou situatie.

Stuur me een mailtje als je denkt: Dat lijkt me nou heerlijk! Dan kijken we samen.

20 reacties

Reacties zijn gesloten.