Wat is een goed begin van je dag?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Mini Introductie Cursus HOUVAST, Deel 1 (van 7)

De meeste morgens is het vast weer hetzelfde deuntje: Je wekker gaat, je rolt min of meer uit bed. En dan. Wat is een goed begin van je dag? Pak je gelijk je telefoon, die je als wekker gebruikt? En check je snel het een en ander? Is dat eigenlijk, stiekem wel de beste start van de dag?

Hoe zit jouw ideale begin van de dag er voor je uit? En natuurlijk is er verschil tussen waar je invloed op hebt, en wat niet. Of je alleen in huis woont of een huis deelt. Of je snel op pad moet of dat er een lange dag voor je ligt.

In 7 weken lang neem ik je stap voor stap mee in een mini cursusje HOUVAST, een holistische levensregel om de hectiek van het alledaagse leven behapbaar te maken door elementen uit het kloosterleven te implementeren. Hoe fijn dat is, dat ga je ontdekken.

Vandaag staan we stil bij de letter H. van Heilige grond. Hoe maak jij Heilige Grond als fundament van je dag? Je hebt geen habijt maar heb je een hoek in je huis of slaapkamer die je als Heilige grond kan zien? Het kan al een kleedje zijn voor je bed. Met een plaat op de muur die je helpt. Wat is voor jouw een goed begin van de dag? (week, maand, jaar) Hoe begin jij vanuit rust? Wat is jouw ochtendritueel? Ik vul het niet voor je in. De levensregel is een raamwerk. Ik stel de vraag, jij mag het antwoord geven.

Begin met de liturgie van het opmaken van je bed

Tish warren; liturgie van het alledaagse

Maak of gebruik je eigen favoriete hoekje. Het kan een stoel zijn of een stoel en tafel. Is de lichtval goed? Is het niet vol met rommel en afleiding? Creëer rust om in harmonie met de Creator te zijn.

Een gebed om het leven met 1 dag tegelijk te leven.

Lieve God,

Van waar ik nu sta, vind ik het moeilijk om de toekomst te zien. 

Het is onmogelijk voor me om te weten welke richting mijn Leven heeft.

Ik kan mijn Levensregel uitdenken, maar ik geloof dat U de Auteur bent van mijn leven. Ik erken U als mijn Koning, Heer en Meester.

En weet dat U Heerschappij hebt over mijn leven. Ik weet en erken dat Uw Woord een licht is op mijn pad en dat U me daarmee uitnodigt om 1 stap tegelijk te zetten, zodat ik niet ver vooruit hoef te kijken, maar U mag vertrouwen in alles. Geeft U mij dat vertrouwen in alles.

In de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen.

Leestip: De eerste levensregel; De tien geboden, Exodus 20, de Bijbel 

Vooruitblik naar de komende 7 weken:

 H van Heilige Grond: Een goed begin, een stevig fundament.

O van Organiseren: Stilstaan en nog niet in beweging komen.

U van Uitvoeren: Aan de slag! Geen uitstel meer en nu in beweging komen.

V van Verbinding: Het kloppend hart voor anderen.

A van Activiteit: Geef aandacht aan je lichaam: voeding, beweging en rust.

S van Sensitiviteit: Voed je sensitieve ziel.

van Tenslotte: De kunst van het afronden.

Drie suggesties voor je:

  • Gebruik een gewone wekker in plaats van je telefoon (weet je wel, die liggen nog steeds bij de Hema;-) en is het een idee om je telefoon in de woonkamer of keuken te laten in een speciaal laatje? (ik doe dat zelf).
  • Je kunt je telefoon instellen op nachtstand. Je scherm wordt dan zwart. Bijv. van 9.00. tot 7.00. Onderzoek wijst uit dat dit veel beter is voor je slaap.
  • Ben je niet zo’n goede bidder, maar wil je wel graag de dag met God beginnen. Gebruik gewoon het Beste Gebed: het Onze Vader. Weet je dat je met de hele kerk wereldwijd meebidt. En heel wat kloosterlingen zijn eerder opgestaan dan jij. Fijne dag!

Oh! Ik wil meer weten. Nou dat kan. Er zijn drie opties:

  1. Koop het werkboek over een levensregel; Dat kan hier.
  2. Kom naar een groepsretraite op Klooster Nieuw Sion; Lees hier meer
  3. Boek je eigen Persoonlijke Levensregel Retraite Traject; Lees hier meer.

En een keertje gewoon vrijblijvend een uurtje online afspreken: dat kan altijd: Jannekeonderweg.nl/contact

Tot volgende week vrijdag! (en laat gerust een reactie achter, wat denk je als je dit leest, ik ben zo benieuwd!) Want This is a create in public traject. Dat wil zeggen dat het beter wordt door de interactie. Grijp je kans;-)

Janneke

Spreekt het je aan wat je hier leest? Deel het in je vriendengroep of kerk app of waar dan ook. Dank je!

Dit is deel 1 (van 7) een kleine introductie in de HOUVAST, speelse Levensregel om elementen uit de rust van het klooster in de hectiek van het alledaagse te implementeren. Speel je mee?