Hey Janneke, Hoe Geef Jij een Dag dan vorm?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Hey Janneke, geef ons meer voorbeelden van hoe jij je Levensregel vorm geeft. Gewoon in detail. Hoe ziet jou dag eruit?” Dat was een reactie van Julia, een van de vaste lezers van de engelse versie van mijn blog.

Wil ik dat wel? Want dit is een Raamwerk. Ook leef ik niet de hele dag met Letters in mijn hoofd. Bovendien heeft je persoonlijkheid alles te maken met hoe jij je dagen vorm geeft. De Kunstenaar, de Timmerman, de Sporter, Mijmeraar of de Avonturier. Ze vormen hun dag allen anders (of helemaal niet). En er is geen goed of fout binnen deze Levensregel. Het enige wat je eigenlijk doet is Tijd en Thema verbinden. En zo ontrol je de letters HOUVAST.

Neem mijn dag vooral niet als leidraad, (alleen het Raamwerk) maar zie het als een manier waarop het zou kunnen:

Een dag uit mijn leven: p.s. en vergeet vooral de belangrijke mededeling aan het einde niet.

H=Heilige Grond:(Begin vanuit de rust)

6.30 De wekker gaat, een nieuwe dag. Waarom komen mijn beste ideeen toch rond 6.00 naar boven drijven? De gordijnen openen heeft nog geen zin. Het is donker en kil buiten. Beneden zet ik het theewater op en pak de achterkant van een theezakje, die ik zo even trrrrr volschrijf met wat losse eindjes. Mijn heerlijke ToDoToDay briefjes. Het theewater kookt en een voor een rollen de vroege vogels uit hun nest en schuiven aan tafel. Ik leg mijn theezakje aan de kant. Aandacht: Tieners, Schooltassen, lunchboxen, koekjes en drinken.

Telefoon mee? Check.

Tas dicht? Check,

Pasje bij je? Check.

Wat nu: Beginnen vanuit de Rust! Een levendig staaltje Verschil tussen Theorie en Praktijk.

O=Organiseren: (Ontrol de dag en maak een plan,)

8.00 Het huis is leeg en ik geniet van het moment. Het ene moment is niet heiliger dan het andere. Met aandacht je huisgenoten de deur uit helpen is zo heilig als je het maar wilt hebben. Maar nu is het even “Me Time” Tenminste op de dagen dat ik niet buitenshuis, maar binnenshuis werk. Ik lees, drink koffie, luister wat muziek en schrijf. 

U=Uitvoeren: (doen wat je moet doen)

Oh, even de wasmachine aanzetten! Halverwege de trap schiet me een idee te binnen. Aha! 5 boekentips over een Levensregel! Bij elke andere traptree rolt een titel door mijn hoofd waar ik de afgelopen jaren wat aan heb gehad. Dat is een goed idee! Ik vind tenslotte het wiel niet opnieuw uit. Met een leven met een Levensregel staan we in een eeuwenoude traditie. Heerlijk om wat stof te blazen van dat oude goud. Aargh. Ik kan niet wachten om het op te schrijven! Focus: Eerst die Wasmachine aan. Niet dromen nu, maar doen.

De wasmachine draait, de vaat wacht. 

Ik. Schrijf. 

Meestal schrijf ik in drie fases:

Fase 1. Het idee: (die gedachtenflarden die, terwijl ik met mijn armen in de lucht, met wasknijpers en een kledingstuk in de hand onder de waslijn sta, of halverwege de trap door het huis heen huppel, of, terwijl ik met mijn hoofd diep in de kelderkast duik om de aardappels op te vissen, naar boven komen).

Fase 2. Het eerste concept: De grote lijn. Of het nu gebeurt op de achterkant van een lege enveloppe, in mijn dagboek of gewoon even lekker wegtikken en met je vingers over dat toetsenbord heen ratelen: Content maken is lekker wegschrijven.

V=Verbinding: (contact met de ander)

Fase 3. Het laatste concept: Oog voor detail. Klaarmaken voor de lezer: Schaven. Schrappen. Lezen en herlezen. In de huid van jou lieve lezer kruipen en weer schaven. En het dan zo maken dat ik denk: Zo’n stukje tekst zou  ik nu graag in mijn email box tegen komen! 

A=Aan je lijf denken:

Vandaag fiets ik niet naar m’n werk. Dat scheelt zestien kilometer fietsen. Zeg nou zelf: met een wasje hier, tussendoor een poetsje daar, een duik in de kast en nog wat huishoudelijke acrobaten houdingen zit ik toch zeker niet stil. Maar sporten is iets anders. Sst. This is My Secret Sin! Ik doe er niet zoveel aan. Ik ga zeker elke dag naar buiten maar dat is het voor vandaag.
Gelukkig hoef ik nu niet over eten en boodschappen na te denken. Dat heb ik aan het begin van de week al gedaan. Nu hoef ik het alleen maar te  bereiden.

S=Sensitiviteit:

15.00 – 17.00

Theetijd. Lanterfanttijd. Speel een muziekje, een beetje homemaking of gewoon lekker Bankhangen met je uit school binnendruppelende kids. Goud toch? Dochter Marijke is weer thuis voor Kerst. Het huis is vol, het hart loopt over. We ervaren het Nut van Niksen en wat dies meer zij. (Oh! Wat een mooi onderwerp om nog eens over te schrijven!)

T=Tot Slot: 

De dag is om. Een avondwandeling zit er regelmatig wel in. Lekker je gedachten laten zakken en de dag Afwikkelen. Nog meer thee drinken bij kaarslicht, boek erbij, dichte gordijnen en muziek.

Belangrijke aantekening:

Dit is zomaar een Super klein Inkijkje uit een Deeltje van Mijn dag.

De werkelijkheid is Complexer,

Stoffiger,

Weerbarstiger,

Onliner

 met Roesjes en Rafels.

Onderschat het Humeur niet;

De dagen dat je wel of niet lekker in je vel zit.

Als je die erbij denkt, heb je zo’n 20 % inzicht van mijn dag.

En nou jij!

Even herhalen:

HOUVAST:

H = Heilige Grond. Een goede start. 

O = Organiseer je tijd en geef elke tijdsdeel (dag, week, maand) een doel.

U= Uitvoeren. Aan de slag!

V= Verbinding met anderen.

A= Activiteit. Aan je lichaam: Voeding en Beweging.

S= Sensitiviteit. Voed je sensitieve ziel. Kijk kunst, teken, musiceer.

T= Tot Slot. De kunst van het afronden.

Steeds, dagelijks en wekelijks kun je weer opnieuw beginnen met deze Holistische, Circulaire en Speelse Levensregel.

Deze Week staat de U centraal: Uitvoeren!

Voor jou is er deze week 1 opdracht: Je kunt nu een moment nemen om onderstaande vellen in te vullen. Doe het met een potlood en een gum. Het staat niet in steen gegrift en het wordt meer van jezelf hoevaker je ermee speelt.

Ga er vooral rustig voor zitten en maak voor jezelf een flinke pot thee of chocolademelk:

Hierbij een handige printversie voor jou om in de kerstvacantie mee te spelen:

Mijn LevensRegel

Vragen? Je weet me te vinden. Moge de drempel laag blijven!

Dit is deel 5 van de 100 dagen reis. Hier lees je de U van Uitvoeren.

  Je leest 700 woorden per week waarin de Levensregel HOUVAST per week een stukje meer zichtbaar wordt.

Dit is een “Create in Public” Traject.