Wat is jouw nr. 1 prioriteit tot aan de zomer?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

“Kijk je even of je een badkuip langs de weg bij het afval ziet?” Roep ik Jelle na die net voor me uit naar Wageningen vertrekt.

Een nogal ongebruikelijke opmerking? Dat valt wel mee. Het ligt er maar aan waar je je prioriteiten hebt liggen. En als je net als ik op zoek bent naar een water reservoir voor de groentetuin, is het zo gek nog niet.

Het is de eerste week van april en daarmee de eerste week van het tweede kwartaal. Tijd om mijn Levensregel er weer eens bij te pakken.

Ik heb vorige week 4 dingen afgezegd. Een online Bijbelstudie van Michelle van Dusseldorf. (hoe leuk ook, nog iets, nog iets en nog iets.) en toen kwam er ademruimte. Je moet soms keuzes maken.

Mijn prioriteiten zijn: Meer Off-line leven. Het komende halfjaar ga ik de groentetuin bewerken. (10 uur per week) De Bergstraat verder door ontwikkelen. (18 uur per week) De achterkant van mijn retraites stroomlijnen(10 uur per week) Vrouw, moeder en dochter, vriendin, buur en Bennekommer zijn.

Grappig genoeg geef ik je per ongeluk een inkijkje in wat we op een Persoonlijk Begeleid Retraite doen: Eerst even je rollen in kaart brengen en bewust worden hoe blij (of juist niet blij) je ervan wordt en welke rollen je in de komende tijd meer of minder aandacht wilt en kunt geven.

Sommige rollen zijn nu eenmaal op onze schouders gelegd. Op andere rollen kunnen we meer invloed uitoefenen.

Tijdens het spelen met de Levensregel houden we Drie oude termen uit de kloostertraditie in ons achterhoofd.
Obedientia (‘gehoorzaamheid’) is dat we gehoor geven aan wat van ons gevraagd wordt. We nemen tijd en luisteren aandachtig naar onszelf en onze omgeving.
Stabilitas (‘bestendigheid’) daagt ons uit om trouw te blijven aan wie we zijn – iets wat je voortdurend (her)ontdekt als je bewust leeft en reflectiemomenten inplant.
Conversio morum (‘dagelijkse verbetering van houding en levensstijl’) Conversio morum betekent in de Benedictijnse Spiritualiteit; een op positieve groei gerichte levensstijl waarin je met kleine stapjes goede gewoonten aanleert.

Daarna kijken we naar deze zeven domeinen:

H = Heilige Grond. Een goede start.
O = Organiseer je tijd en geef elke tijdsdeel (dag, week, maand) een doel.
U= Uitvoeren. Aan de slag!
V= Verbinding met anderen.
A= Activiteit. Aan je lichaam: Voeding en Beweging.
S= Sensitiviteit. Voed je sensitieve ziel. Kijk kunst, teken, musiceer.
T= Tot Slot. De kunst van het afronden.

Als ik nu even virtueel thee voor je inschenk en je ondertussen vraag:” Wat is jou nummer 1 prioriteit tot aan de zomer?”

Wat is dan je antwoord? (Laat het me gerust weten per e-mail. Ik antwoord meestal binnen een paar dagen)

P.s. Zou je ook weleens even op een afstandje naar je leven willen kijken? Schrijf je dan in voor een Persoonlijk Begeleid Retraite. Er is nog 1 plek in juni.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.