Hoe was het Klooster Festival op Nieuw Sion?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Eens per jaar organiseert Nieuw Sion een Klooster Festival om jongeren tussen de 19 en 39 jaar een inkijkje te geven in verschillende aspecten van het kloosterleven. Ik mocht daar de workshop Contemplatief Schrijven geven.

Zo’n 40 jonge mensen kropen door de oude teksten.

De bibliotheek van voormalig Abdij Sion leent zich er uitermate goed voor. De boekenkasten, tafels en stoelen zijn langgeleden handgemaakt door de monniken.

Je ervaart de verbondenheid met iets dat deze plek zo uniek maakt: De verbinding met het woord, gebed, studie, contemplatie, de zoektocht naar God. Holistisch leven was altijd de normale gang van zaken in het klooster.

Het icoon van de Drie-eenheid is leidend. De uitnodiging om aan de Tafel van de Heer plaats te nemen en even met Hem tijd door te brengen.

Wat was het genieten! Zowel van de momenten zelf, als van de reacties van de deelnemers:

Oh, ik schrijf bijna nooit meer met de hand, wat een ervaring weer!”

Ik hou wel van een uitdaging: ik pakte psalm 119. Bijzonder hoe de wet van de Heer steeds terugkomt als leefregel.”

Jesaja 40 heeft een diepte die ik me wel bewust was, maar nu door het schrijven gebruik ik hoofd, hart en handen. Ik ervaar iets unieks aan die verbinding. “

Ik pakte een brief van Paulus. Het is net of je met hem oploopt!”

Ik schreef het boek Ruth over. Wat bijzonder dat jezelf ook voor de keus komt te staan, als je Ruth zo radicaal een keus ziet maken. En je in de tekst zit.”

Tegelijkertijd houden we de zomer nog -even- vast.

Het Klooster Festival is de plek om te genieten van rust en gezelligheid, muziek en stilte, natuur en kunst, Ora et labora, diepgang en ontspanning. Het is een plek vol contrasten. En dat is wellicht de reden dat het Klooster Festival mij persoonlijk zo aanspreekt.

Tegelijkertijd even afscheid nemen van de zomer.

Het is een ultieme Pioniersplek en dan op grotere schaal dan we in op de Werkplek in Wageningen gewend zijn. Ik ervaar de overeenkomsten en worstelingen. “Hoe behouden we het goede uit de eeuwenlange traditie en geven het vorm op een eigentijdse manier in dit millennium?”

Schrijven kan overal, maar tijd en ruimte maken is vaak de uitdaging.

Wil je ook oefenen met Contemplatief Schrijven, maar worstel je thuis met het maken van tijd en ruimte? Kom dan naar het Stilte-Schrijf Retraite in Heteren.

Wil jij deze plek op 24 sept. in de Herberg in Heteren?

Hier de link om meer te lezen:

Of hier de link om je direct aan te melden.

Kosten: 69,- ipv. 75,- (bij aanmelding voor 15 september).

Het lijkt me mooi om samen wat tijd in Stilte en Contemplatie door te brengen. Dit is het laatste Stilte- Schrijf retraite van 2022. Er zijn nog 4 plekken. Gun jezelf een Pas op de Plaats dag, of geef het weg als uniek cadeau.

Tot dan! Janneke