Oeps: Moeilijk. Organiseren is nog niet in beweging komen.

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Mini Introductie Cursus HOUVAST, Deel 2 (van 7)

Van kinderen kunnen we het leren. De eerste tien jaar van je leven is het als het goed is spelen geblazen. Tekenen, lezen, zorgeloos lanterfanten en elke dag een beetje ontwikkelen naar volwassenheid. Rond je tienertijd begin je het leven te ontdekken en tijdens de adolescentie maken de meeste jonge mensen een aantal keuzes in het leven die lijnen uitzetten voor wat verder komt.

Vorige week vrijdag kreeg je de eerste mail in je box. Want in 7 weken lang neem ik je stap voor stap mee in een mini cursusje HOUVAST, een holistische levensregel om de hectiek van het alledaagse leven behapbaar te maken door elementen uit het kloosterleven te implementeren. Hoe fijn dat is, dat ga je ontdekken.

In het kloosterleven is er een strikt dagritme. Het is niet nodig dat je zo leeft, maar een beetje dagelijkse routine zal je helpen. C.S. Lewis, de bekende auteur van de 20e eeuw, had een dagelijks ritme bedacht. Niet binnen het klooster, maar gewoon om productief te zijn. Lees straks meer, maar eerst:

In vogelvlucht een vooruitblik naar de komende 7 weken:

Vorige week begonnen we vanuit rust met:

 Week 1: H van Heilige Grond: Een goed begin, een stevig fundament.

Week 2: O van Organiseren: Stilstaan en nog niet in beweging komen. (deze week)

Week 3: van Uitvoeren: Aan de slag! Geen uitstel meer en nu in beweging komen. (Volgende week).

Week 4: van Verbinding: Het kloppend hart voor anderen.

Week 5: A van Activiteit: Aandacht aan je lichaam: voeding, beweging en rust.

Week 6: S van Sensitiviteit: Voed je sensitieve ziel.

Week 7: T  van Tenslotte: De kunst van het afronden.

En zo is de leefregel holistisch en circulair, dat betekent op z’n Benedictijns: je bestrijkt alle levensdomeinen
(holistisch) en je kunt altijd opnieuw beginnen. (circulair)

Hoe organiseer jij de verschillende taken waar je verantwoordelijk voor bent? Want vandaag staan we stil bij de tweede letter van HOUVAST. De O van Organiseren. 

Denk na over de verschillende rollen die je vervult, zodat je weet wat je verantwoordelijkheden zijn. Ben je mantelzorger of zus, broer, of moeder of buurvrouw, of docent of wat voor beroep je dan ook hebt. Of ben je langdurig ziek? Of: vul maar in. Dit is een belangrijk startpunt.

Een citaat uit een boek van de Levensregel Literatuur Lijst:

Er is een zekere moed voor nodig om specifiek te zijn, want hoe specifieker we zijn, hoe meer we onszelf blootstellen aan bezwaren of verplichtingen “ 

Marilyn Mc Entyre, Make a list.

Leestip: Marilyn Mc Entire, Make a list. 

C.S. Lewis beschrijft in het boekje: “Verrast door vreugde” zijn ideale dagritme.

Lewis schrijft:

Ik nam een routine aan die sindsdien als een archetype (grondvorm/oervorm) in mijn hoofd heeft gediend, dus wat ik nog steeds bedoel als ik spreek van een “ normale” dag (en betreur dat normale dagen zo zeldzaam zijn). Het is een dag van het Bookham Patroon. Als ik het voor het kiezen had, zou ik altijd leven zoals ik daar woonde. Ik zou er altijd voor kiezen op precies om acht uur te ontbijten en om negen uur aan mijn bureau te zijn, om daar tot een(1**) uur te lezen of te schrijven. Als een kopje goede thee of koffie me rond elf uur gebracht zou kunnen worden, zoveel beter. Even voor een frisse neus de deur uit voor een pint bier zou niet zo goed werken, want een man wil niet alleen drinken en als je een vriend ontmoet in de  gelagkamer duurt de pauze waarschijnlijk langer dan tien minuten. Om een(1) uur moet de lunch gebracht worden.”

Toen ik dat open rijtje zette zag ik het dagritme van C.S. Lewis er zo uit:

  • 8.00 ontbijt
  • 9.00- 13.00 Lees, schrijf, studeer
  • 11.00 Een kopje thee, aangezien hij Engels was, zal het flink zwarte thee geweest zijn met een vleugje melk, maar dat doet er niet toe. (Please, just bring it, and don’t disturb me).
  • 13.00 Lunch, (warm geserveerd graag).
  • 14.00 Even naar buiten voor een wandeling -alleen-
  • 17.00- 19.00 Een man (of vrouw) zou weer aan het werk moeten zijn.
  • 23.00 Er is geen reden waarom je later dan elf uur in bed zou liggen.

Dat is mijn ideale dag, en dat was (bijna) de realiteit van een “een rustige, kalme levensgenieter”. ” Het is voor mijn eigen bestwil ongetwijfeld zo verhinderd dat ik het leidt, want het is een leven dat bijna volledig egoïstisch is.” 

Zo relativeert de grote schrijver uit de twintigste eeuw alweer zijn eigen ideale dagritme. Een ideale dag is een stukje verwijderd van de werkelijkheid, maar dat wil niet zeggen, dat we de gewenste werkelijkheid niet een keer kunnen beschrijven. Ga je gang!

Een vraag voor jou om alleen over na te denken, of echt verdiepend uit te werken, dat is aan jou. 

  • Wat zijn de rollen die jij vervult? Maak een lijstje of kijk bij bijlage 1 in het werkboek.
  • Als je kijkt naar C.S. Lewis dagritme, hoe verschilt jouw dag van de zijne?
  • Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Schrijf het op een A4 of gebruik bijlage 2. van het werkboek.

Denk je nu: Ah, ik mis dat werkboek toch wel echt: Geen nood: je kunt het werkboek over een Levensregel hier bestellen: Werkboek: Hoe vind ik rust. Tot 3 juni is het zelfs 50% korting, omdat ik nu deze minicursus geef en het je graag gemakkelijk maak. Geniet ervan.

Er zijn nog twee opties om hier meer uit te halen:

  1. Kom naar een groepsretraite op Klooster Nieuw SionLees hier meer
  2. Boek je eigen Persoonlijke Levensregel Retraite Traject; Lees hier meer. Het is zelfs in het engels mogelijk. Hieronder een blijde gast. (met toestemming gedeelt uiteraard).

En een keertje gewoon vrijblijvend een uurtje online afspreken: dat kan altijd: Jannekeonderweg.nl/contact

Tot volgende week vrijdag! (en laat gerust een reactie achter, wat denk je als je dit leest, ik ben zo benieuwd!) Want This is a create in public traject. Dat wil zeggen dat het beter wordt door de interactie. Grijp je kans;-)

Janneke

P.s. Spreekt het je aan wat je hier leest? Deel het in je vriendengroep of kerk app of waar dan ook. Dank je!

Dit is deel 2 (van 7) een kleine Introductie in HOUVAST, de speelse Levensregel om elementen uit de rust van het klooster in de hectiek van het alledaagse te implementeren. Speel je mee?

Lees hier nog even deel 1 als je dat wilt.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.