De kunst van het afronden.

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Wat wil ik nog doen om een bepaalde periode af te sluiten? Wat kan ik laten liggen? Hoe kan ik echt rust en afstand nemen? Het is een hele kunst: goed afronden.

Ik heb dat met tuinieren. Heerlijk vind ik het om te boesteren en door te gaan. Gebukt met mijn neus tussen de planten, wieden, ordenen, zien wat er gaande is in de tuin. Maar soms vergeet ik helemaal om om me heen te kijken! Ik mis dan zomaar de meest prachtige zonsondergang vlak boven mijn hoofd!

Nu heb ik me aangewend om voor vertrek gewoon vijf minuutjes op een houten stoeltje te zitten genieten. Niets meer plukken. Niets meer doen. De handen laten rusten in mijn schoot of bij een bloem.

Ik ben niet klaar.
Maar voor vandaag is het genoeg

Een boer.

Vandaag zetten we een punt achter de 7 weekse mini cursusje HOUVAST, een holistische levensregel om de hectiek van het alledaagse leven behapbaar te maken door elementen uit het kloosterleven te implementeren.

Ik hou je niet lang op. In een woord samengevat gaat het in deze laatste les over: Evaluatie. Examine. Terugblikken. Ben je tevreden? Wat kan een andere keer anders of beter? Ben ik aan het doen, waarom ik op deze wereld ben?

En zo schaaf je je levensregel bij en begin je een volgende keer weer opnieuw.

Laat het werkboek met die bijlagen maar eens lekker rondslingeren. Dan pak je het op een verloren moment er gewoon weer even bij. Zo combineer je lanterfanten met focussen. Daar zit iets speels in.

Janneke’s Journal

Vind je eigen manier om met lijstjes te werken en ze op een vrolijke manier weg te gooien. Een beetje schoonheid is altijd goed voor je ziel;-)

Maak vier lijstjes met To Do dingen:

  • 1. vandaag
  • 2. deze week
  • 3. dit kwartaal
  • 4. dit jaar

Klaar is de situatie die je aantreft op het moment dat je het loslaat.

Jelle

Tot Slot: Een vraag voor jou: Wat is voor jouw een goed ritueel om af te
ronden? Hoe ontspan je je? Wat wil je vandaag nog even afmaken om tot een goede afronding te komen. Is het realistisch? Wat kun je parkeren voor een volgend holistisch, circulair rondje, zodat je nu de boel kunt loslaten? Die vier soorten lijstjes kunnen je daarbij helpen.


Een vrolijke oefening:

● Maak een Prullenbak Lijstje voor dat wat klaar is en
● zet de prullenbak op een meter afstand
● smijt je prullenbak lijstjes er met een vrolijke boog vanaf een afstandje in.
● Gefeliciteerd!

Je eindigt met rust. Morgen is er weer een nieuwe dag. Je mag weer verder leven waar je vandaag gebleven bent. Vanuit Heilige Grond. Vanuit rust. Zo wordt je Levensregel Holistisch en Circulair.


Na verloop van tijd zul je merken dat je Levensregel in je ruggenmerg gaat zitten. Het wordt de ruggengraat van je leven en zal HOUVAST gaan geven.
Evalueren is met tijd en aandacht, met potlood en gum, biddend je vier vellen langs lopen. Het is goed om iemand te hebben waarmee je je Levensregel evalueert. Ik heb nog veel meer tips. maar voor nu hou ik het kort.

Tyniec, juni 2019, Met je gezin het klooster in.

Bewust vertrekken
Elke avond wordt er in de meeste kloosters de lofzang van Simeon gezongen. De dag mag weer in de handen van God terug gelegd worden en we kunnen ons rustig te slapen leggen. De wereld wordt gedragen door de gebeden van nonnen en monniken die bij nacht en ontij opstaan en de voorbede doen bij de Redder van de wereld. Hun gebed is als een hartenklop. Wat een troost. We kunnen er gerust doorheen slapen want wereldwijd wordt er gewaakt en bovenal: De Wachter van de wereld waakt zelf ook.

Dit is HOUVAS-T-; 7 van 7

🙏  Week 1: H van Heilige Grond: Een goed begin, een stevig fundament.

 📄 Week 2: O van Organiseren: Stilstaan en nog niet in beweging komen.

💪 Week 3: U van Uitvoeren: Geen uitstel meer en nu in beweging komen.

❤ Week 4: V van Verbinding: Het kloppend hart voor anderen.

🏃 Week 5: A van Aandacht aan je lichaam: voeding, beweging en rust.

🌱 Week 6: S van Sensitiviteit: Voed je sensitieve ziel.

🙏 Week 7: T  van Tenslotte: De kunst van het afronden.

Toegift: Hier nog een plaatje waar het allemaal begon: De keukentafel in Osijek in 2019. In het begin gebruikte ik het woord DOMAINS. Met rustig doorschaven is het me in het ruggenmerg gaan zitten. Jij kunt dat ook, als je wilt. Ik wens je vanaf mijn keukentafel een hele fijne vakantie! Ik hoop dat je genoten hebt van deze minicursus.

Ik zwaai ook af en vanaf mijn kant zal het een poosje stil zijn.

Maar: vergeet niet om je aan te melden voor het klooster retraite op Klooster Nieuw Sion als je meer wilt leren over de HOUVAST methode. Ik deel het graag met je en zie ernaar uit om een paar dagen samen op te trekken.

Hierbij de link naar de aanmelding: Jannekeonderweg.nl/welkom

Er zijn nog vier plekken. Op 1 augustus laat ik Klooster Nieuw Sion weten met hoeveel mensen we hopen te komen. Ben jij erbij?