Hoe laad jij je batterij op?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Nee. Niet die van je telefoon. Dat is denk ik wel helder. Het gaat hier om je energie batterij. Het koesteren van je ziel. Sjonge, dat klinkt een beetje zweverig. Denk eens aan iets wat je energie geeft of wat de energie uit je zuigt. Koesteren van je ziel is anders gezegd: het opladen van je batterij.

Hoe doe jij dat?

Vreemd genoeg is dit een zwaar onderbelicht domein. Ik merk dat vaak tijdens de retraites als we een spel doen om te kijken welke thema’s meer aandacht nodig hebben. De S van Sensitiveit (in de letters HOUVAST) en het koesteren van je zelf, je ziel is iets waar we vaak aan voorbij gaan. Toch is je batterij opladen iets wat we dagelijks doen voor telefoons en wat niet al aan technische apparaten.

Denk bij elke keer als je je telefoon in je oplader stopt ook even aan jezelf. Slaak een diepe zucht en zeg hardop: “En nou ga ik zelf ook even in de oplader! Dat kan het beste offline trouwens”.

1 gouden tip voor vandaag.

Kijk die plantjes, ze kunnen nog wel zo mooi in een bad staan, dat lijkt een goede omgeving, maar als je ze geen water geeft gaan ze gewoon dood.

In 7 weken lang neem ik je stap voor stap mee in een mini cursusje HOUVAST, een holistische levensregel om de hectiek van het alledaagse leven behapbaar te maken door elementen uit het kloosterleven te implementeren. Hoe fijn dat is, dat ga je ontdekken. Ik hoop dat jij er net zo van geniet als ik van het schrijven.

Dit is HOUVA – S- T; 6 van 7

Waar zijn we ook al weer in de 7 weken mini cursus?

De eerste keer begonnen we vanuit rust met:

 Week 1: H van Heilige Grond: Een goed begin, een stevig fundament.

Week 2: O van Organiseren: Stilstaan en nog niet in beweging komen.

Week 3: U van Uitvoeren: Aan de slag! Geen uitstel meer en nu in beweging komen.

Week 4: V van Verbinding: Het kloppend hart voor anderen.

Week 5: A van Activiteit: Aandacht aan je lichaam: voeding, beweging en rust.

Vandaag: Week 6: S van Sensitiviteit: Voed je sensitieve ziel.

Week 7: T  van Tenslotte: De kunst van het afronden.

Een oefening: Waarvan maak jij een sprongetje van geluk? Kun je dat elke dag of elke week koesteren? Hoe laad jij je batterij op? Kun jij goed lummelen?

Lummelen helpt om te ontspannen, om de batterij weer op te laden en activeert het creatieve brein

Check out: Het doe een Tukje Tuinhuisje

Nog vijf tips voor lummelen:

  • Vertrek lopend van huis zonder plan, zie waar het je brengt. #freespirit
  • Struin door je tuin of in een dichtbij park. (zie foto, mijn ochtendrondje door de tuin). #zomerfeest
  • Ga eens op een bankje zitten en mensen kijken. #wandering
  • Sta meer dan 2 minuten stil bij een bloem of plant. #focus
  • Ga op je rug liggen en kijk naar de wolken voor een minuut of 12. #daydreaming

Tijdens een retraite gaan we een laag dieper en vertel ik verhalen over de tijd dat ik het levensregel werkboek schreef en maken we nog explicieter de link naar het kloosterleven.

Ik wil je van harte uitnodigen om mee te komen naar een kleine groepsretraite op Klooster Nieuw Sion.  Lees hier meer. Je krijgt het werkboek “Hoe vind ik rust” dan gratis toegestuurd na aanmelding.

Er zijn nog 4 plekken. Op 31 juli laat ik Nieuw Sion weten met hoeveel mensen we komen. Is de prijs een probleem? Laat het me weten, dan vinden we samen een oplossing. (Overigens zijn het geven van retraites inmiddels ook gezinsinkomen voor ons. Dus mocht je dat leuk vinden: aanmelden maar!)

Save the date: Weet je dat er op 9 september een boekpresentatie is? Achter de schermen werk ik aan een leuk programma. 1 spreker is alvast bekend; vriend en ervaren psychiater Bart van den Brink die holistisch gezond leven na aan het hart heeft liggen. Het bandje is ook vast bekend: The Singing Sisters. Vandaag stuur ik het werkboek op naar Wil Derkse. Eens kijken waar dat op uitloopt. Hij is tenslotte met zijn boekje een levensregel voor beginners een belangrijke inspirator voor me geweest.

Geef jij, net als Daniel meer de voorkeur aan een Persoonlijke Levensregel Retraite Traject. Hierbij een indruk van de lunch met Daniel. We trokken samen een periode van zes weken op, waarin we elkaar wekelijks spraken en een hoofdstuk doornamen. Dit is wat hij schreef, uiteraard deel ik dat alleen met toestemming:

Janneke was like a mom away from home in the Netherlands. Here she is guiding me through a book she wrote on how to create a “rule of life”, a set of daily spiritual practices for growing closer to God!”

Zou je liever gewoon een keertje vrijblijvend een uurtje online afspreken: dat kan altijd: Jannekeonderweg.nl/contact

Tot volgende week vrijdag! De laatste week. Daarna rollen we hier de zomervakantie in. Dat is nogal van toepassing: eindigen vanuit rust. Ik wens je een goede afronding toe. Vergeet ondertussen niet je ziel te koesteren en/of je batterij op te laden;-)

Janneke

1 reactie

Reacties zijn gesloten.