Levensregel Literatuur Lijst

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Je ontdekt al vrij snel dat je in een lange traditie staat, als je een Levensregel ontwikkeld en er meer over leest. Hierbij geef ik je 10 boeken die van invloed zijn geweest in de afgelopen jaren bij het ontwikkelen van Mijn Levensregel.

Als eerste uiteraard:

Nr.1. De levensregel van Benedictus.

Auteur: Benedictus van Nursia

Bijzonder aan dit kleine boekje is dat de invloed ervan zo verstrekkend is geweest. Karel de Grote bepaalde dat de Regula Benedicti de enige kloosterregel zou zijn in diens rijk. Dat heeft uiteraard geholpen.

Benedictus bewerkte een eerdere anonieme Regula Magistri. Zijn aanpassingen munten uit door mildheid. In plaats van zich te verliezen in details over bijvoorbeeld de vormen van ascese, legde Benedictus de grote lijnen vast van een leven in balans gewijd aan contemplatiegebed, de viering van de eucharistie en eenvoudige arbeid. De regel creëert een duidelijke indeling van de dag waarin activiteit en bezinning elkaar afwisselen. ( Bron: Wikipedia; Regula Benedicti )

Nr. 2 De Tien Geboden

Exodus 20, de Bijbel.

Dit is de oudste Levensregel uit de top 1 van de Wereldliteratuur: Het meest gelezen boek ter wereld.

Een geoefende herdersjongen met de naam Mozes leidde een gigantisch groot volk jarenlang door de woestijn. (+/-1300 BC) Van Egypte naar het land Kanaän. Hij heeft geen business plan, maar iedereen weet dat ze naar “Het land vloeiend van melk en honing” onderweg zijn. Ze maken van alles mee wat je kunt lezen in het boek Exodus, wat uittocht betekend. Al gauw nadat ze uit Egypte zijn vertrokken ontstaat er chaos. Om het leven meer te reguleren en wat orde aan te brengen, krijgt Mozes de Tien geboden aangereikt van God zelf.

De eerste vier geboden gaan over de omgang met God en het houden van rust: Ik ben God, en sta op de eerste plaats, stel je vertrouwen alleen op Mij en misbruik Mijn Naam niet. Houd met regelmaat rust. (Loop nu niet te lang door, morgen is er weer een dag dat we onderweg gaan!)

De geboden 5 tot en met 10 gaan over de omgang met anderen. Respect voor je ouders, sla niemand dood, vecht voor je huwelijk, blijf van het bezit van een ander af, spreek de waarheid en wees niet jaloers.

Als je het nog niet kent: Een Gouwe Ouwe aanrader!

Nr. 3 Surprised by Joy. Verrast door vreugde

Auteur: C.S. Lewis.

Clive Staples Lewis, Jack voor zijn vrienden, werd geboren in 1898 in Belfast. Als kleine jongen was hij dol op sprookjes, fantasieverhalen, mythen en legendes. Daarom besloot hij ze als volwassene zelf te gaan schrijven. Op zijn 16e creëerde hij al een faun die zich met een paraplu en een pakketje onder zijn arm verplaatste in een met sneeuw overdekt bos. Maar in verrast door vreugde verteld hij hoe hij van atheist christen werd en de vreugde waardoor hij verrast werd toen hij die stap gezet had. Hij beschrijft in dit boek zijn Ideale dag, die meestal verschilt van de werkelijkheid, maar toch.

Nr. 4. Een levensregel voor beginners.

Auteur: Wil Derkse

Uitgegeven in 2003 inmiddels een klassieker als het gaat over het vormgeven van je levensregel. Een “Must Read” Ik noem alleen de wijze vijf:

En hier de wijze 5; Voor iedereen, altijd en overal:
Geef aandacht!
Breng orde en structuur aan!
Wees verstandig!
Wees verantwoordelijk!
Doe alles met liefde!

Nr. 5. Zondagmorgen

Auteur: Willem Jan Otten

Tijdens de corona tijd werden we allen uitgedaagd onze eigen Heilige Grond vorm te geven. Willem Jan Otten doet op een prachtig authentieke en creatieve manier verslag van hoe hij hier vorm aan geeft.

Nr. 6. Crafting a Rule of life

Auteur: Stephen A Macchia.

We hebben allemaal een ongeschreven persoonlijke levensregel. We worden op bepaalde tijden wakker, maken ons op een bepaalde manier klaar voor onze dag, gebruiken onze vrije tijd voor verschillende doeleinden en oefenen ritmes van werk, hobby’s en gebed. Er is al een regel die je volgt. Dit boek kan je helpen om je ongeschreven regel om te vormen en er biddend een te schrijven die beter aansluit bij de hartslag van God. Het is holistisch.

Nr. 7. The city is my monastery, a contemporary Rule of Life;

Auteur: Richard Carter

Op de voorkant schreef Rowan Williams vrijvertaald: “Dit boek is herkenbaar en verfrissend nieuw. Het is niet maar zo het volgende boek over Spiritualiteit. Maar een werkboek voor het leven met betekenis. Christelijke betekenis. Door Jezus gevormde betekenis. Waar we ook zijn, hier en nu is het centrum, de grond voor de ziel. Omdat God er voor gekozen heeft om hier en nu met ons te zijn.

Voor een ieder die liefde heeft voor een stinkende stad. En het hart voelt kloppen. Het spreekt me bijzonder aan omdat ik het liefhebben van de stad herken. Of het nu Toronto. Los Angeles , Osijek of een klein provinciaal stadje als Wageningen is. Aanrader voor elke pionier of missionair werker.

Hierbij een dichterlijk gebed:

Each day we need to find space to walk with God

“Follow me,” He says

To look

To hear

To touch

To breathe in

To catch the scent of God’s season. (p. 38)

Nr. 8 Goede gewoonten

Auteur: Justin Whitmel Earley

De Goede Gewoonten van Early bestaan uit vier dagelijkse en vier wekelijkse gewoonten.

De dagelijkse zijn:

  • Drie keer per dag bidden op je knieën.
  • 1 Gezamenlijke maaltijd.
  • Een uur per dag de telefoon uit en de Bijbel komt voor de Smartphone.

De wekelijkse zijn:

  • Een uur bijpraten met een vriend(in).
  • Mediagebruik beperken tot vier uur.
  • 24 uur van iets vasten.
  • De rustdag houden.

Onderliggende waarden zijn God en je naasten liefhebben, het goede omarmen en het slechte weerstaan. (Bron, ND Gulliver Vrijdag 5-6-2020)

Nr. 9 Liturgie van het alledaagse, heilige gebruiken in het gewone leven

Auteur: Tish Warren

Janneke! Je moet dit echt lezen. Dit gaat over jou en hoe jij je leven vorm geeft denk ik.” Nu, als je dat vier keer hoort, schaf je het boek toch echt aan en jawel: Een aanrader als je net als ik het heilige in het gewone wilt omarmen en het gewone in het heilige.

Nr. 10. Make a list. How a simple practice can change our lives and open up our hearts.

Auteur: Marilynn Mc. Entyre

Dit leuke Hebbedingetjes boekje kreeg ik eens van mijn vriendin Mieneke die me maar al te goed kent. I Love It~!

Marilynn Mc Entyre maakt eindeloos veel lijstjes en geeft daar een boek vol ideeën over. Het gaat niet expliciet over een Levensregel, maar impliciet wel. Kijk maar: Organiseren is stilstaan en (nog) niet in beweging komen.

Wat je hier leest: mijn Levensregel Literatuur Lijst is een voorbeeld.

Geniet ervan!

Toegift: Dit is geen boek maar een artikel:

Neef Karel-Jan Karels studeert theologie in Amsterdam en eens zaten we samen wat te praten over zijn studie en mijn levensregel. Dit artikel (Benedict’s psychology. Monastic values for burnout prevention) heeft hij geschreven en ik publiceer het met zijn toestemming.

12 reacties

  1. Leuk, Janneke! Heel vaak kom ik niet aan je blogs toe, juist omdat ik m’n digitale momenten beperk, maar zo’n boekenlijst (MET inzicht in de inhoud) helpt me al vooruit als ik de tijd om ze te lezen nog niet vind. Dank je 😄

    1. Ha Liesbeth, Tja. Meer leesvoer dan tijd ons toelaat…wie weet komen we nog eens in rustiger vaarwater;-)

Reacties zijn gesloten.