Tuin van Overvloed

Welkom!

Hier lees je het verhaal achter de Tuin van Overvloed aan de rand van Bennekom. Het is nu nog een zwarte boel, maar dat gaat veranderen!

Elke maand schrijf ik een blog om je mee te nemen in het proces van het ontwikkelen van de Droomtuin.

Lees hier; Januari: De toegedekte tuin en 20 kleine knoflookjes

Lees hier: Februari: Dromen op je droomplek en dan: aan de slag!

Lees hier: Maart: De onthulling van de tuin.

Op maandag 1 april om 15.00 onthullen we de naam van de tuin met een pot verse kruidenthee uit de tuin.

Jij bent welkom!

Hoe het begon: In het vroege voorjaar van 2024 kwam de boer langs om de grond te verdelen. De boer, die eigenaar is van het land waar zo’n dertig Bennekommers moestuinieren zei: “Neem dat hele stuk joh! ” Een beetje beangstigend zei ik “Goed!” (Je weet misschien dat ik van flinke uitdagingen hou.) Maar het is veel! 120 vierkante meter.

Zou ik dat wel doen? Zadel ik me niet met teveel werk op?

Ik zei: Ja, ik wil dit doen
en ontwierp met mijn zus,
mijn droomtuin.

Samen Sterk

De Tuin van Overvloed.

En toen gingen de schouders eronder. Ik lag nog wat te mijmeren in mijn droomhuis: We hebben alles wat ons hartje begeerd en meer. We behoren bij de rijkste 2 % van de mensheid. We leven in vrede en overvloed. We hebben met ons gezin van 6 personen nog nooit in de schulden gezeten en we hebben nog nooit gebruik hoeven maken van de voedselbank.

Okay. We hebben het wel eens heel krap gehad, in de vijftien jaar dat we van giften leefden. (waarin een groep van vrienden en familie in ons levensonderhoud voorzag zodat wij vrijgesteld werden om werk in het buitenland te doen.) In die vijftien jaar was het wel eens krap. Toegegeven.

Regen, storm, wind
en zonneschijn
horen bij het leven

Het is me zelfs een keer gebeurd dat ik de boodschappen terug moest zetten in de schappen omdat er niet genoeg op de bankrekening stond (Nee, dat zijn geen leuke ervaringen voor je kinderen).

Jelle zei dan: “Ach, dat is een cashflow dingetje.Niet dat hij het helemaal bagatelliseerde. Jelle heeft een diep vertrouwen en de overtuiging dat er voor ons gezorgd wordt en dat we nooit tekort zullen komen.

Eens kregen we een rekening van 10.000 euro die we niet konden betalen. De onderwijskosten zijn hoog in het buitenland. Maar opeens was daar een email in mijn email box met iemand die schreef: “We willen jullie 8.000 euro over maken voor jullie leef- en schoolkosten!”

Ik kan je vertellen dat dit van die dingen zijn, die je niet snel vergeet.

Nu, naar die tuin. Stoppen met mijmeren en aan de slag!

De dorre aarde die veranderd in het voorjaar in een gloed van groen en later meer en meer vruchten geeft totdat er overvloed is. Dat is de tuin. Zo ver is het nu nog niet. De bakken staan klaar om gevuld te worden, maar de aarde is nog zwart. Het plan is er wel en de voorzaai in de kas is in volle gang.

Het is de gift die we ontvangen en het is mijn Heilige Grond en offer aan de Schepper. Niet dat Hij op offers zit te wachten. Alles wat nodig is, is al in voorzien. Maar toch. Ik wil deze aarde bewerken uit dankbaarheid. Want samenwerken met de elementen, en de mensen om je heen. Er zijn weinig dingen waar ik zo blij van wordt!

O joy!

Inmiddels schuiven er
steeds meer mensen
aan die delen uit
hun overvloed.

Inmiddels schuiven er steeds meer mensen aan: Marleen deed het ontwerp van de tuin. Jacob de inrichting. Douwe gaf een perenboom, en wat fruitstruiken, Caroline gaf vier rabarberstronken. Petra gaf een bus bijen en een bus vlinder zaad. Arja gaf aardbeienplantjes. Langs de weg vonden we houtsnippers en boomstammetjes. Tante Harmke’s bloemetjes groeien met de week veilig in de kas.

En zo doet de tuin die nog maar net een paar weken oud is, zijn naam al eer aan. Welkom bij de onthulling.

Laat hier even weten of je komt. Dan weet ik de maat van de theepot die ik ga zetten.