Levensregel: hoe creëer ik rust in een hectisch leven?

Levensregel: hoe creëer ik rust in een hectisch leven?

11 januari 2020 2 Door Janneke Huisman

Die kerstvakantie vloog voorbij. Sluimerend rolde ik door de knallen van oud en nieuw heen en toen we de volgende morgen opstonden leefden we in een nieuw jaar. Een jaar waar ik nog niet klaar voor ben. Ik wrijf mijn ogen uit en heb het gevoel dat ik ergens in september van het jaar 2019 leef. Maar terwijl ik dit schrijf is de datum van vandaag:

11 januari, 2020

Of je het herkent of niet. Dit is mijn ervaring. Hoog tijd dus om eens rustig te gaan zitten. Adem te halen. Balans op te maken en ruimte te scheppen.

Ik blader ter inspiratie weer even door het boekje van Wil Derkse en lees nog eens zijn “wijze 5”

De wijze 5; Voor iedereen, altijd en overal:
Geef aandacht!
Breng orde en structuur aan!
Wees verstandig!
Wees verantwoordelijk!
Doe alles met liefde!

(Bron: Will Derks, Een levensregel voor beginners.)

Voor de derde keer vul ik aan het begin van een nieuw jaar een levensregel in. Niet als rigide leiddraad van hoe ik zou moeten leven. Maar wel als hoop, als wens, als stukje houvast. Door het jaar heen, pak ik hem er een keer of twee, drie bij. En nu doe ik het opnieuw. Tot mijn verbazing is alles haast gebeurd wat ik in januari 2019 opgeschreven heb op mijn levensregel van toen. Behalve dan die paar retraite’ s die we hebben moeten uitstellen. Een goede reden om ook nu weer een levensregel te maken. Het lijkt erop alsof je dus impliciet een richting uit gaat doordat je een lijn uitzet.

Vraag je je af, wat is dat? Een levensregel en hoe doe je dat?

Voor mij is een levensregel een heel eenvoudig paar vellen papier. Een schets voor mijn leven. Bewust zijn dat God de Schepper van mijn leven is, en Hij ontvouwt mijn leven ook, maar niet zonder mijn verantwoordelijkheid. We schrijven het samen. Het is een raamwerk. Hij heeft de regie in handen en ik probeer in harmonie met Hem te zijn. Ik word door Hem geïnspireerd en creëer met Hem mijn levensregel.

Ikzelf hou me momenteel aan de meest eenvoudige vorm en dat is dat ik vier vellen invul.

  • Mijn ideale dag.
  • Mijn ideale week.
  • Mijn doelen voor dit jaar. (hou het simpel!) Voor mij is het, oa. het huis huiselijk maken en in de tuin moet je mijn handdruk kunnen zien. (ipv alleen van de vorige bewoners van dit huis.) Een goed gezinsritme en balans tussen werk en gezin. (en ik hoop dat het later dit jaar lukt om weer een retraite te organiseren, maar first things first.)
  • Ritme in de verschillende levensdomeinen.

De huidige levensregel heb ik eerder gepubliceerd. (2018, ) en terwijl ik me afvroeg of het de moeite was om er ook een vertaling van te maken, bleek het een van de meest gelezen blogposts te worden voor lange tijd! Blijkbaar is dit toch iets waar vraag naar is.

Met verschillende vrienden en vriendinnen heb ik mijn plan rond de koffietafel gedeeld. Ik vroeg me hardop af, of het iets is voor de prullenmand of voor publiciteit.

 

Ik vind het een beetje spannend. Want ik ga iets van mezelf weggeven wat ik in rust en stilte voor mezelf heb gemaakt om een klein beetje orde in een chaotisch leven te krijgen. Door dit te delen, laat ik een stukje van mezelf zien. Dat is best eng. Maar ik denk dan toch maar weer even aan de spreuk van Kierkegaard op de muur van het huisje in Hongarije:

Durven is even je evenwicht verliezen. Niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen. 

Als ik nadenk over mijn leven, dan wil ik doen, wat U wilt.

Ik twijfel niet, ik zal leven volgens Uw regels.

Ps. 119: 59, 60 (Bijbel in gewone taal.)

Waar hoop jij op in het komende jaar?

Wat is jouw levensmotto?

Heb je een Bijbelvers wat je speciaal aanspreekt?

Template: download hier je eigen: Levensregel