Creëer ritme in 7 levensdomeinen

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Mini Introductie Cursus HOU-V-AST, Deel 4 (van 7) 

Dit is alweer de vierde vrijdag dat je een email in je box krijgt rondom de Speelse Levensregel. Want in 7 weken lang neem ik je stap voor stap mee in een mini introductie cursus HOUVAST, een holistische levensregel om de hectiek van het alledaagse leven behapbaar te maken door elementen uit het kloosterleven te implementeren. Hoe fijn dat is, dat ben je hopelijk aan het ontdekken.

Wanneer gaat jouw hart sneller kloppen? Het mijne als ik gastvrouw ben. Dan ben ik echt in mijn element. Hoe meer mensen aan de keukentafel, hoe blijer ik ben. Ik wijdde er eerder deze week een blog aan: De grote gift van de gast. Daar vertel ik iets over de interactie.

Misschien denk jij wel: Pfft. gasten! anderen, vreemden, serveren, is er genoeg in huis? Help. ik krijg het al warm bij het idee. Dat kan. Want met een levensregel gaat het er niet om wat ik leuk vindt, maar waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Deze week gaat het over het hart: je verbinding met anderen. De reden waarom je in dit hoofdstuk op alle gebieden ritme creëert, is omdat relaties invloed hebben op alle gebieden van het leven. Dit is de plek om een ​​gezonde balans te creëren.

Mensen zijn gemaakt om met anderen om te gaan en samen te leven. Dat dit heel vaak mooi, maar soms ook ingewikkeld is, weten we allemaal. Daarom heb ik er ook speciaal een hoofdstuk aan gegeven.

Een vraag aan jou: 

Wat heb jij nodig om tevreden te zijn in de omgang met je familie en vrienden? Welke contacten nemen veel energie in beslag, maar kun je nu niet minderen? Welke contacten zou je willen intensiveren of juist verminderen? Wil de ander het ook? Hoe wil je dit aanpakken?

Sommige situaties zijn je gegeven: een zieke vrouw of oude vader of een peuter, die je wellicht van harte liefhebt, maar wel de energie uit je trekt. Dat dit energie kost zegt niets over het feit of je wel of niet van iemand houdt, maar of het intensief is. Als dat zo is, heb je andere momenten nodig waarop je je weer kunt opladen.

Zorg goed voor jezelf, zodat je voor anderen kunt zorgen.
Een bloedend hart, daar heeft niemand wat aan.”
Fr. Buechner

Uit: de Levensregel Literatuur Lijst.

In een gezonde relatie – met wie dan ook – is er een bepaalde wederkerigheid. Je geeft en neemt en het is als het goed is in harmonie. Er is een gezonde balans. Je luistert en je praat of je bent in een heerlijke ontspannen veilige stilte in elkaars aanwezigheid.

De vrouw spreekt gemiddeld 20.000 woorden per dag, terwijl slechts 7.000 woorden uit de mond van de man komen.

De Volkskrant

Dat gaat nogal eens mis. (In onze relatie hebben we ook nog eens met de extreme introvert en de extreme extravert te maken.). Die balans kan dus nogal wild schommelen. Maar over het algemeen zoek je harmonie en tevredenheid of blijf je er in elk geval naar op zoek. En op z’n Benedictijns mag dat vanuit liefde elke dag opnieuw.

Relaties met ouders, kinderen, buren, naasten. Oh. wat kan het mooi zijn, maar wat kan er ook veel mis gaan. Het lukt je misschien helemaal niet om vanuit liefde steeds weer opnieuw te beginnen. Het streven ernaar blijft goed. Ook is het van belang dat je onderscheid maakt tussen waar jij verantwoordelijk voor bent en waar de ander verantwoordelijk voor is.

Soms is even afstand nemen of een keer functioneel boos worden over een onrechtvaardige situatie heel gezond. Probeer alleen de emotie te laten bekoelen. Wat kan dat een worsteling zijn.

Nou, dit soort complexe thema’s zijn belangrijk genoeg om aandacht te geven. Hier tippen we het maar even aan.

Levenskunst is om het verschil te weten.

Goede omgangsvormen zijn een bevestiging van iets wat er tussen mensen is. Of het nu je buurvrouw, je vriend in de straat of je huisgenoot is. 

Janneke’s Journal

Omdat dit het hart is van de mini cursus, we zijn vandaag halverwege, geef ik je een voorbeeld van een werkblad uit het werkboek van de levensregel methode HOUVAST .

In dit werkblad kun je ritme maken in alle 7 levensgebieden. Speel er maar eens mee, vul het in met potlood, leg het even weg en pak het er volgende week weer eens bij. Het is universeel. Voor alle leeftijden, plaatsen en culturen.

En vergeet niet: Het is een ideaal, het is een richtlijn, een raamwerk. Ik hoop dat je het een fijne manier van doen vindt. Natuurlijk leef je je leven niet van een A-viertje. Maar tussen de lijnen door ademt het omdat het hart klopt.

Ter bemoediging:

Bedenk dat met elke kop thee die je inschenkt je in verbinding staat met Jezus die het brood deelt en de wijn inschenkt. Zo mag jij de mensen om je heen ook zegenen. Als je de tafel dekt voor jezelf of voor je huisgenoten. Een peuter voedt die leert eten, als je de vaat doet of andere dagelijkse bezigheden rond de maaltijd. Elke maaltijd is een verwijzing naar het laatste avondmaal en de maaltijd van het Lam. 

Tot volgende week vrijdag! 

Janneke

Dit is deel 4 (van 7) een kleine Introductie in HOUVAST, de speelse Levensregel om elementen uit de rust van het klooster in de hectiek van het alledaagse te implementeren. Speel je mee?

In vogelvlucht ziet deze mini cursus er zo uit:

De eerste keer begonnen we vanuit rust met:

 Week 1: H van Heilige Grond: Een goed begin, een stevig fundament.

Week 2: O van Organiseren: Stilstaan en nog niet in beweging komen.

Week 3: U van Uitvoeren: Aan de slag! Geen uitstel meer en nu in beweging komen.

Vandaag: Week 4: V van Verbinding: Het kloppend hart voor anderen.

Week 5: A van Activiteit: Aandacht aan je lichaam: voeding, beweging en rust.

Week 6: S van Sensitiviteit: Voed je sensitieve ziel.

Week 7: T  van Tenslotte: De kunst van het afronden.