De kraamkamer van het Levensregel Werkboek (fotoblog)

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

In de vierde adventsweek van 2022, reisde ik 16 uur met de trein naar een plek op 1500 meter hoog in de bergen waar hij geboren werd: Het werkboek van De Levensregel HOUVAST. Blij laat ik je een stukje van de voorkant zien!

De druivengang: zoals de druif naar het Licht groeit, is een Levensregel voor de mens.

Jarenlang heb ik het idee van een Levensregel bij me gedragen. Ik leef er zelf al mee sinds 2018. Nu is de tijd rijp om het te delen. De dikke map met vellen vol kladjes, aantekeningen, ideeën die ik over de jaren heen heb verzameld had ik de dagen ervoor reduceert tot 1 map.

De dikke map werd 1 mapje.

Zonder internet en met een werkbestand op een speciaal hiervoor aangeschaft tablet begin ik bij het begin.

Hoog in de bergen van Midden Europa, Advent 2022.

Op een prachtige zomerdag in juli 1985 klommen 7 zusters de berg op, trokken in een voormalig Almhuis waar kinderen met longproblemen tot die tijd verbleven en begonnen een monastiek leven van stilte en contemplatie. Uit hun bagage kwam een bos zonnebloemen, een Bijbel en een icoon en op dag drie was er een eenvoudige kapel. 

Het leven zette zich voort voor deze zeven zusters die inmiddels zijn uitgegroeid tot een gemeenschap van 30 veelal jonge zusters die iets gemeenschappelijks hebben: Ze leven in de nabijheid van de Heer, in hun kluis, van vier bij vier of minder meter, zonder bezit in eenvoud en stilte. De drie gebedstijden doorbreken de stilte. Men communiceert het hoognodige via briefjes in een gemeenschappelijke ruimte.

~

Een zuster komt me door de houten poort rustig tegemoet. Ze wijst me de weg naar mijn kluis en zegt opgewekt: “Zullen we eerst de Heer groeten?”  alsof ze dagelijks uren met Hem optrekt. Dat is ook zo, want ik ben te gast in Kartuizerklooster waar stilte en aanbidding het enige is wat telt. Samen buigen we voor het icoon van de Drie Eenheid wat me zo dierbaar is. Het hangt hier levensgroot in de houten kapel en je kunt zo bij de Heer aan tafel schuiven.

Dat is mijn taal en ik ga door de knieën.

Zachtjes schuif ik in het hier heersende ritme van stilte en gebedstijden. Het vriest buiten 10 graden en er ligt een pak van 40 cm sneeuw  om ons heen. De ijspegels hangen bijna een meter aan de dakgoot, de zon schijnt overdag hoog aan de hemel en de sterren fonkelen in de nacht.

De ijspegels hangen haast een meter lang aan de dakgoot.
H: De zuster laat me mijn kluis zien met de bid hoek als centraal punt.
Het bed in een nis onder het kruis.
O: De bid en schrijf hoek, wat wil ik nog meer?
In het dal is het mistig, maar hier zijn we dichter bij de hemel.
De boomtoppen herinneren me woordeloos aan de richting van waar mijn hulp vandaan komt. Ps.121
U: Ik schrijf en geniet. Het verloopt niet zonder slag of stoot, maar langzaam komt er orde.
Schrijven is schrappen/ Godfried Bomans
V: In een kluis, eet je met je Heer en Heiland. Een feest voor je zintuigen.
A: Drie keer per dag klim ik nog eens 400 meter naar boven voor gebed in de kapel.
Ik slee weer naar benee: O JOY!
S: Het zuivere zingen van de zusters in de kapel is als zalf voor mijn ziel.
Het welkom in mijn kluis: ik ben hier niet alleen.
T: tot slot trek ik na vijf dagen de deur weer achter me dicht. Klaar is de situatie die je aantreft op het moment dat je stopt. Morgen is er weer een dag. Ook al zit er een urenlange treinreis tussen.

Vraag jij je af wat die kleine letters in de ondertiteling betekenen?

Hier is de sleutel voor de Levensregel Houvast:

 

🙏 H van Heilige Grond: Een goed begin, een stevig fundament.

📄 O van Organiseren: Stilstaan: Geef elk tijdsdeel een doel.

💪 U van Uitvoeren: Aan de slag! Nu in beweging komen.

❤ V  van Verbinding met anderen: het kloppend hart .

🏃 A van Activiteit: Geef aandacht aan je lichaam: Voeding, beweging en rust

💃 S van Sensitiviteit: Waar wordt jij gelukkig van? Voed je sensitieve ziel.

🙏 van Tenslotte: De kunst van het afronden. 

Levensregel voor buiten het klooster.

Het is niet moeilijk om in dit contemplatieve klooster met ritme en rust te leven. Het hier zijn, is een feest voor je zintuigen! De kerkklokken en gebedstijden bepalen als een hartenklop het ritme van een ieder die ervoor gekozen heeft om hier te leven.

Hoe hou ik hier iets van vast, als ik weer in beslag genomen wordt door de beslommeringen en verplichtingen van alledag? Dat is de vraag waar ik mee speel. Tijdens een retraite vertel ik meer over mijn belevingen in dit klooster.

Wat kun je verwachten in het werkboek dat ik in de bergen heb gemaakt?

In het werkboek neem ik steeds elementen uit het kloosterleven als uitgangspunt en maak dan de vertaalslag naar het leven buiten het klooster. Het werkboek is praktisch en algemeen en ga jij toespitsen op jouw leven. Jouw leven is leidraad.

~

De Levensregel die je aantreft is een raamwerk, een kader, dat je zelf mag invullen. Jij mag accenten gaan leggen die horen bij jouw unieke leven en de gaven en verplichtingen die daarbij horen. 

~

Elk hoofdstuk heeft een gebed, een vers, een foto een citaat uit de Levensregel Literatuurlijst en een beschrijving van binnen het klooster met de vertaalslag naar het leven buiten het klooster. Door de vragen aan het einde van elk hoofdstuk en de concrete stap die je gaat zetten, geef jij je Levensregel vorm en pas je het toe op jouw unieke leven.

~

Mij heeft het leven met een luchtige Levensregel veel opgeleverd en het is mijn persoonlijke overtuiging dat dit is wat ik met jou mag delen, zodat ook jij rust kunt krijgen in een onrustig bestaan, als je daarnaar op zoek bent.

En hier de achterkant.

~

Ik hoop dat jij met net zoveel plezier met een Levensregel leeft of gaat leven als ik dat doe. Wat een leuk, creatief proces dat rust en orde geeft. Ik ben verslingerd! (Create with your Creator zoals dat in het Engels zo mooi klinkt).

We dalen met zijn vieren de berg weer af. We nemen geen taxi. Dit willen we voelen.
Nou, dat doen we met een paar dagen lang spierpijn. In de rugtas zitten oa. de sokken uit de bergen van Servië

Download hier de LevensRegel voor eigen gebruik. Als je er vast eens mee wilt spelen.

Ik deel het leven met een levensregel regelmatig op de retraites. Het eerste retraite was snel volgeboekt daarom is er nog een kans: En om het makkelijk te maken voor je: Let op de vroege vogelkorting;-)

Een cadeautje voor jezelf of voor een ander.

Kijk op Jannekeonderweg.nl/agenda

Direct aanmelden? Dat kan ook: Welkom op een HOUVAST levensregel retraite

Stel vrijblijvend een vraag of denk je:

Ja, Ik wil het boek bestellen: dat kan hier.

Vriendelijke groet! Janneke