Hoogte (en diepte) punten van 2018

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

 

19-12-2018

19-12 1999: verkering

19-12 2000:verloofd

19-6 2001: getrouwd

 Hoogtepunt van vandaag;-)

Er is weer genoeg gebeurd rondom onze keukentafel en zo aan het einde van het jaar geef ik sinds een paar jaar een terugblik van onze reis (2016 , 2017)

Familie en vrienden bezoeken

Mooie momenten zijn de familie- en vrienden bezoeken. Jelle is met Femke de zeventigste verjaardag van Pa Huisman wezen vieren. Verschillende vrienden en familie zijn zelfs op bezoek geweest. Mijn ouders in maart en de zussen Marleen en Rieneke en nichten kwamen in juni. (en nicht Emma een tijdje later) In juli ging het hek voor het eerst echt van de dam toen Marijke en Judith zelfstandig naar Nederland vlogen voor een vakantiebaantje. Judith bij familie op de blauwe bessenhof en Marijke kreeg een klus en dook met opa Huisman in de archieven van de universiteit van Amsterdam. In november kregen Laurens en ik een bijtank beurtje: Ik vind je lief, Oma!

Romawerk

Het werk onder de Roma verdiepte. Twee projecten in het bijzonder: het theologisch onderwijs in Leskovac (in Zuid-Servië), waar Jelle nu maandelijks naar toe gaat en de kleine kerkplant in Kapelna, een dorp waar Roma wonen.

Stilte retraites

Het houden van stilte retraites was wel een echt hoogtepunt! Wat is dat mooi geweest! En wat kreeg ik daar mooie reacties op Het is een hele mooie opsteker. Het komende jaar ga ik daar zeker mee verder, om te beginnen met de stilte dagen in Nederland “In de Polder´. (er zijn nog een paar plekken, 31 dec. is de sluitingsdatum. Welkom!)

Ergens schreef ik dit jaar: Vaak heb ik me afgevraagd waarom ik toch zo’n enorme energie heb! Ik houd van het organiseren van dingen, van flinke uitdagingen aangaan en tegelijkertijd die sterke behoefte aan stilte, alleen zijn en schrijven. Dit is wel eens een soort tweestrijd. Maar nu begin ik het te begrijpen. Door het organiseren van deze meditatieve retraites komt mijn persoonlijkheid goed tot zijn recht. Ik hou van lokaal eten, basic life, schoonheid, creativiteit en stilte, gastvrouw te zijn en groepsprocessen te zien. Niets is heerlijker dan te zien dat iedereen tevreden zijn eigen ding doet.

In het diepe

Ondertussen moederen we hier gewoon door. Fanny stelde me een paar vragen over hoe ik het moederschap met schrijven combineer. In “waar leren wij” krijg je een inkijkje hoe we leren in het dagelijks leven. We hebben dit jaar afscheid genomen van juf Marieke. Ze heeft ons twee jaar haar diensten bewezen en zijn haar erg dankbaar voor wat ze ons leerde.

In een nieuw seizoen een nieuw ritme kan de zorgvuldige lezer tussen de regels iets oppikken over de dieptepunten waar we als gezin doorheen gingen. Want financieel was het een zwaar jaar. In september stond de eerste rekening geboekt van € 2500 voor de wereldschool. Er zijn 5 van deze rekeningen in termijnen. Begin juli was dat geld er niet, daarmee werden we uitgedaagd om creatief in actie te komen. En ook vertrouwen te hebben voor de toekomst. Waar ligt een balans? Welke keuzes maak je? We hebben allerlei soorten brieven verzonden, onderandere aan de minister van onderwijs met het pleidooi om gratis onderwijs aan alle Nederlandse kinderen aan te bieden ongeacht de woonplaats van de ouders. De Christen Unie lijkt er tot u toe het meeste oog voor te hebben. We zijn in contact met Missie Nederland. Hopelijk krijgt dit een vervolg! Is het niet nu voor ons, dan voor andere gezinnen in de toekomst.

Het mooiste nieuws is: de rekeningen voor dit schooljaar kunnen worden betaald! Je zult begrijpen dat wij perplex zijn van hoe het allemaal ging. Er kwamen een aantal heel royale giften, maar groot of klein, alle beetjes helpen en al met al is het tij gekeerd! Wij werden getest, gekneedt, gevormd, uitgedaagd en niet in ons vertrouwen beschaamd. Maar het was een pittig jaar.

Gezin Onderweg. Jozef’s droom en de reis van Jozef, Maria en Jezus naar Egypte. Getekend door Judith, naar een Byzantijns voorbeeld.

Heel hartelijk dank voor het samen op reizen op deze onstuimige weg! Voor steun, voor woorden van moed, voor vertrouwen.

Moge het komende jaar een jaar van rust en kalmte met zich meebrengen! Dat wensen we jullie en onszelf toe! Een goed 2019

Femke, Janneke, Jelle, Judith, Marijke en voorop met zijn handen in het haar: Laurens;-)

levenstekens.nl

 

1 reactie

Reacties zijn gesloten.