Licht in twee Roma dorpen

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands
IMG_0060
Deze week veranderde mijn perspectief op zending voorgoed!¨
dat was wat één van de gasten van afgelopen week zei, vlak voor hij vertrok.
We hadden een team met meer dan 30 mensen met verschillende achtergronden. Een leuke groep Amerikanen, een paar Serven, Kroaten, Roma en wijzelf, de Nederlanders.
IMG_0033
We deden Una Bible Club in twee dorpen in het noorden van Kroatië: Drie dagen in Bistrinci en drie dagen in Darda. Wat een mooie manier om zo als team samen te werken. Iedereen speelde zijn eigen rol. Een aantal organiseerden het geheel, vertalers, autobestuurders, groepsleiders, verhalen vertellers. water brengers. (er gingen heel wat liters doorheen met de hitte!) En familie en vrienden ver weg, biddend en meelevend op de achtergrond. Iedereen hartelijk dank! Wat prachtig zo!

Zoals het Lichaam vele leden heeft,

maar samengevoegd één Lichaam is,

zo is het ook met Christus.

IMG_0027
Denk nou niet dat het zonder slag of stoot ging. We hadden behoorlijk wat uitdagingen. Een lekke autoband, problemen met de grens, waardoor de hele groep elke dag gehaald en gebracht moest worden en er veel extra vervoer moest worden ingezet. Verandering van planning. We moesten aanpassen, creatief inspelen op de situatie, en vooral flexibel zijn. We hadden nieuwe ervaringen, en achteraf gezien, waren we het er allemaal over eens dat het een goede ervaring was.

36964803_2516485478377113_8378037436944482304_n
Biljana deed een groot deel van de organisatie, terwijl Nina op afstand vanuit het ziekenhuis meedeed, terwijl ze op haar baby wacht die een dezer dagen geboren hoopt te worden.
Hier zijn twee filmpjes die een indruk geven van het werk van deze week.

IMG_0058
Ik mocht twee schrijf workshops geven en ik maakte graag gebruik van wat mooie oude gedeeltes van de stad Pecs. De eerste schrijf-workshop deden we in een voormalige badplaats. Na de workshop, liepen we in stilte naar het grote plein waar de moskee nog staat uit het Ottomaanse tijdperk. Inmiddels is het een kerk. Het was een heel mooi gezicht hoe twintig jonge mensen een uur lang in stilte op dit plein een uurtje voor zich uit schreven met de handvaten die ze eerder aangereikt hadden gekregen. Later in de week deed ik een tweede sessie. Dit keer in het kasteel van SIklos. En ja, waarom dan ook niet het mooiste plekje gebruiken? We wandelden de kapel in en kijk nu toch wat een mooie setting! Het voelt voor mij wel als een droombaan om dit zo te mogen doen.
IMG_0075
Het was een bomvolle week. Maar om even te zitten en terug te blikken gaf het ook de diepte die het verdiende. Lila, een van de Amerikaanse jonge meiden stuurde me deze e-mail:
Ik vond het heel mooi om jou (en je gezin) te leren kennen door de gesprekken. 🙂 ) Het was zo goed om te horen over jullie werk, gezin, thuisonderwijs, schrijven, de moeilijkheden en het leven in het algemeen. Het was zo’n zegen om iemand tegen te komen waar ik me zo verbonden mee voel. Jullie zijn toegeweid aan je roeping en de visie om de Roma te bereiken met het Evangelie en tegelijkertijd verlies je je gezin niet uit het oog. 
Deze maand vieren we ook dat we vijf jaar geleden voor het eerst Osijek bezochten om te kijken of dit op de lange termijn een plek voor ons gezin zou zijn. En nu wonen we hier al een aantal jaren.
Wat een reis!
Dank je dat je meereist in dit grote avontuur.
Doe je nog niet mee, en wil je niets missen? Laat hier je e-mail achter.

Vorige week hadden we negen mensen in huis. Marijke en Judith zijn zelfstandig naar Nederland, waar ze allebei een zomerbaantje hebben. Jelle reisde naar Oxford in opdracht van de kerk hier voor een theologische conferentie. En ook onze gasten, Elvira, Amanda en Marieke vertrokken weer en lieten Laurens, Femke en ik achter in een haast leeg huis. Je kunt je voorstellen dat ik steeds teveel thee maakte! En dat eten koken? Nou, noem het vacantiesfeer, in elk geval ging dat er heel makkelijk aan toe de laatste dagen. 😉
Laat gerust een reactie achter, hoop van je te horen!
Janneke

4 reacties

  1. Fijn om in een paar woorden te horen wat jullie doen. Liever maandelijks een kort bericht, dan eens per kwartaal een lang bericht. Gods zegen!

Reacties zijn gesloten.