8 hoogtepunten van '16

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

2016 was ons eerste volle jaar in Osijek. En wat gebeurd er zo’n eerste jaar veel! Woonden we 12 maanden geleden nog in een tweepersoonsappartementje, nu zijn we echt gesetteld in ons huis, met voor iedereen een plekje en zelfs plek voor logees.
img_0544
Hier zijn 8 dingen die we in 2016 deden:
1. In januari kwam Anneke Jansen helpen met het lesgeven aan de kinderen.
2. In februari maakten we een reis door vijf verschillende landen (Kroatië, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Oekraïne,)
Map-trip-feb-2016
3. Daarna hadden we een aantal weken van flink studeren en “hoofd-boven-water-houden.” Het zelf onderwijs geven en het wennen in een nieuw land viel me niet altijd gemakkelijk.
4. In mei bezocht Jelle een conferentie van missiologen in Oost-Europa, waar hij een presentatie gaf over bijbel-uitleg in een missionaire context. Het was een goed moment om te leren van de ervaring van anderen. In mei waren we even terug in Nederland voor de 45 jarige bruiloft van mijn ouders.  En Femke kon haar 11de verjaardag met familie vieren in het huis van Claire en Rob in Randwijk.
IMG_0038
IMG_0020
5 Daarna werd het schooljaar in Kroatië afgemaakt. Judith kon op de valreep nog mee met het kamp van groep acht!  En sloot op deze bijzondere manier haar lagere schooltijd af. Bij onze terugkomst verhuisden we naar onze huidige plek en toen brak de lange, hete zomer vol muggen aan.
IMG_20160622_084012.jpg
meiden.jpg

De contacten met de Romameiden verdiepen en dat is mooi om te zien.

6. Aan het eind van de zomer waren er een aantal leuke dingen: het bezoek van onze ouders, met als klap op de vuurpijl, de komst van de Juf.
wp_20160920_19_20_49_pro
wp_20160922_16_56_46_pro
7. Het is niet goed in woorden uit te drukken wat de komst van de Juf voor ons heeft veranderd. Zonder de Juf zou het niet goed mogelijk zijn geweest om hier te blijven omdat het onderwijs van de kinderen er teveel onder zou lijden. Nu is het elke dag weer een feestje om de kinderen vol goede moed naar school te zien gaan. Meer weten, wel zo leuk! (+fotoś) is hun motto.
wp_20160921_12_01_46_pro
Ze hebben een reuzegezellige meidensfeer in de klas en er wordt ook nog eens flink gewerkt, gecombineerd met spelletjes en geklets. Maar de planningen zijn strak en de discipline is goed. We voelen ons diep gezegend.

stranci
Op het politiebureau voor onze verblijfspapieren…

8. In september is Jelle terug gegaan naar Nederland voor de begrafenis van zijn oude oma. Het was in dezelfde weken dat er in Bekes in Hongarije een Roma-conferentie werd gehouden. Er is een mooie, sprekend filmpje van gemaakt:

Jelle geeft vanaf de herfst hier op de college les over de Reformatie. Hij is nu bezig met de voorbereiding voor het lesgeven aan Roma bijbelvertalers in Slowakije in januari.
wp_20160920_11_52_18_pro
Daarnaast lopen er andere projecten voor de Roma Bible Union, zoals de audio-bijbel en de stuurcommissie voor een conferentie in april (in Nederland.)
20161106_151441.jpg

Hier nog even een plaatje van Baka (oma) Katica met haar omslagdoek, gemaakt door een van de vrouwen van maś handwerkgroepje. Het is ontzettend leuk om hier kleding en benodigdheden gericht te kunnen geven. En te zien hoe het een plekje krijgt en gewaardeerd wordt.

Als we zo terugkijken zijn we dankbaar voor alle goede gaven van onze God. We zijn hier op onze plek. Dichtbij de Roma, die we een paar keer per week meemaken tijdens de diensten en Bijbelstudies en huisbezoeken.  De contacten verdiepen zich langzaam maar zeker en daar zijn we dankbaar voor. Er is hier een open deur en we voelen ons bevoorrecht er, dankzij jullie steun, door te mogen gaan.
En ook al blijven we mensen met vragen en gedachten en zoektochten en twijfel. Dit is de hoop waaraan we ons mogen vastklampen:

En buiten alle twijfel:

Groot is het geheimenis van de godsvrucht:

God is geopenbaard in het vlees

is gerechtvaardigd in de Geest,

is verschenen aan de engelen

is gepredikt onder de volken

is geloofd in de wereld

is opgenomen in heerlijkheid.

1 Timotheus 3 :16

Zoals je wellicht weet is ons werk onder de Roma volledig afhankelijk van giften van familie, vrienden en enkele kerken. Mocht je nog een eindejaarsgift over willen maken, dan wordt dat erg gewaardeerd. Bankrekening: NL67 RABO 0128 3874 67 t.n.v. Iteams o.v.v. Iteams Roma Ministries Kroatië. Of kijk op: http://www.levenstekens.nl/support/ Hartelijk dank!