Drie retraites: een terugblik

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe als ik een stilte retraite weekend heb in Hongarije? ” vroeg ik dochter Marijke op een gegeven moment. “Heel erg relaxed en een klein beetje chaotisch” was wat ze me antwoordde.
En daar kan ik me zomaar lichtelijk een voorstelling van maken.
Ik mag dat trouwens wel. De meiden mogen allemaal een dag koken en zelf hun boodschappen daarvoor in huis halen. Een leuke informele training naar zelfstandigheid.
En ondertussen in Hongarije kreeg ik de volgende reacties:

  • Verfrissend.
  • Goede sfeer, vrijheid, informeel, regelmaat, geen stress.
  • Heerlijk om tijd te hebben om alleen te zijn en in de groep; leuke mix.
  • Ben erg aangemoedigd om mijn gedachten weer op papier te formuleren.
  • Ik hou er zo van om te zien hoe je het allemaal doet, je persoonlijkheid, je creativiteit.
  • Ik ben blij dat ik een paar nieuwe tips kreeg voor het schrijven.
  • Mooi hoe we dingen in een kleine groep konden delen.
  • De twee huisjes: stilte huis en gezelligheidshuis, uitnodigend, basic en huiselijk.
  • Heerlijk dat je een eigen kamer had, waar je zoveel kon terugtrekken als je wilde.
  • Ik vond de warmwaterbron heerlijk, maar het brak toch wat de stilte. Ik was blij dat we de volgende dag uren voor onszelf kregen.

Graag deel ik  -met toestemming-  wat sommigen hebben gemaakt  tijdens hun stilte uren. Er kwam creativiteit vrij.
Herman B. maakte deze pen tekening tijdens zijn contemplatieve momenten: de kaars walmt nog lang na. Een afschaduwing van een mooie ervaring – die nog lang beklijft.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_39

Na de workshop over Contemplatief Schrijven kreeg Lisa S. uit Oostenrijk het idee om ps.139 creatief te schrijven en het te combineren met tekenen. Ze gaf aan: “Ik had niet gedacht dat de tekst zo krachtig bij me binnenkwam hierdoor, soms moest ik gewoon even stoppen om het te laten bezinken.” 

IMG_20180527_214247

Linda G. uit Duitsland, gastouder van drie kinderen met heel veel op haar bord, maakte haar eigen psalm. Terwijl ze het voorlas, merkten we dat de woorden diep uit haar ziel kwamen.

” I feel your love surrounding me as I walk through the desert.  

The dry and parched land crying out for water,

streams come forth out of the depths of the earth and we are satisfied.

But why must we wait so long to see it come, and be satisfied?

Our hearts ache for refreshment and our souls are thirsty for more.

As we wait, we see the faithfulness and goodness of the Father,

providing what we need at the right time.

But why must we wait so long? 

Day in and day out we call upon Him who

can provide the answers, refresh our weary souls.  

Day in and day out,

where are you dear Father?

Then suddenly we see in the little things, He is faithful,

suddenly we feel that a trickle of faith is beginning to flow,

suddenly we feel the refreshment in our souls,

only for a moment, washing over us,  our eyes open,

and we see the wonders in your creation, your great and mighty deeds.

We see how you are faithful day in and day out, you are here.

Great and mighty God, King of the Universe, Lord of all.

I lift my hands to you, I lift my voice to you in Praise, and I will

honor you and glorify your name forever more.

You are my God in whom I trust.

I will worship you always, for you are good.

you are good, my God in whom I trust, your are faithful and you are good.

 Linda G.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4f

Hier wat van mijn mijmeringen:
De eerste retraite “End of lent” was echt de aftrap. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en de ruimte die ik kreeg om mijn weg te vinden. Wat een kado! Een intiem groepje van vier. Buiten was het koud, er lag nog sneeuw maar binnen was het behaaglijk.
De tweede retraite was in april: ” Met open Handen” met 7 Nederlanders. Bijzonder hoe elke groep zijn eigen sfeer maakt door de mensen die komen. Heel uniek. Hier komen ook de meeste foto’s vandaan want als Jonneke meegaat, wordt er het een en ander aan schoonheid vastgelegd.
Tijdens het derde retraite combineerde ik schrijven en stilte. Fanny Bernitez was onze gast en zij verzorgde een hele leuke creatieve schrijvers workshop, terwijl ik de contemplatieve schrijvers workshop verzorgde.
Dit keer zetten we een stille, contemplatieve setting neer die gebruikt kon worden voor schrijven. Wie uitkeek naar uren van stilte kon die tijd nemen. Tips en richtlijnen voor schrijven konden zo gebruikt worden als een hulpmiddel tijdens de stilte. Dit keer merkte ik aan mezelf dat ik echt de slag te pakken begon te krijgen.
Vaak heb ik me afgevraagd waarom ik toch zo’n enorme energie heb! Ik houd van het organiseren van dingen, van flinke uitdagingen aangaan en tegelijkertijd die sterke behoefte aan stilte, alleen zijn en schrijven. Dit is wel eens een soort tweestrijd.
Maar nu begin ik het te begrijpen. Door het organiseren van deze meditatieve retraites komt mijn persoonlijkheid goed tot zijn recht. Ik hou van lokaal eten, basic life, schoonheid, creativiteit en stilte. gastvrouw te zijn en groepsprocessen te zien. Niets is heerlijker dan te zien dat iedereen tevreden zijn eigen ding doet. En voor dit alles is plaats in deze weekenden. Ik ervaar het alsof de Schepper Zelf Zijn goedkeuring geeft, als wij iets doen zoals Hij het bedoeld heeft.

Terwijl ik na de laatste retraite in de tuin de was op stond te hangen, voelde ik me een diep gezegend mens. De sleutel naar het huisje in Hongarije kwam me jaren geleden al in handen tijdens mijn eigen stiltedag. in 2014. Gods weg blijft ons verrassen.
Het beddengoed wapperde zachtjes in de wind, ik liep naar binnen, checkte mijn e-mail en vond dit:
” Dit weekend was het beste weekend weg dat ik ooit heb gehad. Ik zou het heerlijk vinden om dit elk jaar te doen. Ik hou van stilte en het is een rijke ervaring om samen in stilte de stilte ervaren. Het versterkt het gemeenschapsgevoel. Ik voel me uitgerust en tevreden. Liefs,
Ik val een beetje stil dat mensen me zoveel vertrouwen geven. Dat ze uit alle windrichtingen van Europa komen reizen om een paar dagen samen door te brengen. Moge God doorgaan om ons te zegenen als wij Hem blijven zoeken in de stilte en rusten aan Zijn hart. Ik bid dat deze retraites een langdurig impact hebben op een ieder die komt.
Geniet van de foto’s en de robuuste schoonheid van Szentistvan in Hongarije.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van opkomende retraites, meld je dan hier aan. We hebben ook een website: thirdplaceretreats.com 
Wat nog in het vat zit:
* Retraite met Roma meiden hier in de omgeving.
* Stilte/ Schrijvers Retraite

* Jouw retraite? Heb je iets te vieren, wil je iets bijzonders? Kom met vijf anderen, neem contact met me op via: janneke@jhnet.nl. We prikken een datum en gaan van start.
En al het inkomen wat er overblijft komt ten goede van ons werk onder de Roma. Dat is hard nodig met de aankomende schoolkosten van het schooljaar 2018-2019!
Dus inschrijven maar! Twee keer moois: Jij je retraite en hier kan het werk doorgaan.
Hartelijke groet, Janneke, hopelijk tot ziens!