6 suggesties voor contemplatief schrijven

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, onderweg, stilte, thuis

“Kom, kleine mens,

laat je beslommeringen

even voor wat ze zijn,

verberg je een moment

voor je rumoerige gedachten

Leg je zware zorgen aan de kant

en zet je vermoeide taken opzij

Neem een weinig tijd voor God

en rust een weinig uit in Hem.

Ga in de binnenkamer van je hart,

sluit alles buiten behalve God

en wat je helpt om Hem te zoeken,

doe je deur dicht en zoek Hem.

Anselmus van Canterbury,1033- 1109

Anneke, die alle soorten, en maten van de retraite’s meemaakte stuurde me vorige week een e-mail met de vraag: “Hey, ik kan nergens je workshop over Contemplatief Schrijven vinden op je blog.”

Dat klopt, want ik gebruik het als workshop. Ik heb besloten om het hier met je te delen in de hoop dat het je verdieping geeft in je reis met God.

Wat is Contemplatief Schrijven?

Contemplatief Schrijven is een rustige manier om letter voor letter door een tekst te gaan. De tekst komt door het schrijven naar je toe en gaat doordat je het overschrijft -letterlijk- door je heen.

Ik zelf las in 2013 over een man in New York die begonnen is met het overschrijven van de Bijbel. Daar kreeg ik het idee vandaan. Ik ben van nature nogal bedrijvig. En deze manier van onthaasten geeft verdieping.

Je kunt de Bijbel gebruiken, maar ook andere teksten, gedichten, iets van Augustines, Thomas van Aquino, of iets anders wat je aanspreekt.

Schrijftafel met de verjaardagsbloemen, het houten kruis en twee van Judith’s iconen.

Contemplatief schrijven is een reis op zichzelf

Hoe kan het je helpen?

Dat is iets wat je zelf zult ervaren als je daar open voorstaat. Verwacht niet allerlei bijzondere dingen, maar diepgang geeft het wel.

Het Contemplatief Bijbelschrijven helpt me om:

  • rustig te worden.
  • de tekst komt naar me toe, ik hoef het niet te verzinnen, de tekst is er al.
  • met luisteren en lezen gaat er vaak nog heel veel langs me heen. Overschrijven dwingt je om je te concentreren en te focussen op de tekst die voor je ligt.
  • het leert me discipline: rustig en langzaam doorgaan.
  • het verrast me, niet altijd en niet automatisch, maar ik heb bijzondere momenten gekregen door het schrijven doordat de tekst letterlijk bij je binnen komt. Hier vertel ik wel eens iets over tijdens de introductie bij een retraite.

Eerst begon ik eens met een paar psalmen, dat werden er vrij snel meer. De psalmen lenen er zich bijzonder goed voor. Daarna schreef ik eens een brief van Paulus over. Daarna ben ik begonnen met het Nieuwe Testament. Mattheus, Markus en Lukas zijn klaar en nu ben ik ergens in Johannes bezig.

Het is goed om een bepaalde discipline te hebben. Maar ik ben wars van rigide mezelf iets opleggen wat niet altijd haalbaar is. Ik heb ook met gemak het soms een langere periode weggelegd omdat ik merkte dat ik er innerlijk de rust niet voor had. Bijvoorbeeld rond de verhuizing. Het duurde wel een jaar voordat ik het weer kon oppakken. Contemplatief Schrijven moet je niet willen forceren. Dat is niet de bedoeling. Ikzelf stel ook geen doelen, alhoewel doelmatigheid enorm in mijn aard zit. Ik zet het niet in bij het Contemplatief Schrijven. Dat strookt niet met elkaar. Heel af en toe, spreek ik met mezelf iets af voor een periode om wat intensiever te schrijven, bijvoorbeeld tijdens de 40 dagen tijd op weg naar Pasen.

Het is essentieel om tijd en ruimte te maken voor het contemplatieve schrijven

Hoe geef ik het vorm, als ik wil beginnen? 6 suggesties:

1. Zorg dat je omgeving rustig is. Een rustige hoek in je huis. Een lege tafel. Een beetje schoonheid is altijd goed voor je ziel;-) Zorg dat je stoel en tafel goed staan, denk aan lichtval en harmonie in de ruimte.

2. Neem de tijd als je gaat schrijven, het gaat er niet om, om iets af te krijgen, maar om tijd door te brengen met God en Zijn Woord. Ga rustig zitten, adem even goed in en uit. Wees je bewust van je lichaam.

3. Gebruik een mooi notebook en je fijnste pen. Wees niet zomaar tevreden met een kladbriefje. Schoonheid is goed in zichzelf

4. Teksten om te beginnen: psalm 23, 25, 31, 40, 103, 130, 139 of een uitdaging: ps. 119 (het hoeft niet in een dag af). Brieven van Paulus, het boek Ruth. Het evangelie van Markus. Matth. 5, Matth. 17, John 17.

5. Schrijf rustig woord voor woord en bedenk wat het kan betekenen.

6. Doe een kort gebed om de rust van God in je zijn en in je schrijven.

Hier is een gebed wat je kunt gebruiken, voordat je begint:

Lieve God, 

U bent een God van ver weg en een God van dichtbij.

Ik zie U niet, maar ik wil U ervaren.

Ik nodig U uit in deze ruimte en bij het schrijven,

mag ik me bewust zijn van Uw aanwezigheid hier

Laat me iets nieuwe van U ontdekken.

Vul me met Uw Heilige Geest.

Dank U wel, dat U hier bij me wilt zijn.

In de Naam van de Vader, en de Zoon, en de Heilige Geest.

Amen.

Tyniec, zomer 2019 Met je gezin het klooster in.

Wil je hier ook eens mee oefenen?

Begin gewoon of schrijf je in voor een retraite. Dat is een mooie manier om tijd en ruimte te ervaren om zoiets op te pakken wat je dan later weer mee naar huis neemt. Kijk hier voor de Agenda

Een vraag?

Heb je een vraag over, of zelf ervaring met het Contemplatief Schrijven? Ik ben benieuwd.

vr. gr. Janneke

Kom, kleine mens,

laat je beslommeringen

even voor wat ze zijn,

verberg je een moment

voor je rumoerige gedachten.

Leg je zware zorgen aan de kant

en zet je vermoeiende taken opzij.

Neem een weinig tijd voor God

en rust een weinig uit in Hem.

Ga in je binnenkamer van je hart,

sluit alles buiten behalve God en

wat je helpt Hem te zoeken,

doe je deur dicht en zoek Hem.

Zeg nu, heel mijn hart,

zeg nu tot God:

“Ik zoek Uw gelaat ,

Naar Uw gelaat, Heer,

ben ik op zoek”

Anselmus van Canterbury