Anneline: Een retraite? Ik ben toch zeker geen hippie!

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, stilte


Stilte- Schrijf retraite


Een Stilte en Schrijf retraite. Als ik dit een paar maand geleden ontdekt zou hebben, dan had je mij op kunnen vegen. Allereerst al om de stilte zelf. Ik heb geen rust in de kont. Ik ben altijd wel in de weer of heb iets van muziek om mij heen. En dan dat schrijven. Het enige wat ik daarvan kan bedenken is een zere hand. En dan als laatste een retraite. “Ik ben toch zeker geen hippie?!”


Totdat ik laatst een kloosterfestival bezocht. Een paar dagen intens genieten van de natuur, mensen & God in een klooster. Hierbij ontmoette ik Janneke tijdens een workshop contemplatief schrijven. Deze workshop had de elementen van stilte en schrijven al te pakken. En hier kwam ik erachter dat die stilte opzoeken helemaal zo gek nog niet is. En dat schrijven eigenlijk ook niet. Het enige wat ik hoefde te doen was de Bijbel overschrijven.

Misschien is dat hippie gebeuren lang zo gek nog niet? 


Dus meldde ik mij aan voor de Stilte en Schrijf retraite in Heteren. Verwachtingen had ik niet, ik dacht:” “Ik zie wel wat ´t wordt vandaag.” Na een warm en open welkom ging een periode van ´stilte tijd´ in. Er waren voldoende opdrachten en handvatten om mee aan de slag te gaan. Ik merkte dat ik dit prettig vond, zodat ik niet zelf voor een invulling van de stilte hoefde te zorgen. Want mijn gedachten draaiden rondjes.

Echte stilte kon ik nog niet vinden deze ochtend.


Na een heerlijke lunch, waarin de stilte verbroken werd, gingen we wandelen. In stilte. Hoewel het wat regende, waren de uiterwaarden prachtig. Heerlijk uitwaaien, letterlijk en figuurlijk. Psalm 8 ging rond in mijn gedachten. Een psalm die ik die ochtend overgeschreven had keerde op deze manier weer terug.  ´Heer, onze Heer, hoe machtig is Uw Naam om de hele aarde!´

De rust van de uiterwaarden is heerlijk!


Hierna volgde er weer een periode van stilte. Ik had geen zin in een opdracht, maar heb in de prachtige kerk gepeinsd over een kaartje wat Janneke aan mij had gegeven. Een kaartje met een tekst wat ik precies nodig had.

God leidt hierin!


Naarmate de dag vorderde ging ik de stilte steeds meer aanvaarden. In het begin wil je geen stilte, omdat je gedachten veel te veel op de voorgrond zijn. Maar hoe langer je stil bent, hoe meer je je gaat overgeven. Even geen drukte, geen prikkels, geen masker. Maar gewoon stilte. Iets wat we allemaal wel wat meer mogen opzoeken.

Wil je ook een keertje mee naar een retraite? Kijk dan hier voor de mogelijkheden of stuur een berichtje naar Jannekeonderweg.nl/contact

1 reactie

Reacties zijn gesloten.