Reis je mee met de Morris?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Wie wil er nu niet in een old-timer Morris uit 1971 rond touren door Engeland? Helaas, dat gaat nu eenmaal niet. Daarom vroeg ik Kosanne om haar verhaal te delen. Zij reisde met haar club van zes, vier jongens (man, drie zoons en dochter) per boot naar Engeland en laat ons achteraf meereizen. Ze schrijft:

De club van zes.


Daar staat hij dan, klaar voor vertrek naar zijn thuisland: Zuid Engeland. Het was een kleine uitdaging om echt alleen het hoognodige mee te nemen, maar het is gelukt. De eerste kilometers zijn wennen, de kids aan de beperkte ruimte en wij aan de reacties van onze medeweggebruikers. De snelheidsmeter heeft trouwens meer weg van een Friese staartklok, geen idee hoe hard we rijden, we schommelen tussen de 40 en 80 miles ph.
We zwaaien het vaste land uit en kijken verwachtingsvol naar de krijtrotsen. Na 15 jaar is onze Morris weer thuis. Rowbury farm camping, in de heuvels rondom Andover is onze eerste stop.

Engelse grond onder de banden.


Andover / Stonehenge
Dankzij de oversees visitors pass van English Heritage duiken we in de prehistorie. Aan de hand vaneen online tour-guide worden we meegenomen in de geschiedenis van Stonehenge. Te midden van deze oeroude iconische overblijfselen uit lang vervlogen tijden eten we onze sandwiches, die
gelukkig van recentere datum zijn.
We vervolgen onze route naar het zuiden, richting Exeter, ons af en toe afvragend of we de top van de bergheuvel wel halen met onze Morris.

Stonehenge


Exeter
Rustdag. We picknicken op het grasveld bij de Exeter Cathedral, voordat de kinderen voor het eerst kennismaken met de Evensong. Ze kijken met enige verbazing naar hun zingende leeftijdsgenoten. We genieten van de muziek, komen tot rust in de preek. Op de terugweg doen we ons tegoed aan heerlijke wilde bramen.


Cornwall
Via Dartmoor National Park, waar de jongens zich nog even uitleven als berggeiten, rijden we naar Cornwall. Met bedenkelijke gezichten kijken we naar de lucht, die steeds grijzer wordt. Minimalistisch kamperen en regen, tja… Gelukkig valt het mee. Bij aankomst eten we fish & chips met uitzicht op St Michaels Mount.


De volgende ochtend maken we een lange wandeling langs de kust, ook hier zijn de paadjes smal en overwoekerd. Maar wat genieten we van de vergezichten en de golven die op de rotsen slaan. Onze eindbestemming is St Michaels Mount Castle, waar we dankzij de eb naartoe kunnen wandele
n.


Mam, gaan we morgen wel even langs die garage die we tegenkwamen?’. Op de heenweg was zoonliefs oog gevallen op een garage tjokvol oude auto’s. De volgende dag staan we spontaan op de stoep bij de 94-jarige eigenaar die trots zijn oude Jacquars laat zien en ons deelgenoot maakt van de verhalen. We prikken vervolgens willekeurig een punt langs de westkust en rijden daar naartoe, het wordt een dagje strand met uitzicht op St Ives.


Dartmoor National Park
Deze unieke en mooie plek, met wilde open heidevelden en diepe rivier valleien, waar de dieren in het wild rondlopen wilden we graag wat langer beleven. Toen we er op de heenweg naar Cornwall doorheen reden zagen we op de kaart ‘Barn Camping’ staan. Na telefonisch contact met de
eigenaresse (haar grootvader heeft nog meegewerkt aan het ontwerp van de Morris) was onze volgende stop geboekt: een middeleeuwse schuur uit circa 1066 met uitzicht op een kudde schapen.


We bezoeken Widecombe in the Moor, Dartmeet (waar de kinderen eindeloos spelen in het water), rijden heuvel op en af in de Morris, hopend dat we geen tegenliggers tegenkomen en maken nog een laatste wandeling in de laatste zonnestralen naar Great Houndtor. We sluiten deze stop af met een
groot vuur in de oude openhaard en roosteren de marshmallows die we van de aardige boerin gekregen hebben.


Niet alles kan op rolletjes gaan of wel? De volgende dag vertrekken we naar graafschap Hampshire. Niet alles kan op rolletjes gaan…ofwel? de Morris blijft maar rollen. We maken een noodstop in de struiken, gelukkig een zachte landing en gaan op de handrem op zoek naar een garage. Ruim een uur later is het weer gefixed en kunnen we verder…oude auto he.

Niet altijd feest.


Beaulieu – New Forest & Salisbury
Van de rust en ruimte naar brullende motoren en schreeuwende supercars op het jaarlijkse supercar event in Beaulieu. Ik moet wel even wennen, maar onze jongens vinden het geweldig. Aan het einde van de dag koelen we af in het Kanaal met uitzicht op Isle of Wight en de inham naar Southampton.
Opnieuw rustdag, weer een Evensong, deze keer in Salisbury.

Let Love’s unconquerable might, God’s people everywhere unite, In service tot he Lord of light. Alleluya’ (Hymn by George Bell 1883 -1958).


South Downs
In de heuvel van South Downs strijken we neer op ecologisch vriendelijke camping. We vervoeren de inhoud van de auto in kruiwagens naar onze pitch. Voordeel van inmiddels 5x op en afbreken, de kinderen weten nu ook prima hoe een tent opgezet moet worden. We bezoeken Brighton en zorgen dat we genoeg marshmallows hebben voor bij kampvuur die avond. Wat een mooie sterren hemel!


Seven Sisters
Onze ochtendgymnastiek is de kruiwagen race die de jongens hebben uitgezet, met een beetje fantasie en handigheid heb je helemaal geen speelgoed nodig.
Vandaag bezoeken we de Seven Sisters. De warmte doet ons besluiten om onze wandeling horizontaal te houden en deze statige dames van onderaf te bewonderen, terwijl we afkoelen in de zee. Die avond worden we gastvrij onthaalt bij familievrienden in Halland, ons kampement slaan we
op in hun ‘achtertuin’.


Hastings & Canterbury
We duiken opnieuw in de Engelse geschiedenis en leren alles over de Battle of Hastings in 1066. Indrukwekkende wapenuitrustingen spreken tot de verbeelding. De abdij, met de prachtige glas in lood ramen, verteld ons het verhaal van het kloosterleven. En dan richting onze laatste stop:

In Canterbury bezoeken we nog een keer de Evensong, dankbaar voor deze mooie avontuurlijke reis. Bij volle maan slapen we voor het laatst in de buitenlucht.

Slapen bij volle maan


Dover – Bennekom
Een vluchtig bezoek aan Dover Castle en dan ligt de boot naar het vasteland alweer op ons te wachten. Bye Engeland!

Bye Engeland!

2 reacties

  1. Ahhhh Wat ontzettend leuk om zo mee te genieten!
    Dankjewel.
    Dank aan God v zo n mooie vakantie voor jullie 6 lieve mensen

    1. Leuk he! Komen wij even makkelijk in Zuid- Engeland. Kunnen we dat droomreisje weer even vooruitschuiven;-)

Reacties zijn gesloten.