Ga je mee de stilte in?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Op 24 september 2022 is het laatste Stilte- Schrijf retraite. We zijn die dag in de Herberg in Heteren die vlak naast de uiterwaarden en de meanderende Neder-Rijn ligt. Kom je ook?

Direct aanmelden: Aanmelden: jannekeonderweg.nl/welkom

De zomer is amper voorbij en voor velen loopt de agenda weer vol. Is het dan wel een goede tijd om nu iets overbodigs als een Stilte – Schrijf Retraite dag te houden?

Daar valt inderdaad iets voor te zeggen. Dus als jouw agenda vol loopt en je je in het algemeen tevreden bent met je leven, laat dit dan lekker voorbijgaan.

Als ik slechts één remedie zou kunnen voorschrijven voor alle kwalen van de moderne wereld, zou ik stilte voorschrijven. Want zelfs als het Woord van God zou worden verkondigd, zou niemand het horen. Er is teveel lawaai. Daarom: Creëer stilte

Maar als je nu denkt: Mijn agenda loopt inderdaad vol, ik zou me weleens een dag terug willen trekken om af te wegen waar ik kan gaan schrappen zodat ik een rustiger leven kan leiden.

Dan is dit vast een een hele mooie optie. Je maakt even Pas op de Plaats, op een andere plek dan gewoon thuis. Je stapt even uit je gewone leven in een andere omgeving, met een lege tafel en een leeg papier.

En dan? Gebeuren er dan wonderen? Dwarrelen er briefjes uit de hemel naar beneden die antwoorden geven? Regent het ideeën? Of is er niets?

Niets. Leegte. Stilte. Ah. Dat klinkt best eng.

Nou. Het valt reuze mee hoor.

Wat moet ik me voorstellen bij een stilte- Schrijf retraite dag? 

Een Stilte-Schrijf Retraite dag is een dag waarin stilte ervaren centraal staat. Het zijn de Schrijf werkvormen die verdieping aanbrengen.

De Herberg ligt naast de Katholieke Kerk

Samen met jou en de mensen die jij voor deze dag uitnodigt, ervaren we de stilte, op een andere plek dan gewoon thuis. Er is tijd voor ontmoeting, inspiratie en gelegenheid om iets te delen. Het zijn de kapel momenten die de dag structuur geven en de stilte, die in combinatie met schrijven diepte aan kan brengen. Je hoeft geen schrijver te zijn om je aan te melden. Na het eerste kapelmoment krijg je handvatten hoe je de stilte vorm kunt geven.

Samen in Stilte wandelen in de uiterwaarden is een ervaring die je achteraf zelf mag verwoorden.

Tijdens de stilte uren doorbreken we de stilte niet, ook tijdens de lunch, houden we de stilte vast en beleven we bewust wat onze zintuigen aanreiken. Dit is dus echt een dag van meer contemplatieve aard. Mocht je de stilte willen doorbreken voor een persoonlijk gesprek of gebed, dan kan dat natuurlijk altijd en lopen we er even tussenuit de uiterwaarden in.

We mogen gebruik maken van de kerk, maar als je de voorkeur aan de open lucht geeft is daar uiter(w)aard ruimte voor;-)

Laat je verrassen en gebruik vooral al je zintuigen.

Dit is het Programma:

Programma: 

Dit kun je verwachten:

9.00 aankomst met koffie, Ellen’s versgebakken kaneel boter koek en welkom.

09.o0- 9.45 Hoe geef ik de stilte vorm? / waar hoop jij op in deze dag?

9.45 Kapelmoment 1. 

10 – 12.00 Ga de stilte in / schrijven / contemplatie

We eten zoveel mogelijk lokaal van de boer.

12.00 – 12.45 Lunch met aandacht voor je zintuigen: kijken, proeven, ruiken, tasten, en luisteren naar de stilte.

12.45-13.00 Kapelmoment 2

13.00 –  14.00 Stiltewandeling

14.00 – 15.00 Stilte/ Schrijven / contemplatie

15.00 Kapelmoment 3 

15.15 -16.00 Thee/ Koffie/ Gesprek, terugblik

Schrijf jezelf de Stilte in.

Wat deelnemers van eerdere retraites schreven:

  • Verfrissend.
  • Goede sfeer, vrijheid, informeel, regelmaat, geen stress.
  • Heerlijk om tijd te hebben om alleen te zijn en in de groep; leuke mix.
  • Ben erg aangemoedigd om mijn gedachten weer op papier te formuleren.
  • Ik hou er zo van om te zien hoe je het allemaal doet, je persoonlijkheid, je creativiteit.
  • Ik ben blij dat ik een paar nieuwe tips kreeg voor het schrijven.
  • Mooi hoe we dingen in een kleine groep konden delen.
  • Een sauna voor mijn ziel.

Aanmelden: jannekeonderweg.nl/welkom

Kosten: 75,- Aanmelden voor 15 sept: 69,-

Studentenprijs: 50% korting.

Als de kosten voor deze dag een obstakel zijn, laat het dan even weten, dan kijken we samen naar een oplossing.

Adres: Herberg De Aandacht

Kerkplein 1

6666AK Heteren

Aanmelden: jannekeonderweg.nl/welkom

Hierbij: Je gastvrouw voor de dag met Jelle, de man die graag op de achtergrond aanwezig is;-)

Aanmelden: jannekeonderweg.nl/welkom

Over ons:

Ik ben Janneke Huisman, een ondernemende blogger (jannekeonderweg.nl) en ik organiseer stilteweekenden, dagen en (schrijf)retraites. (+/- 150 gasten in binnen en buitenland) Jelle Huisman is mijn man, en de dagen in de uiterwaarden leiden we vooral samen. 

Jelle is graag de man “behind the scenes”, studeerde filosofie in Toronto en is actief als sociale ondernemer (werkplekbergstraat.nl) met de verbinding van duurzaamheid en zingeving.

Tussen 2007-2019 woonden we met ons gezin 9 jaar in het buitenland, in Engeland, Canada en Kroatië. Altijd ben ik weer op zoek naar de balans tussen uitdaging en ritme, actie en contemplatie, genieten van schoonheid en dealen met gebrokenheid. Het lijkt wel mijn levensdans te zijn.

Drie veel gestelde vragen:

Is dit alleen voor vrouwen? 

Nee, zeker niet, maar nodig gerust een andere man uit, er zijn meestal wel mannen bij, maar ze zijn in de minderheid.

Kan ik je ook persoonlijk spreken?

Ja, ik ben geen therapeut, priester of pastor, maar ik heb wel veel ervaring met het supervisie geven van mensen om ons heen, zowel in binnen als in buitenland. Ik hou van laagdrempeligheid en gelijkwaardigheid. Als je graag de stilte wilt doorbreken om iets te bespreken, kan daar in de dag goed tijd voorgemaakt worden.

Waarom doe je dit eigenlijk?

Ik vind het heel mooi om mensen bij elkaar te brengen. De combinatie van ontmoeting en samen stilte ervaren is uniek. Om deze aspecten: contact en schrijven en stilte op één dag gebalanceerd tot zijn recht te laten komen geeft mij veel voldoening.

Meldt je aan, kom alleen of neem een paar vrienden/ vriendinnen mee. Deel deze link in je netwerk. Kies zo zelf de mensen uit met wie jij een dag op deze manier wilt doorbrengen. Ik zie er naar uit om een dag met je op te trekken. Vanwege de huidige maatregelen zijn er per dag maar een aantal plaatsten beschikbaar. Per omgaande aanmelden heeft altijd de voorkeur.

Aanmelden: jannekeonderweg.nl/welkom

Wellicht tot ziens op 24 september.

Spreekt je dit aan? Deel het gerust met anderen in je netwerk. Of geef een dag cadeau. Het lijkt me mooi om met je aan tafel te zitten en elkaar te ontmoeten. Heb je nog vragen? Reageer gerust!

Hartelijk dank en tot ziens! Groetje, Janneke (en Jelle;-)