Schrijf je eigen psalm

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

 

Alsjeblieft, voor jou: Een workshop die ik eerder dit jaar gebruikte op de stilte dagen. Er kwamen zulke mooie reactie’s op dat ik besloten heb het hier te publiceren. Op de stiltedagen zet je tijd en ruimte apart, je zondert je af en richt je aandacht op stilte en contemplatie. Daar vraagt deze oefening ook om.

Note: Dit is dus niet zomaar even een quick-fix-exersize.

Het leven voelt weleens als een storm op een wilde zee. 

Jou situatie is vast weer heel anders dan de mijne, maar kan net zo goed op een ander vlak ongemakkelijk zijn. Of je kunt gewoon behoefte hebben om terug te blikken op een periode. Daar geeft deze blogpost je dan een richtlijn voor.

Ik ontdekte in psalm 44: Vijf stappen in een eeuwenoud gebed. Het mooie en unieke aan deze psalm vind ik de intieme manier van bidden en praten met God. En de structuur! Het is als een dagboek  Wat je situatie ook is, het geeft een soort raamwerk voor gebed. Maak de balans maar op en stort je hart maar uit voor God. Je hoeft niets te verbergen en emoties mogen er zijn.

 

“Wordt wakker! Waarom slaapt U, O God?”

 

Oeps! Ik vond dat een nogal woeste manier van God aanspreken. Maar juist dat komt ook uit  psalm 44, een lied vol emoties. Het is geschreven door iemand die een moeilijke situatie mee heeft gemaakt en God om hulp vraagt. Misschien herken je er wel iets van. 

Wat zijn nu die vijf stappen precies?

Een eeuwenoude gebalanceerde intieme manier om met God in gesprek te gaan en die je terugvind in deze psalm.

Het volk van God reist trouw met God mee.

(1) In de tussentijd gebeurt er van alles – moeilijke momenten. 

(2) Maar het volk wil trouw blijven en God daaraan herinneren.

(3) Op een bepaalde manier hun verbond vernieuwen en vrijmoedig bidden:

(4) Kom, Heer! U bent standvastig in Uw liefde voor ons! Help ons daarom uit deze situatie.

(5) Beroep doen op Gods hart: Verlos ons door Uw standvastige liefde!

 

  • Lees psalm 44 rustig door
  • Luister wat er staat, en herlees het nog eens.
  • Wat komen er aan gedachten bij je boven?

En dan nu iets uitgebreider de vijf stappen van gebed in Psalm 44.

1.Herinner jezelf aan je reis met God. De psalm begint met een verslag van wat God voor hen deed. (1-8) 1; verdreef de naties; plantte zijn volk daar; redde hen van hun vijanden. En dank voor dat alles voor altijd aan Zijn naam. (8)

Nu voor je eigen situatie: Herinner jezelf aan je reis met God en hoe je tot nu toe met Hem hebt gereisd (en Hij met jou). Gebruik een paar regels om dit op te schrijven.

Dit gaat over jou.

2. Vertel God wat je dwars zit. Nadat de mensen in de psalm zich herinneren wat God in het verleden deed, zeggen ze: “Maar nu worden we afgewezen!” God heeft hen verworpen en beledigd en de naties toegestaan ​​hen te beschimpen.

Nu voor je eigen situatie: Vertel God wat je dwars zit. Ben je overstuur? Waarom? Wat heb je nodig?

Dit gaat over God.

3. Blijf gefocust op God; verlies de moed niet; hernieuw je liefde voor Hem. De mensen in de psalm antwoorden met: “Maar we houden nog steeds van U!” (We hebben U niet verlaten!) (17)

Nu voor je eigen situatie: Hernieuw je liefde voor Hem. Als je moeilijkheden ondervindt, blijf dan op God gericht; verlies de moed niet.

Dit gaat over jou.

4. Vertel het probleem. De mensen in psalm 44 zeggen wat er gebeurt: “We worden de hele dag gedood; we worden beschouwd als schapen die naar de slacht gaan.‘ Later schrijft Paulus in Rom. 8:36 dat God’s mensen altijd dergelijke situaties hebben moeten doorstaan, maar ze hoeven niet te concluderen dat ze daardoor gescheiden zijn van de liefde van Christus.

Nu voor je eigen situatie: Beschrijf wat je moeite met God is. Open je hart en schrijf op wat het is. In de psalm proef ik zoveel passie:  Waarom slaapt U, o Heer?

Dit gaat over God.

5. Herinner God aan zijn standvastige liefde. Bidt vrijmoedig: Daarom: Heer, kom nu om ons te helpen. Ze bidden vrijmoedig en herinneren God aan zijn eigen standvastige liefde.

Nu voor je eigen situatie: Breng het tot een conclusie. Herinner God aan zijn standvastige liefde. Bidt vrijmoedig. “Vang God met zijn eigen woorden”, is een citaat van Martin Luther. Hij heeft het misschien van deze psalm gekregen, omdat de psalm sluit met: Verlos ons, ter wille van Uw standvastige liefde! Ps. 44: 26

Dit gaat over jou en je verhouding tot God.

Het is een oefening die tijd en ruimte vraagt, maar ik hoop dat deze oefening  je dichter bij het hart van God brengt en je helpt zien hoe God jou leven vormt. 

Gebruik het gerust in een andere setting/ bijbelkring/ jeugdgroep of wat dan ook. En ja, laat me maar weten hoe deze eeuwenoude psalm nu weer nieuw vorm krijgt.

Like to share it in English? Link: 5-steps-in-passionate-ancient-prayer

Een hartelijke groet, 

Janneke Huisman

5 reacties

    1. Hoi Ilse, Ja, zo ben je toch een heel klein beetje bij een stilte dag. En maak je er maar eentje voor je zelf! Veel zegen deze dagen en in het nieuwe jaar.

Reacties zijn gesloten.