En? Wat is je oogst?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Het is levenskunst om je niet teveel met anderen te vergelijken en regelmatig wel van anderen te leren. Nou, ik zou de moed enorm kunnen verliezen als ik me met doorgewinterde tuinierders vergelijk.

En als ik erover nadenk wat ik oogst, ten opzichte van wat ik week na week zaaide, heb ik nog meer reden om de moed in de laarzen te laten zinken!

Is het dan een totaal mislukt tuinfeest? We aten tot diep in het najaar nog wel vier keer uit de tuin: Prei, Krulandijvie, Boerenkool, de laatste verdwaalde tomaat. Pompoen waar ik een stoere soep van maak.

Pompoen soep van de Zorgboerderij de Hoge Born, Wageningen

Verder is er nog de enige wortel die niet door de muizen is opgevreten en die twee rode bieten die de allesverslindende konijnen of duiven hebben overleefd.

Aftellen, pot na pot. #100jar project

Als beginnend tuinierster zette ik mijn doelen maar niet te hoog. We hebben maar een kleine drieladen vriezer en daarom besloot ik eerder dit jaar met een 100 potten project te beginnen. Het helpt. Een doel zetten en er vervolgens naar toe werken.

En zo maak ik de balans op en realiseer dat oogst niet altijd meetbaar is. Trouw zaaien, royaal en regelmatig en de moed niet verliezen, dat is de kunst. Je hoeft niet alles zelf in bezit te hebben of te kweken, als je er maar op een handige manier toegang toe hebt. Zo mocht ik kilo’s appels plukken bij bekenden in de Betuwe. Wat een feest!

Appels uit de Betuwe, verse pluk.

Het 100 Potten Plan is gelukt. Het was hard werken, maar nu hebben we:

20 keer Bramenjam van bramen uit de buurt, de helft is al op.

Velen handen maken licht werk.

20 keer aardbeienjam, (aardbeien voor een prikkie van de markt)

10 keer rabarber, (uit de moestuin)

Courgette in ‘t zuur

20 keer courgette in ‘t zuur. (Let’s put the Summer in a jar😉

30 keer appelmoes met appels uit de Betuwe, ook mooi voor de verkoop van de WerkplekBergstraat.nl

Terugblikken helpt om te kijken wat ik een andere keer anders zou doen. Wellicht ga ik nog meer werken met een zaaikalender of nog een beetje meer Gluren bij de tuin Buren;-) En neem ik volgend jaar wat minder tuin die ik intensiever inzaai. Dat scheelt ook wieden!

En nu komt de tuin tot rust en dat helpt om zelf ook wat meer rust te nemen. Het blad valt af, en vanachter onze warme koppen thee kunnen we naar buiten staren. De mooiste beelden zijn zomaar zichtbaar om ons heen. Geniet er maar en ga even extra het bos in.

Even afwerken die potten, maakt het tot leuke kadootjes.

P.s. Wat wil jij graag “oogsten “? Dat kan uiteraard in allerlei opzicht. Er zijn veel dingen waar je geen invloed op hebt, maar sommige wel. Misschien is het wel, net als de tuin: tot rust komen. Dat kan hard werken zijn! Maar misschien wil je juist wel een stip op de horizon zetten, waar je langzaam, langzaam naar toe werkt. De aarde heeft geen haast.

  • De zorgvuldige lezer ziet wellicht dat ik het Levensregel Raamwerk hier speels op de tuin toepas. Wil jij zo eens naar jouw leven kijken?
  • Kijk hier voor de agenda. Neem vrijblijvend contact met me op als jij iets wilt of een vraag hebt.
  • De Benedictijnse Stilte dagen in de Herberg rondom de 40 – dagen tijd staan weer op de agenda. Direct aanmelden kan hier.

Tot ziens,

Groetje, Janneke

De laatste foto credit: Hesterphotografie.nl