Ron’s prachtige (s)preektraining

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Niks schrijven! (s)preken met Passie! Dat is de kern van ds. Ron van der Spoel’s prachtige (s)preektraining’. Jarenlang gaf hij deze training op het Brandpunt in Doorn. Omdat dit onderdeel is van het trainingsaanbod binnen het Leger des Heils, mocht ik 3 dagen met 16 mensen zijn training volgen.

Je zult hier dus niet mijn preekje lezen, want die is niet uitgeschreven;-) Wel voorgedragen, met denderende hartkloppingen en 16 aandachtige luisteraars.

Meditatie en tijd in stilte doorbrengen is de enige manier om tot de doorleving van de tekst te komen.

Na de driedaagse zat ik bij mijn moeder op de thee, vol verve verslag te doen en ze vroeg:” Schrijf erover! Ik wil er meer van weten!” Ze leest regelmatig voor, houdt spreekbeurten op vrouwenverenigingen en scholen en staat nogal eens voor een groep.

Waarom zou je?

Maarre, Janneke, jij (s)preekt toch niet? Nou ja. Tijdens onze Taizé bijeenkomsten op koopzondagen in Wageningen wil ik gerust iets meer zeggen over de oude Poëzie die we van de wijze koning David lezen. En wie weet pak ik (of Jelle) binnenkort een ander perikoopje uit het meest verkochte boek ter wereld.

Wat mij gelijk al raakte was Jesaja 55. Het antwoord van Ron op de vraag: “Waarom zou je preken?” Ikzelf gebruik dat hoofdstuk van vers 8 tot het einde als rode draad door mijn boek: De wereld rond mijn tafel. Er zit zoveel troost in: we zaaien en zaaien, maar het zaad gaat doen wat God behaagt en het zal voorspoedig zijn, in dat waar God het voor zendt. En dan klappen de bomen nog in hun handen ook als je thuiskomt.

Loslaten dus! en ruim zaaien!

Wie zelf niet brandt, kan een ander niet aansteken.

Hoe dan?

In verbinding met je Schepper, met beiden benen op de aarde, en je armen langs je zij. Met je ogen gericht op je luisteraars, de aandacht klokgewijs verdelend over je hoorders, beseffend dat je maar een kanaal brengt, maar wel eentje die de mensen voor je neus, aan de voeten van de Heer brengt. Daar gaat heel wat bid en loslaatwerk aan vooraf. En dan staan en spreken: BAM! zoals Ron dat zo helder formuleert.

Vier stappen:

  • Hoe ontdek ik een heldere boodschap?
  • Hoe kom ik tot een boeiende preek opbouw (Spanningsboog en Mindmap).
  • Neem ruim de tijd voor de meditatieve doorleving. Van het hart van het Evangelie, via het hart van de brenger tot hart van de ontvanger. Meditatie en tijd met God doorbrengen is de enige manier om tot die doorleving van de tekst te komen.
  • (s)Preek met passie!

Nou en?

Misschien lees jij weleens wat voor, op je werk, of aan een kind. Misschien praat jij weleens tegen een paar ouderen en zet je soms per ongeluk jezelf centraal. (Daar hebben extraverts zoals ik nogal eens een handje van) Een klein inleidend verhaaltje kan geen kwaad, maar verder ben je een kanaal. That’s it. Niet meer en niet minder.

En nu?

Het gaat niet zo om ons. Om mij. Juist dat vond ik het Prachtige aan de hele Training. Ook wat ik hier schrijf is misschien niet zo relevant. Wie weet sta je voor de klas en weet je dit allemaal als gesneden koek. Of ben je al jaren predikant. Of werk je met blinden, doven, daklozen of gehandicapten.

In 2010 waren we net verhuisd naar Toronto, onze kinderen gingen naar de Willowdale Christian School. Een van de eerste Bijbelteksten die ze daar leerden is uit Petrus. Het was destijds bemoedigend. Wie we ook zijn, wat we ook doen: Petrus heeft ook aan jouw geschreven:

Jullie zijn door God uitgekozen, en jullie horen bij Hem. Nu zijn jullie een heilig volk. Een volk van priesters. God heeft jullie uit de duisternis geroepen om te leven in Zijn schitterende licht. Nu kunnen jullie iedereen vertellen over de grote wonderen van God.

1 Petrus 2:9 Bijbel in gewone taal.

Jij, in jouw klein hoekje, en ik in ‘t mijn.

Veel zegen en plezier!

Jij, in jouw klein hoekje, en ik in ‘t mijn. (Fotocredit: Jonneke.nl, 2018)