Retraite-gast-blog: Een schoot van ontferming

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Van 30 sept tot 2 okt beleefden we het laatste Stilte-Schrijf Retraite van 2022 op Nieuw Sion. Ieder retraite heeft zijn eigen, unieke sfeer door de gasten die er zijn.

Anneminke Hakvoort, blogger, moeder&meer schreef haar eigen blog, wat ik met toestemming deel:

‘Een schoot van ontferming is onze God.
Hij heeft ons gezocht en gezien, zoals de opgaande zon aan de hemel.
Hij is ons verschenen toen wij in de duisternis waren, in de schaduw van dood.
Hij zal onze voeten richten op de weg van de vrede.’

(Huub Oosterhuis naar de Lofzang van Zacharias)

Kapel Nieuw Sion

“Ik zit in een prachtige kapel van het klooster Nieuw Sion. Terwijl ik me van alle ruis om me heen probeer af te sluiten, klinkt daar de troostende openingsregel van een oude lofzang: ‘Een schoot van ontferming is onze God.’ Ik laat de woorden diep tot me door dringen, en neem ze mee als een refrein naar de overige dagen van deze retraite.

Werkvormen voor verdieping

Nieuw Sion is een bijzondere plek om de stilte op te zoeken. Ik ben niet alleen op zoek naar rust en stilte, maar eigenlijk ook naar richtingaanwijzers voor de komende tijd in mijn leven. De schrijfopdrachten die ik dit weekend krijg, helpen om inzicht te krijgen in de weg van God. ‘U omsluit mij van achter en van voren, U legt Uw hand op mij,’ zo begint de retraite met psalm 139. ‘Wonderlijk zoals U mij kent, het gaat mijn begrip te boven.

Schrijven in de bibliotheek van Nieuw Sion

Een schoot van ontferming is onze God

Het contemplatief schrijven is over Filippenzen 4. Ik schrijf een stukje van de Bijbel over, en de woorden gaan leven: ‘De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.’

De Berceau wordt ook wel de omgekeerde wieg genoemd. Een goede plek om wat er in je huist eruit te wandelen. Pijn, blijdschap, verdriet, worstelingen of dankbaarheid.
Of gewoon een plek om te zijn.

Een schoot van ontferming is onze God

En de vesper nodigt opnieuw uit met psalm 95: ‘Ga binnen, laten wij buigen in aanbidding, knielen voor de Heer onze Maker. Ja, Hij is onze God en wij zijn het volk dat Hij hoedt, de kudde door Zijn hand geleid.

Natuurlijk de natuur in.

Een schoot van ontferming is onze God

God kent mij en leidt mijn weg. Zijn hand is op mij. Dag aan dag draagt Hij mij. Tijdens deze korte retraite verwonder ik me over Gods trouw, van generatie op generatie. Geen briefje uit de hemel met een richtingaanwijzer, maar Zijn eeuwige woorden voor elke nieuwe dag, met de belofte: ‘Hij zal mijn voeten richten op de weg van vrede.

Een schoot van ontferming is onze God.

Klik hier voor het blog: Een schoot van Ontferming; geschreven door Anneminke Hakvoort, auteur van Hartlopen, rennen met passie

Spiegelen

Foto’s: met dank aan Martha Vanderhoeven.

1 vraag voor je:

Zou je in 2023 ook mee willen naar een Klooster Retraite op Nieuw Sion? Stuur dan me dan een mailtje naar: Jannekeonderweg@gmail.com Je komt dan op de wachtlijst. De retraites zijn meestal heel snel volgeboekt.

P.s. Als je op de wachtlijst staat heb je nog geen enkele verplichting om mee te gaan. Maar hoor je het wel als eerste als er weer een optie is.

Vr. gr. Janneke