Hoe kan ik Organisch Tuinieren vanuit een Rijtjeshuis?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, onderweg, thuis

The plan is coming to the surface when time unfolds and details fall in place.

Hoe kan ik Organisch Tuinieren vanuit een rijtjeshuis?

We wonen in op de hoek van een rijtjeshuis. De eerste gedachte die bij me op kwam toen we hier aanwaaiden om te wonen was: Hoe kan ik hier organisch tuinieren?  We keken flink rond, werkten niet te hard: Gewoon een beetje laten groeien wat er al staat, weghalen wat teveel is, zoals tegels en een klein beetje orde aanbrengen.

Ons tuinplan?

Laat staan wat er staat

Verhuis een plant als hij op een andere plek beter tot zijn recht komt.

Onkruid bestaat niet, maar om wildgroei van bijv. mint te voorkomen gaat het in een pot.

Ontvang wat je wordt aangeboden.

Creëer harmonie.

Ontwijk tuincentra zoveel mogelijk of kom er af en toe om ideeën op te doen die je vervolgens DIY uitwerkt;-)

Plastic is niet welkom, werk zoveel mogelijk met organische materialen zoals hout, riet, takken, linnen.

Een fijne tuin bestaat voor ons uit een:

1. Het Doe Een Tukje Tuin Huisje, de Ideeën Kweek Hoek of anders gezegd: Het Huis-Tuin en Keuken Kapelletje

Kosten: 170 euro van Marktplaats en 50 euro aan de vervoerskosten waarbij een vriend met een kar hielp. Dank Jan!

Baten: De titel zegt meer dan genoeg denk ik zo.

In ons gezin wordt werken afgewisseld met kleine middagtukjes. Juul Martin, de schrijver van het boek “wereldverbeteraars” wiens boek al jaren in ons huis zwerft, bood een peuterbedje aan op Social Media. Op een goede dag haalden we het op en wat wil het geval: Het past tot op de centimeter in het tuinhuis. Vanaf de dag van aankomst is het geen peuterbed meer, maar slapen we er om beurten om de nacht af te maken, om ideeën te ontwikkelen of gewoon lekker te lummelen. Oh ja. En in de nacht is het ook regelmatig in gebruik, maar alleen voor de gezinsleden die minder dan 1.80 lang zijn, anders is het toch wat minder comfortabel. Er is een staande schrijftafel neergezet, een icoon en een gebed voor de familie.

Het is een Broedplaats voor ideeën, de gebeden gaan dwars door het dak daar omdat het zo dun is en slaapjes met het zoete geluid van vriend de merel en zijn maatjes op de achtergrond zijn zelden zaliger.

Verborgen achter het groen ligt de compost hoop.

2. De zithoek met de grasmat zodat je ongedwongen als een zeester naar de hemel kunt kijken

Kosten: niets. De buren lieten weten dat ze zes vierkante meter aan grasmat overhadden en op het punt stonden om het weg te doen. Zoiets kun je beter niet tegen ons vertellen. Dezelfde dag nog werden er 40 tegels weggehaald, grond bemest en gras gelegd. Hartelijk dank Liesbeth!

Baten: Het verhoogd het groen in de tuin, waardoor we ons meer thuis voelen. Grijs is niet fijn. Tegels ook niet. Wat is nu heerlijker dan, nadat je je slaapje in het tuinhuis uit hebt nog even na te genieten onder de open hemel dat te zien is vanaf je grasje?

3. De waslijn

Kosten: 5 euro ongeveer bij de Blokker voor een waslijn, een paar haakjes erbij. That’s it.

Baten: Veel vreugde, overbekend geluk en “a lot of ideas between the laundrylines”

Als je me een beetje kent, weet je dat ik een fervente waslijnliefhebber ben. Jelle heeft nu een lijn voor me gespannen over de volle lengte van de tuin, van huis tot aan schuur. Het is maar een meter of zeven, maar keer drie is dat meer dan genoeg om alle was aan te drogen. Ik heb gemerkt dat schrijven en huis-tuin en keuken bezigheden afwisselen ervoor zorgen dat je veel productiever bent. Je neemt steeds even afstand van je werk. Het lijkt mijn brein goed te doen. “Oh, ik hang nu even een wasje op, ik schrijf zo verder.”

4. Permacultuur het kweken van groenten, fruit en kruiden

Kosten: 10 euro aan zaad.

Baten:Judith heeft heel wat tegels uit de tuin gehaald om het groen meer ruimte te geven. Hier zie je haar houten kruis aan de muur als fundament voor de tuin. “Zo de Heer het huis (en tuin niet bouwt) tevergeefs is je zwoegerij.“;-) Vrij vertaald naar psalm 127

Permacultuur in de moestuin betekent voor ons het toepassen van drie basisprincipes: rust voor de bodem (ofwel niet spitten), grond beschermen door het te bedekken en een diversiteit aan planten, kruiden en bloemen zodat de een de ander voedt.

Ze heeft lage paadjes aangelegd met houtsnippers om onkruid tegen te gaan en die laagte in de tuin vangt daardoor veel water op. Takken fungeren om kleine plantjes en paadjes te leiden en zo heeft dood hout zijn nut. Er is weinig zwarte grond zichtbaar zodat er niet veel onkruid groeien kan en de plantjes die er staan houden zo hun vocht vast.

5. De regenzuil

Kosten: Er zijn geen kosten aan verbonden, maar dit is op zich een wat duurdere en daarmee ook duurzame regenzuil van 350 euro. Hij vangt dan ook met gemak 400 liter water op. Het is een project van de buurttuin. Samen verzamelden we bonnen van Ede Doet.

Baten: Het regenwater gaat nu niet onder de grond het riool in, maar in deze regenzuil. Oh! wat een heerlijk gevoel om dat klateren te horen en te weten: we gebruiken het regenwater! We hoeven niet met kraanwater te sproeien of de auto te wassen. De regenzuil staat tegen ons huis aan omdat dit centraal is voor de buurttuin. En uiteraard maken we er met z’n allen zoveel mogelijk gebruik van als buurtgemeenschap.


6. De bijen, beestjes en bloemen bende.

Kosten: Een vlinderstruik om het nog wat dichter te maken. Tien euro ofzo.

Baten: We kregen een zakje Inheems Bloemenmengsel voor Vlinders van Natuurmonumenten. Nu groeit er in onze voortuin werkelijk van alles. De Burgelijke Buur trekt wellicht een wenkbrauw op, maar voor ons zit er heel veel leven in en we zien onszelf te gast bij de beestjes die hier eerder dan wij in deze woonwijk neer werden geslingerd door de Wind. De Jonker Sloetlaan was eens een weiland tenslotte. Hun voorgeslacht huisde hier. Wij zijn te gast. “Life is all about perspective”

7. Het kippenhok met kippen

Kosten hok: donatie van zus Rieneke

Kosten kippen: donatie van mijn ouders die de kipjes kweekten in dit voorjaar.

Gaas en nog wat toebehoren komt uit de pot van de buurttuin. Voer en zaagsel zijn wat kosten die je maakt.

Baten: We vonden het jammer dat er zo’n tegeltuin naast ons huis lag, maar we kunnen natuurlijk niet zomaar onze tuin verlengen. Gemeentegrond is gemeentegrond. Het plan om de buurttuin met een kippenhok uit te breiden werd direct door de gemeente Ede goedgekeurd! Nu zijn wij de gastouderfamilie van deze vrolijke snuiters die hopelijk volgend voorjaar ons en anderen van eitjes zullen voorzien. De eierschilletjes mogen de kippen weer hebben en de kippen mest gaat de tuin in. Zo creeren we een aardige cyclus van organische materialen.

Dat denkmannetje heeft alle veranderingen zien gebeuren. Hij woont hier langer dan wij. Soms vragen we hem om advies. Maar hij denkt maar door.

8.  (oh wacht, dit is acht…)De composthoop

Kosten: Niets.

Baten: Verborgen achter het groen staat de composthoop. Jelle heeft die van oude pallets in elkaar gezet. De pallets mochten we meenemen bij van Baal in Herveld. We hebben er wat studie van gemaakt hoe zoiets werkt. En buurman Kristiaan heeft ons de fijne kneepjes ervan laten weten. Na verloop van tijd en wat geduld krijg je vruchtbare compost wat je weer op je tuin kunt mikken. Oh joy! Als je die goede, vers geurende zwarte aarde door je vingers laat glijden. Maar zo ver is het nu nog niet. De buurttuin heeft al wel compost en daar nemen wij een voorbeeld aan. Die langzame processen in de tuin leren je onthaasten.

Tot slot: Wat is een tuin zonder vogels. Liefst niet in een kooitje maar gewoon lekker vogelvrij. We hebben een speciale tuinvriend: De merel. Hij laat zich niet vastleggen op de plaat. Maar wat is het een schatje. Hij observeert ons meer nog dan wij hem observeren. In de morgen zit hij op de hoek van het dak om ons te groeten, als Judith in de tuin werkt en op haar hurken bezig is, houdt hij fluitgesprekjes met haar en dat klinkt heel “gemutlich” Het geeft ons Fransiscaanse vibes;-)

Over elk van deze zeven elementen kan ik met gemak een kwartiertje uitweiden.

Met welk van deze zeven zou jij wat kunnen in jouw tuin?

Mocht je een vraag hebben? Stel ḿ gerust!

P.s. Er zijn hele mooie foto’s van de kinderen in de tuin. Maar dat is in privebeheer. De kinderen bedanken er tegenwoordig voor om hier publiek op te treden;-) En als moeder mag ik alleen maar blij zijn dat ze hun grenzen bewaken tenslotte.

Groetje, van mijn tuin naar de jouwe, Burger, schep moed, zelfs al is het maar een balkonnetje. Je kunt er wat van maken!

Janneke

4 reacties

  1. wat ben je super enthousiast en gezellig!! ik kom graag op vakantie in je kapelletje, opgetrokken knieën, ik slaap wel!

Reacties zijn gesloten.