Het verhaal van de oude muur roller

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, thuis

Ergens in het voorjaar van 2019 kocht ik een oude muurroller op de antiek markt in Osijek.

De antiekmarkt in Osijek

Het was vaste prik voor ons: De eerste zaterdag van de maand staat het marktplein in het hart van de Oude Stad Osijek vol met curiositeiten. In de hitte van de zomer ging het door en zorgden we dat we voor tien uur weer thuis waren. In de diep vries koude dagen van hartje winter ging de markt ook door. We trokken altijd wat kleren aan in style en meestal hoorde een hoedje bij onze standaard out-fit. Iemand tipte ons bovenstaande foto uit een lokale krant;-) We dronken gluhwein met vrienden en aten warme broodjes. Wij waren weer- of geen weer, van de partij. Het zal vreemd zijn dat ook dit ritme tijdens de crisis is doorbroken.

En daar was je dan, een unieke muurroller.

De muurroller

Op een van die zaterdagmorgen’s lag hij daar naast een paar andere rollers. De muurroller. We konden kiezen en ik koos voor deze. Ik zag niet dat hij wat gehavend was door de muizen. Maar het patroon en de structuur vond ik mooi. Bloemen en een beetje ritme, dat lijkt wel mijn levenslied te zijn.

De roller deed me denken aan de muurversieringen die we in het dorpje Backa Dobro Polje hadden gezien. Op een van onze zwerftochten door Vojvodina op zoek naar het huis van de voorouders van een vriendin. We hebben het huis gevonden, maar ik heb helaas geen foto van de muren van de binnenkant van het huis. De muurversiering staat nog wel op mijn netvlies. Witte muren met een blauwe structuur aangebracht door een vergelijkbare roller als deze. In dat oude huis in het voorheen Duitse Dorpje in het Noorden van Servie. Gehavend aan alle kanten met de verdwaalde muurversieringen aan de binnenkant die wijzen op vergane glorie.

 

 

Judith heeft op een goede zaterdag Femke’s muur onderhanden genomen.

 

Als hij spreken kon

Wat zou die muurroller te vertellen hebben als hij spreken kon? De muren die hij daarvoor wellicht versiert had in huizen in de stad? De kasten of dozen waar hij jarenlang verborgen lag omdat er wat al niet langs hem heen waaide? De pijn die hij had toen de muis aan hem knabbelde? De muurroller lag wellicht rustig te wachten op betere tijden. Het element gaat tenslotte al ver terug. Want dit zijn de muurversieringen voordat het behang uitgevonden was.

Wie weet had hij de moed al vaak verloren

dat hij ooit nog zou mogen uitvoeren waar hij voor bestemd was:

 kleur aanbrengen in mensenlevens.

Femke is er blij mee.

Werk aan de winkel

Maar vooruit. Het leven heeft zo zijn wendingen en op die bewuste dag werd hij van eigenaar verwisseld. De roller werd niet direct in gebruik genomen, maar belandde ook bij ons in een doos. Met gepaste voorzichtigheid overigens. Hij was voor mij een klein juweeltje. Hij verhuisde mee door Europa in de zomer van 2019. 1600 kilometer lang, samen met de overige hebbedingetjes van de Huismannen, diep verstopt in een klein verhit vrachtautootje. En toen moest hij uit de bak en aan de bak!

En het resultaat mag er zijn. Dank je, Judith!

 

 

P.s. Als je hem een keertje wilt lenen kan dat. Bij teveel vraag komt er gewoon een wachtlijst.

Die muurroller met -wat zijn verhaal dan ook wezen mag- deed me denken aan het liedje van Rikkert Zuiderveld: Als de stenen konden spreken.

Q: Heb jij ook een voorwerp met een verhaal? (als die er geen heeft, verzin je ‘m gewoon;-)

Groetje met een knip0og, Janneke