Voor jou: Gewoon een onweerstaanbaar lekker pizza recept.

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, thuis

Tijdens deze crisis worden we gevraagd om wat meer thuis te blijven dan normaal. Misschien wel een goede reden om wat meer te bakken. Nou, dit recept voldoet aan de voorwaarde van intensief bakken! Het duurde een paar uur van begin tot eind om dit recept te maken, en het duurde maar een paar minuten om het op te eten, want het is werkelijk onweerstaanbaar lekker!

 

 

De manier waarop ik het liefst brood bak, is zonder machine. Het is een aloude manier en gebaseerd op de meest oorspronkelijke manieren van brood bakken. Richard Bertinet is mijn inspiratie. In 2011 vroeg ik zijn boek voor mijn verjaardag en de meeste recepten hebben we verschillende keren gemaakt, zo ook dit pizza recept.  Ik hoorde ervan doordat een van de leden van de Willowdale Christian Reformde Church in Toronto een broodbak-workshop hield voor de gemeente. Best een uitdaging: Ze deed dit voor een groep van dertig. Heel wat bloem en andere ingredienten vlogen door die ruimte. Maar ik vond het fantastisch. Ik had nogal wat tijd die winter van 2011. Laurens was een baby en de meisjes zaten op school om de hoek. Gelukkig kreeg ik nog een oppas kindje en zo brachten we met z’n drietjes heel wat gezellige uren door met die Canadese winter buiten en de warmte en huiselijkheid van bakken binnen. In die tijd begon ik met het dagelijks brood bakken zonder machine. Dat kneden is wel een klus, maar daar kan je ook heerlijk je energie en emoties in kwijt;-) 

Laten we beginnen. Ben je er klaar voor? 

Zet gerust gezellige muziek aan, doe een leuke schort om, zorg dat je keuken aan het begin wat opgeruimd is, want het wordt anders een volle boel. Zet de ingredienten maar vast klaar:

Voor het pizza deeg: (voor 3-4 personen. Ik geruik voor ons zessen een dubbele hoeveelheid, ook dat ging op)

  • 10 mg. gist
  • 540 mg. bloem
  • 10 mg. zout
  • 375 ml. water

Tomatensaus:

  • 500-gram tomaten
  • Zout
  • Kruiden, het liefst vers van een plantje, anders gedroogd: oregano, rosemarijn, and basilicum en wat je zelf verder nog toe zou willen voegen. 

Pizza Vulling:

  • 2 uien
  • 2 paprika’s 
  • mozzarella kaas
  • courgette
  • aubergine
  • half potje olijven
  • een blikje mais
  • rucola, het liefst uit de tuin, maar dat zal niet altijd gaan
  • klein beetje citroen 

Je hebt ook nodig:

  • Een grote schaal voor het deeg
  • Een schone handdoek om het deeg te bedekken
  • Een weegschaal
  • Een pannetje voor de tomatensaus
  • Je fijnste mes
  • Een snijplank
  • Een bakplaat en een oven

 

2. Maak het deeg :

Met de toppen van je vingers masseer je het gist in de bloem, zoals je een kruimeldeeg maakt. Voeg daarna het zout en het water toe.  Houdt de kom met de ene hand vast en kneed met de andere hand, dit doe je ongeveer 2 minuten, tot het deeg zich begint te vormen. Daarna kneed je het deeg evt. op je aanrecht totdat je voelt dat het klaar is. (ong. 10 min. ) Doe het deeg in een kom, bedek het met de doek en zet het op een tochtvrije plaats voor ongeveer een uur. Verwarm de oven voor op 275 graden. (Ja, dat is heel heet!)

3. Maak de tomatensaus

Je hebt nodig:

500-gram tomaten, kruiden, (basilicum, rozemarijn, en oregano) een beetje zout, snij het allemaal, doe het in het pannetje, en kook het. Maak het tot een gladde saus als je dat wilt. En hou het met stukjes tomaat als je daar de voorkeur aan geeft. Laat het staan om af te koelen. 

4. Maak het deeg nu klaar voor de pizza. 

Bedek je schone aanrecht met bloem, haal het deeg uit de kom en rek het zo uit totdat het op je bakblik past. Wees voorzichtig zodat je het deeg alleen aanraakt als het nodig is, zodat het niet instort. Strooi er dan royaal wat bloem overheen en laat het weer even rusten voor een minuut of vijf. 

5. Nu kan je vulling op de pizza.

Snijdt alle ingredienten in  kleine stukjes en spreid het uit over de pizza.

6. Doe het direct in de voorverwarmde oven.

Handel nu snel en voorzichtig en doe het bakblik in de oven, zonder teveel hitte te verliezen. Draai de temperatuur nu naar 250 graden. Bak het knapperig en bruin in 12 minuten. Controleer of het klaar is, voordat je het eruit neemt. Het kan een minuutje meer nodig hebben, dat kan per oven verschillen.

7. Geniet ervan!

En terwijl je dit alles in een paar minuten op hebt gegeten en nog na zit te genieten van het goede van deze aarde, wil je wellicht nog wat soulfood.

  • Tip: hierbij het engelse boek  Richard Bertinet
  • Tip: Lijkt het je leuk om dit te maken, maar zie je er zelf geen gat in? Neem gerust contact met me op voor een pizza of brood bak workshop. Met drie mensen gaan we van start. Een alternatieve manier van verjaardag vieren dit jaar? Of gewoon omdat het leuk is? Laat maar horen.

Hartelijke groet, Janneke