Vier dingen die je van een huisdier kunt leren

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Als er één ding is wat we hebben geleerd met ons leven hier in Kroatië, dan is het wel het leven te accepteren en omarmen zoals het is, inclusief de dingen die niet heel en compleet zijn. De wereld is niet maakbaar. De pijn en gebrokenheid in een na-oorlogs land is te tastbaar. Het is wellicht minder zichtbaar in gebrokenheid in relaties, in mensenlevens maar des te meer zichtbaar in gebouwen.

Een voorbeeld van die gebrokenheid was ook zichtbaar in onze lieve hond: Vanda. Een paar jaar geleden hadden we haar geadopteerd van het plaatselijke aziel.  Haar situatie ging de afgelopen maanden steeds meer achteruit en de tijd kwam om afscheid van haar te nemen.

Vier dingen die wij van haar leerden:

1. Onvoorwaardelijke liefde.

2. Het overwinnen van angst. Ze was zo ongelofelijk bang in het begin. Als we met haar wandelden in de eerste weken, moesten we haar dragen. Ze trilde over haar hele lijf. Maar het werd steeds minder, naarmate haar vertrouwen in ons groeide.

3. Accepteren van moeilijkheden. Nadat ze weggelopen was en door een bus geraakt, was ze halfzijdig verlamd en nog wat ongemakken. Ze herstelde gelukkig voor een groot deel, maar ze bleef mank. Ze nam het leven zoals het kwam.

4. Volledig vertrouwen in ons.

Deze maand hebben we afscheid moeten nemen. Het was erg verdrietig, maar we zijn ook blij dat ze nu geen pijn meer heeft. Eerlijk gezegd heb ik het altijd een beetje onzin gevonden die dierenliefde. Overdreven en emotioneel. Maar dat is voorbij. Vanda heeft ons veel nieuwe dingen geleerd. Dank je wel, Vanda!

 

Wat heb jij geleerd van een huisdier?

1 reactie

  1. Ach! Ik vond dierenliefde ook altijd overdreven, maar sinds ik zelf een hondje heb snap ik het maar al te goed. Sterkte en fijn dat jullie zoveel van Vanda geleerd hebben ❤️

Reacties zijn gesloten.