Wat is de meerwaarde van een retraite?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Op de verjaardag van m’n broer zat nichtjelief naast me. Ze had haar eerste kloosterervaring achter de rug en deelde dat met mij. De stilte in de kerk. De rust, de schoonheid. Het verblijf in het gastenhuis. De maaltijden. De unieke verstilling en vertraging. Het relevantieverlies van de jachtigheid waarin we leven.

Hard werken, winst maken en resultaat leveren. Mijn nichtje is jong en komt uit een ondernemersnest. Ik heb respect voor dat soort lieden. Zij stelde deze vraag:

Wat levert een retraite mij op? Ik kan toch ook prima zelf naar een klooster gaan? Daar heb ik toch geen retraite voor nodig?

Help, wat een goede vraag! Nou ben jij vast benieuwd naar mijn antwoord.

Dat is dit:

Inderdaad! Je kunt prima zelf naar een klooster gaan. Gewoon alleen. Een mooi klooster opzoeken. Een bed boeken en de stilte in. Sommige mensen zijn hier heel goed in. Anderen verdwalen een beetje en komen niet echt tot rust. Ze zoeken eigenlijk naar houvast, iemand die hen door de dagen heenleidt. Goede vragen stelt en met anderen ervaringen deelt.

De heerlijke maaltijden in de Schenkerij van Nieuw Sion

En dat mag ik doen als retraite leidster.

  • Een gast begon na een retraite – eindelijk aan zijn eigen tekstbureau – en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. (soms heb je net even dat stukje afstand naar je leven van alledag nodig, dat je denkt: en nu hak ik de knoop door)! Het retraite hielp daarbij.
  • Een gast schreef door middel van de werkvormen over een heel moeilijke periode van haar leven dat ze als een brok pijn al jaren bij zich droeg. Niet iets om voor in therapie te gaan of een counselor te zoeken. Maar dit retraite gaf haar net het duwtje om die pijnlijke periode weer onder ogen te zien en God’s goedheid en zorg achteraf.
  • Een gast begon een eigen kleine onderneming. De drempel was hoog. Best wel spannend, maar door even pas op de plaats te maken wist ze heel goed wat ze wilde. Na het retraite hakte ze de knoop door.
  • Iemand schreef een stuk van het boek wat al lang broedde.
  • Een gast besloot om meer balans in haar week te zoeken en haar uren op haar werk te verminderen en er zo meer voor haar zelf en haar man tijd te nemen.

Telt dit als resultaten?

Wat anderen zeggen.

Nou, nog meer lezen?

Bah, wat ik hier lees, lijkt nu net zo’n verkoop dingetje. Zo’n over de drempel heen trekkertje. Nou. Niet doen! Negeren! Kom vooral niet naar een retraite als dat dit gevoel bij je oproept.

Maar ja. Omdat ikzelf zo de waarde van een retraite inzie of een pas op de plaats plek, kijk op Jannekeonderweg.nl/agenda voor een retraite of neem contact met me op als je op de wachtlijst wilt.

Want weet je trouwens dat gasten steeds vaker gebruik maken van een studievergoeding op hun werk of een tegemoetkoming in de kosten door Prolife? (Het ligt er wel aan wel pakket je dan bij hen hebt). Een Retraite op Nieuw Sion staat in hun pakket! Maak er gebruik van, zou ik zeggen.

P.S: Of stel zelf je groep samen en laat mij het organiseren. Misschien weet jij wel iemand in je netwerk voor wie dit heel passend zou zijn.

Stuur deze link dan even door. Dankjewel!

Wil je een vraag stellen? Dat kan altijd: Jannekeonderweg.nl/contact.