Sokken uit Servië, verwarmen Syrische voeten van een vluchteling

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Hoog in de bergen van Servië zit een oudere vrouw onder een deken sokken te breien. Bol na bol wol gaan door haar handen en als ze ijverig 12 paar sokken heeft komt haar zoon Slobodan en vrouw Nina langs met hun kinderen. Ze hebben een heerlijke familietijd, daveren met de motor uit op echte Balkan wijze om benzine te besparen de berg weer af. (Dit heb ik eens meegemaakt en moet er nog van bijkomen als ik eraan denk). Klik op de link als je de verhalen wilt lezen.

De bergen van Oost- Servië, waar de sokken gemaakt zijn.

Het gezin Jankucic komt veilig en wel thuis in Osijek. Daar komen op een goede dag in december twee Huismandochters langs. Ze drinken koffie, wisselen verhalen en knuffels uit en de sokken gaan in de rugtas op reis door Europa. De sokken doen zelfs een klooster aan, hoog in de bergen van Oostenrijk voordat ze op doorreis gaan naar Nederland.

Oostenrijk, wandelen naar beneden met de sokken in de rugtas.

En daar staan ze dan op een tafeltje aan de weg op de Bergstraat in Wageningen. Er lopen allerlei mensen voorbij. Ze hebben geen weet van het mooie sokkenverhaal. En op een koude dag, kraakt de deur en komt er een vrouw uit het AZC langs. Ze ziet de sokken en wil twee paar hebben voor haar en haar dochter met koude voeten, want de verwarming staat laag in het AZC.

Nazomerfoto van het tafeltje aan de weg.

De sokken veranderen van eigenaar. Ik vertel haar het verhaal van een oudere vrouw uit de bergen van Servië die sokken breit waarbij de opbrengst is voor haar begrafenis. Je wilt tenslotte je familie niet tot last zijn.

De vluchtelingenvrouw uit het AZC straalt van oor tot oor. Ze begrijpt het maar al te goed dat je de ander niet tot last wilt zijn! Ze oefent haar Nederlands op mij en zegt helder, langzaam en duidelijk. IK BEN BLIJ JE TE ONTMOETEN.

Nou. Dat was uit mijn hart gegrepen. Ik ben blij haar te ontmoeten! It made my day.

Fotocredits: Elsbeth Burger

Er zijn nog 8 paar sokken over. Laat me weten als je ook sokken met een verhaal wilt.

15,- als je het kunt betalen.

3,- of minder als je hier zonder verblijfsvergunning woont.

En ergens tussenin als je dat beter uitkomt. #geefwathetjewaardis

Delen=lief.

Ik stuur ze naar je op, waar je ook woont.

Jannekeonderweg.nl/contact

1 reactie

Reacties zijn gesloten.