Kiezen voor vrede

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands
Tijdens de voorbereidingen voor het stilte retraite van aankomend weekend, kwam ik dit kunstwerk tegen met de titel: Kiezen voor vrede. Het is niet alleen de harmonieuze kunst wat me bijzonder aanspreekt, het is ook de vrijheid dat we mogen kiezen.
Zuster Wendy Beckett schrijft:Een aanvaarding van de kwetsbaarheid waarop de vrede is gebaseerd, en het afwegen van de betekenis in het licht van de eeuwigheid, kan voor sommigen lijken of er afstand genomen wordt van de dagelijkse realiteit van het leven.” Hammershoi’s vrouw zit in een afgesloten ruimte. Gevangen gezet door haar context en zwak medeplichtig aan haar gebrek aan vrijheid.

Toch laat de kunstenaar ons open deur na open deur zien, met een lichtgevend raam erachter. Licht speelt zowel van achteren als van voren over de vorm van de vrouw. Als ze kiest, hoeft ze alleen rechtop te gaan staan ​​en door de wachtende gang te gaan. Als ze bewegingloos blijft. (lezen, naaien, schrijven?), is dat haar keuze.

Afbeeldingsresultaat voor interior, 1908 Vilhelm Hammershoi
Vilhelm Hammershøi, woman 1908

Vrede wordt nooit opgelegd, het kan niet zo zijn. Het is een bewuste keuze, een ordening van prioriteiten in een morele context. We bekijken de opties en evalueren ze. “

Bron van de tekst en het kunstwerk: “The Art of Lent: A Painting a Day from Ash Wednesday to Easter” door Sister Wendy Beckett (SPCK 2017)

Ik zie er naar uit: Stilte op de Hongaarse Poesta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *