De tuinhandtekening van Ome Jan en zijn Karel

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Wat is jouw tuinhandtekening?” vroeg ik kortgeleden. Er kwamen leuke reacties, maar deze van Ome Jan deel ik graag met toestemming.

Tegen de muur staat dan tot mijn gemak een bankje om van tijd tot tijd op te pauzeren, te mediteren of de vliegende bevolking op m’n gemak te bestuderen en te beluisteren. Daar gezeten valt rechts van mij een raadselachtig oud deurtje op.

Waarheen?

Het zou zo maar een vraag kunnen zijn uit een van mijn jeugdboeken van W.G. v.d. Hulst, maar even goed uit ‘De Christenreis’ van John Bunyan dat ik later las. Een deurtje naar het smalle pad en het Leven is het zeker niet, maar wat dan wel? In gedachten kun je ook, net als Erik Pinksterblom in‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans of Alice in ‘Alice Adventures in Wonderland’ van Lewis Caroll, zomaar in een droomwereld vol insecten en avonturen terechtkomen. Een deur kan daarmee de verbinding vormen tussen twee werelden, een deur die nergens toegang toe geeft is een ingang zonder uitgang en daarmee een verwarrend fenomeen. Ons deurtje echter, hoewel bedrieglijk echt, ontbeert zelfs de mogelijkheid om te worden geopend. Het is met recht een gesloten deur.

Klik op groen en lees zijn hele verhaal en laat gerust een reactie achter.