Mijn tuin in de maand mei

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Afgelopen weekend liet ik de tuin een paar dagen met rust en trok ik met vijf vrouwen drie dagen op en ontwikkelden we samen een leefregel voor buiten het klooster. Ondertussen regende het dat het goot en het onkruid kwam razendsnel de grond uit.

Tijdens het weekend deden we met elkaar Lectio Divina met Jesaja 55 in de intieme abtskapel op Klooster Nieuw Sion. Lectio Divina is een rustige manier van Bijbellezen. Zonder al te veel woorden, maar vooral luisteren naar de tekst.

Jesaja 55 is een van mijn meest geliefde hoofdstukken en delen ervan lopen als een rode draad door mijn boekje: De wereld rond mijn tafel.

En jawel. Dit was wat mij raakte en het had alles met de tuin te maken. Ik laat je wat foto’s zien van deze maand. Een beetje uitleg erbij. En ik neem je mee met wijze woorden van duizenden jaren oud.

Hierheen!
Hier is water, voor ieder die dorst heeft.
Kom, ook al heb je geen geld.
Koop hier je voedsel en eet.

#tuinvanovervloed #jesaja55

Hier zie je de bonen. Ik heb ze in drie stadia staan. Deze zijn al anderhalve meter hoog. Erachter zie je ze van 80 cm.

Dit zijn de jongsten van een centimeter of tien. Zo probeer ik de oogst te spreiden en hoef ik minder in te vriezen of in te maken. Leuk om te proberen!

In de kas staat van alles wat in Zuid- Europa goed groeide. Dat vind het hier een feest: Basilicum, tomaat, komkommertjes, paprika.

Kom, koop voedsel zonder geld,
koop wijn en melk
zonder betaling.

#tuinvanovervloed #jesaja55

Ik geniet mee van de lupinia’s van de buurvrouw. Rechts Carolien’s rabarber. Links een pompoentje en tomaten. Het vruchtenbed.

Tuinieren is vooral ook gewoon noeste arbeid. Doorwerken, uurtje bij uurtje en niet opgeven. Mijn grootste vijanden zijn kweek, brandneteltjes, tuinmelde en winde. Die mogen zelfs niet eens op de composthoop. De grote tinnen bak is voor al het overige afvalgroen. Dat wordt gecomposteerd.

Waarom geld betalen voor iets
dat geen brood is?
Je loon besteden
aan wat niet verzadigen kan?

#tuinvanovervloed

De eerste oogst. Een radijsje, wat bieslook voor door de eerste slablaadjes. En een eindeloze hoeveelheid citroenmelisse die iemand in de buurt graag wil gebruiken om zelf zeep te maken. Daar zeg ik geen nee tegen!

Luister -met aandacht- naar Mij,
en je zult ruimschoots te eten hebben
en genieten van
een overvloedig maal.

#tuinvanovervloed #jesaja55

Ik kan niet wachten om te zien hoe het jaar zich verder ontwikkeld. Mei was een bijzonder natte maand. Ik blijf wieden en vooral ook lekker ruimschoots zaaien. Dat zal helpen bij een overvloedige oogst.

P.s. zou je ook eens mee willen om mijn tafel? Kijk hier voor de opties: Jannekeonderweg.nl/agenda

Meer lezen: Jannekeonderweg.nl/egmond

Laat gerust een reactie achter!

Deze blog is onderdeel van een maandelijkse serie. Lees hier wat er eerder kwam:

Februari
maart

Hoe was de onthulling van de naam van de tuin? (April)

Hier kun je meer lezen over het idee achter de Tuin van Overvloed (Intro)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *