Bor, dag 2: droombaan

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Je lijkt wel een echte Bijbelsmokkelaar, Jelle!” zei Nina, toen hij de Bijbels uit alle hoeken en gaten van de auto stond te vissen. Laurens stond naast hem het kunstje af te kijken. We leven niet meer onder het communistisch regime, maar het over de grens brengen van dozen wordt erg ontmoedigd.
Het is prachtig om hier te zijn en -letterlijk- het Goede Nieuws te brengen bij Roma in verafgelegen bergdorpen. Deze Bijbel is een pracht exemplaar en zoals het vaak gebeurd met grote projecten: veel mensen hebben eraan meegewerkt.
familybible
Vorige week heb ik voor mijn vertrek nog eens flink het huis met bezemen gekeerd. Daardoor kwam er ook nog her en der oudere post boven. Door de jaren heen hebben zovelen van jullie ons bemoedigd met een kaartje. Ze zijn niet allemaal bewaard, maar deze brief is blijkbaar altijd meeverhuisd. Toch was ik de brief totaal vergeten.
Marijke zei: “Mam, kijk deze is,” Hij is geschreven door Maria Hammond. Ook wel Wycliffe mama genoemd. Ze heeft me destijds zo geholpen om mijn weg te vinden in Engeland. Ze stond altijd klaar voor een knuffel, een glimlach, een kort gesprekje of een gebed. En ze kon zo hartelijk lachen als ik de meiden riep om wat dan ook te doen: “Come on, little piglets!
Nazomer 2010.
Die zomer verhuisden we van Engeland naar Toronto, met onze drie jonge dametjes. Laurens was nog niet geboren.
Ik had een droom, schrijft Maria.
Ok, vertel maar op, ik ben nog al gereserveerd, niet echt bekend met dromen enzo.
“Ik zie Jelle, en ik zorg voor jullie kleine zoontje. Jelle brengt de bijbel bij de mensen in afgelegen gebieden. 
Baby jongetje? Dat zal toch niet. Het zou mooi zijn, maar maak me niet teleurgesteld alsjeblieft! Jelle in afgelegen gebieden om Bijbels te brengen? Dat kan ik me maar moeilijk voorstellen. Hij is meer een studie type, een schrijver wellicht of hij zal iets doen met lesgeven. Maar de dorpen in?
“Ik droomde dat Jelle en jij een jongetje krijgen en dat Jelle het Goede Nieuws brengt bij de mensen in afgelegen gebieden. Ik weet niet of mijn dromen uitkomen. God regeert. En over jou, Janneke droomde ik ook: Je bent een blijde moeder van je kinderen.”
Een blijde moeder? Prima, dat kun je wel dromen. Helemaal mee eens.
unnamed
Nazomer 2017,
Daar staan we dan. We herlezen de oude brief, we herleven Maria’s droom.
Hij staat de Bijbels uit alle hoeken en gaten van de auto te vissen. Laurens staat naast hem het kunstje af te kijken. Laurens is zes jaar oud. Een jaar jonger dan de droom.
En ik? Ik sta daar maar sprakeloos en verwonderd.
Een droom kwam uit. En ik beleef mijn droombaan.IMG_0112
Jelle gaat weer naar huis, met Judith and Laurens. Maar deze woorden zijn overal:

“Hoe lieflijk zijn op de bergen de voeten van hem die het goede boodschapt, 

die vrede laat horen, die een goede boodschapt brengt van het goede,

die heil laat horen, die tegen Sion zegt:

Uw God is Koning!”

Jesaja 52:7

In een engelse vertaling staat: Your God reigns. God regeert, inderdaad.

 

6 reacties

Reacties zijn gesloten.