Hoe gaan de online retraites? (+nieuwe data)

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, stilte

 Online retraite

“Online” en “retraite” zijn twee zaken die zich wat mij betreft aan het tegenovergestelde uiteinde van een spectrum bevinden. Toch zijn de   online retraites een mooie ervaring. 7 mensen, afkomstig uit alle hoeken van Nederland schoven aan in onze “online woonkamer”. We zaten in het comfort van ons eigen huis en tegelijkertijd in de saamhorigheid van de groep. Wat men deelde bleef in de groep. We creëerden zo tijd en ruimte met elkaar, openden het Woord, lazen psalm 46 vier keer in verschillende vertalingen, op de originele Lectio Divina-manier. We luisterden wat Taize muziek en speelden met onze gedachten nog even door tijdens het persoonlijk contemplatief schrijven. Je kon ook een andere schrijfvorm gebruiken.

Sommige moeders bonjourden man en kinderen naar boven met een boek. Iemand in quarantaine schoof ook aan. Ieder van ons wordt geconfronteerd met een andere situatie, 7 mensen, 7 verhalen, 7 levens, 7 behoeften of verlangens. Als we daar teveel op inzoomden hadden we ons niet op het Woord kunnen concentreren zoals we nu deden.

Zo sprak de psalm op verschillende manieren tot ons allemaal.

 

Met toestemming deel ik, wat Kosanne herschreef uit psalm 46.

 

Een lied in de crisis.

God is voor mij een Toevlucht en kracht.

Hij is voor mij een Hulp geweest toen het moeilijk was.

Daarom zal ik niet bang zijn al is het midden in een crisis

Laat alles om me heen tekeer gaan.

U bent de Bron van mijn leven.

in Uw huis vind ik vrede.

Met U in mijn leven, stort ik niet in, maar blijf ik overeind. 

Ja, elke morgen komt U mij te hulp.

Volken roeren zich, de wereld stort ineen.

Het is Uw stem, Heer, die ons nietig maakt.

De machtige Heer van het universum is met mij.

De God van mijn jeugd is voor mij thuis.

Kijk dan toch en zie wat de Heer doet.

Ontzagwekkende dingen gebeuren op de aarde.

Hij brengt vrede tussen de mensen over heel de aarde.

Haat en geweld doet Hij stoppen.

Laat het los en erken dat Ik God ben, iedereen zal Mij aanbidden 

tot aan het einde van de aarde. 

De machtige Heer van het universum is met mij. 

De God van mijn jeugd is voor mij een thuis.

Vrij vertaald naar psalm 46 Kosanne van Gent.

 

 

Nieuwe data:

Omdat het goed is bevallen, hebben we besloten om de komende drie maanden een avond retraite te houden. Daarna kijken we wel verder.  De volgende zijn: (Klik op de link om te registreren als je mee wilt doen.)

18 februari, was een volle avond met 14 gasten. Lees onderaan de reactie’s van de deelnemers. Sommige nieuwe gezichten, sommige bekende gezichten. Ik voel me bevoorrecht dat ik het vertrouwen krijg om dit te mogen leiden. Dank jullie wel!

Registreer voor 18 maart

Registreer voor 15 april

Welkom en nodig gerust iemand anders uit. Deel het gerust in je netwerk of stuur het door naar iemand die het kan waarderen.

Registreren is wel nodig, zo ontvang je op die datum een link naar de zoombijeenkomst. (zie link data)

 

Hier kun je zien hoe de avond er ongeveer uit ziet:

 • Online klein schrijf retraite.

Klein omdat we maar met een handjevol mensen zijn en klein omdat het maar een paar uur duurt.

Wanneer: donderdag 19.00 uur, data zie boven.

19.00 – 21.30 uur 

Waar: het Wereld Wijde Web en de meest comfortabele plek van je eigen huis.

Wat kun je verwachten?

Het is laagdrempelig:

19.00 – 19.20 Begroet en ontmoet en luister naar wat muziek.

19.20 – 20.00 Lectio Divina met een introductie op contemplatief schrijven. (Ik geef een paar ideeën)

20.00 – 21.00 Onafhankelijk, rustig, contemplatief schrijven

21.00 – 21.30 Kom terug in de online bijeenkomst om te delen.

Afronding, blijf nog even hangen als je zin hebt.

Registreer voor 18 maart

Registreer voor 15 april

Registreren is wel nodig, zo ontvang je op die datum een link naar de zoombijeenkomst. (zie link data)

Het lijkt me mooi om weer wat tijd met elkaar door te brengen.

Vr. groet, Janneke

15 reacties

  1. Ha zus! Mooi dat je in de drukte van de verhuizing toch even tijd kon maken om aan te schuiven! Succes volgende week en ik hoop dat je bij het zien van zoveel groene weiden om je heen, je huis een psalm 23 plek wordt voor jullie allemaal. xxx

 1. Lieve Janneke, gisteravond schoof ik ‘online’’ bij jou aan tafel. We stelden ons aan elkaar voor, luisterden naar een lied en gebed en lazen psalm 23. In allerlei vertalingen. Het was mooi om steeds weer diezelfde psalm te horen en steeds viel me die rust op. Bij U vind ik rust, door wandelingen in de natuur , het lezen van psalmen , door het luisteren en maken van muziek en door het draaien op mijn draaitafel als ik mooie spullen maak van klei. Ik luisterde naar alle verhalen en geschreven werk van degene die bij jou aan tafel waren aangeschoven. Het was mooi daarin verbonden te zijn met de Vader in de hemel! Ik hoop dat steeds meer mensen bij jou zullen aanschuiven en wens je veel zegen toe in je werk. Veel liefs Els

  1. Dank je Els, zo goed je te zien, dank voor wat je deelde over je ziekte en dat je van elke dag mag genieten. Wat een zegen!

 2. Afgelopen twee keer heb ik meegedaan met de online retraite. Enorm veel geleerd over de manieren van Bijbellezen, stille tijd houden, tot rust komen, naar God kunnen luisteren terwijl alles doorraast om me heen. En ook nieuwe mensen leren kennen en van hen veel mogen leren, dat is heel waardevol! Echt de moeite waard om de volgende keren weer aan te schuiven. Iedereen bedankt, Janneke en Jelle bedankt voor deze kostbare avonden!

  1. Leuk Willeke, dat je erbij bent. Je zorgt dat er een gevarieerd gezelschap is aan leeftijden!

 3. fijn om met elkaar deze avond te hebben beleeft!
  bijzonder om zo in deze vreemde tijd via zoom een retraite te kunnen bleven.
  dank Janneke voor de inspanning voor deze mooie avond.
  het gaat jullie allen goed!

  1. Dank je, Ria. Het is mooi om eindelijk een gezicht te zien, nu we al zo lang via SM contact hebben. Zegen!

 4. Bedankt Janneke. Mooi hoe je het doet en hoe je jezelf bent. Ik vond het erg fijn.

  1. Altijd leuk om weer nieuwe gezichten te zien, wie weet tot een volgende keer.

 5. Het was fijn om bij deze online retraite te zijn. Janneke weet rust te creëeren en er keuze wat je in het uurtje offline gaat doen. De verstillende manier spreekt mij aan. Met het contemplatief schrijven, komen Gods woorden duidelijker binnen in mijn leven. Een aanrader, zeker in deze tijd van lockdown. Even geen Corona, maar stil worden voor God. Ik ben er een volgende keer weer bij!

  1. Mooi Irma, het is leuk om je op deze manier mee te maken. Wie weet nog een keer in levende lijve, daar hoop ik op!

 6. Een paar dagen na de online retraite van 18 februari geniet ik nog na. Ondanks dat iedereen natuurlijk ‘liever een echte retraite’ meemaakt, zie ik een groot voordeel van thuis en online. Ik heb ervaren hoe goed en hoe eenvoudig het is om thuis, in een bekende omgeving, geconcentreerd bezig te zijn met een Bijbelgedeelte. Juist doordat die ‘oase’ nu thuis was, kan ik het makkelijker toepassen in het dagelijks leven. Als de retraite elders was, worden het misschien meer twee losse werelden. Nu heb ik ervaren dat je niet in een klooster hoeft te zitten voor contemplatie (en verbinding, hoewel in mindere mate). Wist ik al wel, maar dankzij de online retraite voel ik me aangemoedigd om die oase thuis vaker op te zoeken. Dank nogmaals Janneke!

  1. Daar geef je mooi woorden aan, Lieke. Ik wens je nog veel van die oase momenten toe in het gewone leven van alledag. Groetjes en wellicht tot de volgende keer.

Reacties zijn gesloten.