Hoe gaan de online retraites? (+nieuwe data)

Hoe gaan de online retraites? (+nieuwe data)

26 januari 2021 14 Door Janneke Huisman

 Online retraite

“Online” en “retraite” zijn twee zaken die zich wat mij betreft aan het tegenovergestelde uiteinde van een spectrum bevinden. Toch zijn de   online retraites een mooie ervaring. 7 mensen, afkomstig uit alle hoeken van Nederland schoven aan in onze “online woonkamer”. We zaten in het comfort van ons eigen huis en tegelijkertijd in de saamhorigheid van de groep. Wat men deelde bleef in de groep. We creëerden zo tijd en ruimte met elkaar, openden het Woord, lazen psalm 46 vier keer in verschillende vertalingen, op de originele Lectio Divina-manier. We luisterden wat Taize muziek en speelden met onze gedachten nog even door tijdens het persoonlijk contemplatief schrijven. Je kon ook een andere schrijfvorm gebruiken.

Sommige moeders bonjourden man en kinderen naar boven met een boek. Iemand in quarantaine schoof ook aan. Ieder van ons wordt geconfronteerd met een andere situatie, 7 mensen, 7 verhalen, 7 levens, 7 behoeften of verlangens. Als we daar teveel op inzoomden hadden we ons niet op het Woord kunnen concentreren zoals we nu deden.

Zo sprak de psalm op verschillende manieren tot ons allemaal.

 

Met toestemming deel ik, wat Kosanne herschreef uit psalm 46.

 

Een lied in de crisis.

God is voor mij een Toevlucht en kracht.

Hij is voor mij een Hulp geweest toen het moeilijk was.

Daarom zal ik niet bang zijn al is het midden in een crisis

Laat alles om me heen tekeer gaan.

U bent de Bron van mijn leven.

in Uw huis vind ik vrede.

Met U in mijn leven, stort ik niet in, maar blijf ik overeind. 

Ja, elke morgen komt U mij te hulp.

Volken roeren zich, de wereld stort ineen.

Het is Uw stem, Heer, die ons nietig maakt.

De machtige Heer van het universum is met mij.

De God van mijn jeugd is voor mij thuis.

Kijk dan toch en zie wat de Heer doet.

Ontzagwekkende dingen gebeuren op de aarde.

Hij brengt vrede tussen de mensen over heel de aarde.

Haat en geweld doet Hij stoppen.

Laat het los en erken dat Ik God ben, iedereen zal Mij aanbidden 

tot aan het einde van de aarde. 

De machtige Heer van het universum is met mij. 

De God van mijn jeugd is voor mij een thuis.

Vrij vertaald naar psalm 46 Kosanne van Gent.

 

 

Nieuwe data:

Omdat het goed is bevallen, hebben we besloten om de komende drie maanden een avond retraite te houden. Daarna kijken we wel verder.  De volgende zijn: (Klik op de link om te registreren als je mee wilt doen.)

18 februari, was een volle avond met 14 gasten. Lees onderaan de reactie’s van de deelnemers. Sommige nieuwe gezichten, sommige bekende gezichten. Ik voel me bevoorrecht dat ik het vertrouwen krijg om dit te mogen leiden. Dank jullie wel!

Registreer voor 18 maart

Registreer voor 15 april

Welkom en nodig gerust iemand anders uit. Deel het gerust in je netwerk of stuur het door naar iemand die het kan waarderen.

Registreren is wel nodig, zo ontvang je op die datum een link naar de zoombijeenkomst. (zie link data)

 

Hier kun je zien hoe de avond er ongeveer uit ziet:

  • Online klein schrijf retraite.

Klein omdat we maar met een handjevol mensen zijn en klein omdat het maar een paar uur duurt.

Wanneer: donderdag 19.00 uur, data zie boven.

19.00 – 21.30 uur 

Waar: het Wereld Wijde Web en de meest comfortabele plek van je eigen huis.

Wat kun je verwachten?

Het is laagdrempelig:

19.00 – 19.20 Begroet en ontmoet en luister naar wat muziek.

19.20 – 20.00 Lectio Divina met een introductie op contemplatief schrijven. (Ik geef een paar ideeën)

20.00 – 21.00 Onafhankelijk, rustig, contemplatief schrijven

21.00 – 21.30 Kom terug in de online bijeenkomst om te delen.

Afronding, blijf nog even hangen als je zin hebt.

Registreer voor 18 maart

Registreer voor 15 april

Registreren is wel nodig, zo ontvang je op die datum een link naar de zoombijeenkomst. (zie link data)

Het lijkt me mooi om weer wat tijd met elkaar door te brengen.

Vr. groet, Janneke