Hoog water en wonderlijk winterweer

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Dit winterweer met veel zon en als klap op de vuurpijl een prachtige ijszee was denk ik voor ons allemaal een welkome onderbreking van de tweede lock-down.

Wat hebben we genoten! Eerst het stijgende water, wat wel 14 meter boven zeeniveau uitkwam. Elk jaar voel ik de adrenaline door mijn aderen stromen als de rivieren hun kracht en onze kwetsbaarheid tonen.

Feitje: Wist je dat er als het water echt hoger wordt er zo ongeveer 7 en half miljoen water per seconde Nederland instroomt? Meer weten?

Het water en de uiterwaarden hadden zo’n aantrekkingskracht op me dat ik er in de afgelopen tijd bijna dagelijks kwam. En elke keer was het anders. Graag deel ik wat met je. Ook heb ik verschillende mensen gevraagd om hun foto’s te delen, dus het is een gevarieerde indruk geworden.

Veel plezier!

“De Randwijkse Rijndijk is de rand van het Romeinse Rijk.” 

Dit zinnetje oefenden we in Randwijk ( 2012-2015) toen de meiden het verschil tussen de korte ei en de lange ij leerden en een vleugje geschiedenis erbij. Het sprak tot onze verbeelding dat we in de Betuwe in de geciviliseerde wereld van het voormalige Romeinse Rijk woonden. Aan de overkant, de Veluwe en verder aan de andere kant van de Nederrijn: daar woonden de barbaren;-)

Een paar dagen later stond het water nog steeds hoog en kwam er sneeuw bij. Nog een paar dagen later kon er worden geschaatst. 

Met dank aan Dieneke Blok, die twee keer dezelfde plek fotografeerde. Gelukkig is de dijk vrij snel schoon geveegd, maar tot die tijd is het levenslink!

Die fabriek die je in de verte ziet, werd een eiland. De bewoners kunnen of vertrekken of met een bootje (met ijsbreker) boodschappen doen in Wageningen of gewoon een poosje als een kluizenaar leven. Ik ga t ze eens vragen…

Nog wat mooie beelden van het hoge water, met dank aan Adrie Jansen.

Nog een paar dagen later veranderde het water in een grote ijsmassa. Het pad waar we de foto namen met het binnensuizende water is inmiddels onbegaanbaar en de weg is afgezet.

Maar sommige avonturiers konden het natuurlijk niet laten om er doorheen te waden. Uiteraard met fiets. Je moet het je niet te gemakkelijk maken.

Nog weer even later vroor het zo dat het water in ijs veranderde en de sneeuw maakte het Arboretum bij Wageningen tot een fantastische plek.

Dit eeuwenoude pad heeft vast veel te vertellen over de hoeveelheid voeten die erover liepen.

In onze verbeelding gaat het uiteraard terug naar de Romeinen die de Barbaren een bezoekje brengen.

Maar wij genieten hartstochtelijk van het sleetje glijden. Links het hoge water met ijszee, met uitzicht tot Randwijk, midden de zon en verder vooral veel sneeuwpret.

Nog een paar dagen later begon het water alweer te zakken, maar het ijs bleef nog even:

Foto gemaakt door Arenka de Regt.
En nu is het weer omgeslagen, de temperatuur omhoog, sneeuw en ijs verdwijnen door de kracht van de zon en de vogels laten hun vrolijke kakofonie horen. Is je dat ook al opgevallen?

Groetje, Janneke

Meer lezen en zien van dit gebied? In deze links kun je zien hoeveel weilanden er normaalgesproken in de uiterwaarden zijn.

Een stiltewandeling over de dijk.

Een wandeling in de uiterwaarden, die nu onder water staan.