Wat was het geheim van Corrie ten Boom?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, onderweg

Wie was Corrie ten Boom

Wie kent Corrie ten Boom niet? De opgeruimde, doortastende horlogemaakster uit de Barteljorisstraat in Haarlem, die in 1944 met haar zus en vader opgepakt werd vanwege het verdonkermanen van Joden die aangegeven zouden moeten worden. Slimme, vlugge tantes, die gewend waren aan hecht samenwerken. Dat deden ze tenslotte al jaren daar in de horlogemakerij aan de Barteljorisstraat.

Gastvrijheid en doorpakken en een nuchtere kijk op het leven en een helder onderscheid tussen goed en kwaad. Niet te beroerd om met humor de boel dwars te zitten. Risico’s nemen met gevaar voor eigen leven. Zomaar een aantal dingen die deze familie kenmerkt.

Corrie’s vader zat in het schoolbestuur in Haarlem en vernietigde formulieren waarop de Joodse identiteit van kinderen te vinden was. Hij was een dwarsligger voor het Duitse regime. Op de dag dat hij opgepakt en afgevoerd werd, vroeg de Gestapo woest: ” Zijn het er vier? ” ” Nee,”  antwoord vader: “Vijf. God is met ons.”

Die droge, kordate humor en dat vaste geloofsvertrouwen had hij ook niet van een vreemde. Zijn grootvader had in 1844 een gebedsgroep opgericht voor het geliefde volk van God: de Joden. 100 jaar lang heeft er een gebedsbeweging plaats gevonden aan de Barteljorisstraat. In het huis van de familie ten Boom. 100 jaar later kwam de Gestapo hen halen. De joden en twee verzetsstrijders waren verstopt in ” De Schuilplaats” Ze zijn ontvlucht. De joden, waar al 100 jaar voor gebeden werd.

Stug het goede blijven doen

We hebben hier een oud boekje uit 1946 liggen: God’s gevangene. Als ik het goed begrepen heb (laat me weten als ik ernaast zit) is dit een voorloper van De Schuilplaats. Dat schrijven om zaken te verwerken is voor Corrie wellicht ook heel helend geweest.

In dat boekje beschrijft Corrie ergens een situatie van de donkerheid van het kamp, maar de volharding van het vasthouden aan de gewone gang van zaken. Betsie ziet bij het raam haar kousen te stoppen. In de nacht vallen er soms drie doden van de britsen omdat ze gewoonweg de kracht verloren. En Betsie zit daar kousen te stoppen. Maar juist die vasthoudendheid aan het goede blijven doen, het zelf respect, raakte me toen ik het las. Is dat niet een sleutel?

In de gevangenis was Corrie in staat om het grotere perspectief te zien. Ze bleef de mens zoeken, verloor zelf ook de moed, maar hield ook vast.

De kracht van dit gezin is denk ik ook dat zij in staat zijn om de huidige situatie in groter perspectief te zien. Dit is in het boek ook mooi beschreven. Dat is wat wij nu ook kunnen doen met de crisis waar we in zitten.

 

 

Ieder mens kan het goede doen.

Corrie en haar familie werden verraden door een NSB Nederlander en later in gevangenschap geholpen door een Duitser die het hart op de goede plek had zitten en noodgedwongen op de positie zat waar hij zat. Hij bleef nog zoveel mogelijk het goede doen wat in zijn vermogen lag.

Vader ten Boom oordeelde niet. Hij oordeelde de Duitsers niet en hij oordeelde medelanders niet. Laat dat maar aan God over was zijn wijze advies. Zo zie je maar weer. De kracht van het kleine individu kan verstrekkende gevolgen hebben.

Niet zo lang geleden deden we een dagje Haarlem en genoten ook van de St. Bavo. De tijd staat toch een beetje stil daar.

Film, Het is een uitgebreide film, echt even voor gaan zitten. Niet de kwaliteit die we nu gewend zijn, maar wel zeker de moeite waard vonden wij:

Boek: De-schuilplaats

Kinderboek: Verraad in Haarlem

Lied: You are my hidingplace

Of de Nederlandse versie: U bent mijn schuilplaats, Heer

Het verhaal van Corrie ten Boom voor kinderen (animatie, 2013) (lekker engels oefenen)

Heb je kinderen/ kleinkinderen of zit je in het onderwijs?

Doe het goede en zorg gerust dat alle kinderen die jij vroeg of laat onder je hoede hebt, het Corrie ten Boom huis bezoeken. Ik denk: elk Nederlands kind moet dit stukje geschiedenis kennen. En elk christelijk Nederlands kind wel in ‘t bijzonder. Gaan!

 

Groetje, Janneke

 

6 reacties

  1. Mooi dat je dit zo hebt kunnen delen. Mooie herinneringen aan een bijzondere dag met jullie.

    1. Zeker. En die psalm 91 was de rode draad door de dag en de weken van jou vertrek naar je nieuwe verre werkplek erna. Heel speciaal,

  2. Al lang geleden( ca 20 jaar) deden we een dagje Haarlem. Stromende regen belette ons wat te sightsee-en.
    Daarom een extra lange tijd doorgebracht in de St Bavo.
    3 dingen die me bij bleven uit die kerk.

    1. een grafsteen met een enkele inscriptie: IK
    2. onder aan het koorhek, een man die in een pilaar bijt. de zgn. pilaarbijter, symbool voor mensen die hun godsdienst belangrijker vinden dan God.
    3. Aan de voet van het doopvont een wegvluchtende slang. beeld duidelijk

    Dit uiteraard naast allerlei indrukken over architectuur, orgel en verder.
    We bleven er zolang, dat we voor geplande bezoek aan het Corrie ten Boomhuis, te laat waren.
    dit moet nog steeds gebeuren.
    Op lange autotochten door Schotland luisterden we naar de “Schuilplaats”‘ als luisterboek. Al kende ik het boek al, nog associeer ik het met de Schotse Hooglanden

    Erg mooie foto’s vanuit Haarlem..

    1. Sjonge, wel een ijzeren geheugen ! Maar ook mooie beelden. Ik kan me voorstellen dat jullie niet meer aan het Corrie ten Boom huis toekwamen. Wie weet toch nog maar es een dagje terug dan;-)

Reacties zijn gesloten.