Op de schouders van onze voorouders

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Op de dag dat Koningin Elizabeth wordt begraven worden we om een uur of zes in de ochtend wakker door luid gekakel. Helaas ben ik niet wakker genoeg om in actie te komen, maar draai me nog even om terwijl ondertussen het kwaad geschied.

Een uurtje later, eenmaal beneden loop ik op m’n oude klompen naar het kippenhok en zie een spoor van witte veren. Daar is iets niet pluis! Terwijl ik op m’n hurken de voerbak open, komen de overige vier kippen om me heen scharrelen en tokken intens terwijl ze me met hun kleine kraaloogjes wakker aankijken. Alsof ze vertellen: Wat we vannacht toch mee hebben gemaakt!

Dit is Laurens met Pippi Langkous, ze kon wel een knuffel gebruiken.

In onze voortuin ligt een hoopje kip. Ze beweegt nog en ademt zwaar.

Is ze wreed uit haar hok gesleurd? Welk luguber tafereel heeft zich in onze groen, geliefde tuin afgespeeld? De mensen lopen rustig door in onze straat. Ouders brengen kinderen weg. Anderen gaan naar hun werk. Een gewone dag op de Jonker Sloetlaan. Ze zijn zich niet bewust van het lijden in onze voortuin.

Jelle heeft de kip netjes opgeruimd, omdat elke kip een fatsoenlijke begrafenis waard is.

Mijn hart huilt en ik krimp in elkaar van narigheid. Mijn tafelgenoten aan de ontbijttafel die zich in haast klaarmaken voor school of werk, lachen erom “Get over with it!” Het is maar een kip.

Maar het is niet alleen die kip. Het zijn ook die mensen daar in Kiev, die gewoon een bos wortels halen bij de supermarkt en overvallen worden door een ontploffing omdat dhr. Poetin die oorlog maar niet kan winnen.

Mijn hart huilt omdat het vandaag het einde is van een tijdperk.

Op de schouders

Vandaag droegen enkele mannen de Koningin van Engeland op hun schouders. Voorzichtig lopen ze stap voor stap om niet uit balans te raken. Voetje voor voetje gaan ze in de goede richting.

Opa

Het herinnerde vast velen aan geliefden die begraven zijn. Mij herinnerde het aan van de zomer toen we onze oude opa hebben begraven.

Jelle en 5 andere neven droegen de kist met de 101 jarige opa erin op hun schouders naar het graf. Opa was een klein mannetje geworden. Rustig lag hij daar in z’n kist, de handen gevouwen. De hoge ramen lieten veel licht en lucht toe en scheen onbevooroordeeld over ons allen.

Het nazaat van de kleine man is opeens innig verbonden in een voorzichtige tred. Verbonden door het uitstervende voorgeslacht. Opa heeft zes kinderen gekregen en van de acht mensen die om zijn keukentafel zaten als jonge vader, heeft hij er vier naar het graf moeten brengen.

Elke begrafenis is een inkijkje in een stukje cultureel (en meer) erfgoed. Neven en nichten die we lang niet hadden gezien waren er met hun gezinnen. We zongen mooie psalmen en ik ervaarde een diepe vrede. Daar zitten we dan met ons gezin. De zon schijnt. De lucht is blauw. Het is goed. God is goed. Nu is het aan ons.

Begrafenis van Koningin Elizabeth

Als je vandaag naar de begrafenis van de Koningin Elizabeth hebt gekeken, deed je dat met ongeveer 4.1 biljoen mensen.

Die hoorden allemaal hopelijk dit:

Want Hij moet Koning zijn, totdat Hij alle vijanden onder Zijn voeten heeft gelegd.

De laatste vijand die tenietgedaan wordt, is de dood.

….

Zie je het kruis?

opdat God alles in allen zal zijn.

De dood is verslonden tot overwinning.

Dood, waar is uw prikkel? Graf, waar is uw overwinning?

De prikkel nu van de dood is de zonde, en de kracht van de zonde is de wet.

Maar God zij dank, Die ons de overwinning geeft

door onze Heere Jezus Christus. Daarom, mijn geliefde broeders,

(President Biden, koning Alexander en Maxima, President Zelensky, rijk en arm en iedereen ertussenin.):

Wees standvastig, onwankelbaar,

altijd overvloedig in het werk van de Heere,

in de wetenschap dat uw inspanning niet tevergeefs is in de Heere.

1 Corinthians 15: 20–26, 53–end

Dit is het eeuwige Woord van God. Dit is erfgoed. Op zulke schouders hoeven we niet te wankelen. Moge al die biljoen mensen de roep horen van de Eeuwige.

P.s. Er is veel aan de hand. Of het nu op het wereld toneel, de landelijke politiek of in je voortuin is. Wil je weleens even een dag pas op de plaats maken om het een en ander te laten bezinken?

Kijk dan op Jannekeonderweg.nl/agenda

Wat raakte jouw vandaag?