Na 7 dagen

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Pff… Zo rol je dus in het leven hier… Precies een week geleden kwamen we aan..
Zaterdag hadden we onze eerste teamoverleg over hoe deze maand eruit gaat zien. Wat de plannen en reizen zijn wat haalbaar is, en wat we graag willen.
Zondag zijn we naar een internationale, maar vooral ook Amerikaanse dienst geweest.
Maandag pakten we- niet te geloven- alweer onze spullen voor twee nachten en reisden we af naar Croatie. Eerst hadden we in de middag een voorbespreking. Het was een uur of drie rijden. Prachtige reis.. en een leuke basic overnachting in the Middle of Nowhere in West Croatie.
Dinsdag bezochten we twee dorpen. Een keer namen we de kinderen mee en dat is een geweldige ingang Het ijs smelt eigenlijk gelijk..
3ZhJhbcFNdUmWANxyJafoWZjue1fFp3XQ6IDM1PU0hA,aJka5SW-Fu2eS5FryBtddOZOIl6lNu5CZSG1ialzL2o
In dit dorp is een diepe honger naar kennis van God. Het is bijzonder om dat te bemerken. De vraag was niet om goederen of geld. “Leg ons de Bijbel uit!” En we zouden zo graag een pastor hebben in ons dorp van 2000 mensen. Het is een groot dorp. Het bezoek verliep ontspannen en tijdens de bijbelstudie liepen er meer dan dertig kinderen uit om de verhalen te horen.
7-ycdwwkdGU40YjOTGl4r_tWcYVvKtCEDuRxYZKHzW0ZeCbRpz-PUSxGHM0uqk_9OE9isLjxgwU9EKa8BkSbeg
 
Het andere dorp was heel anders. Het is moeilijk weer te geven wat je in een uurtje tot je neemt.. De geur van verbrand plastic en vuil en alcohol. De troep werkelijk overal bezaaid over de grond. Ergens ligt  een verdwaalde dooie rat. De verwaarloosde, veel te kleine kinderen banjeren over het terrein. Moeders met onverzorgde zuigelingen die met zwarte nagels in een vieze kinderwagen liggen in hun eigen vuil. Tienermoeders ook, terwijl in het gesprekje oma hoog en laag beweerd zelf de moeder te zijn… De uitgezogen borsten van het kind van een jaar of dertien vertelden genoeg en anders nog wel de uitgestrekte armpjes van het kleintje naar haar veel te jonge moeder.
QKavrzbJG6ahgnjJImt95xnOuyT1ZX4voelbBcfpnM8Ut0aIjx-RFNUqHmWQoTixeWhO92eN0naCl8jTfMxSBk
Vaders die in geen velden of wegen te bekennen zijn en even later met een auto terugkomen sjezen… Om vervolgens de zojuist binnengehaalde alcohol weg te werken…
Je voelt je klein, hulpeloos en weet dat de situatie vele malen complexer is dan je zo even ziet. Laat staan dat je het kunt veranderen.
En toch…
MgubI6CfKuif90wmE39DfiPsOqnPqpFrP2ZPFgulbIErmj8DEjUlxTbdahGQ7Ha3pPilql8jjxx3UQQDuml-40
Na al deze indrukken genoten we van een frisse duik ergens in natuurwater in de buurt.. De kinderen genieten met volle teugen! En wij verfrissen ons in het water.
Woensdag zijn we teruggegaan naar het dorp waarin er een verlangen is naar het stichten van een eigen kerk. We zijn onder de indruk van de teamleden en het werk wat ze doen. Het meereizen, meewandelen, corrigeren en het Woord uitleggen. We weten dat het vol teleurstellingen zit. We zijn onder de indruk geraakt van de passie en voelen ons klein bij zoveel toewijding.
Woensdagavond laat kwamen we terug.. Ook die dag was het heet en namen een frisse duik in het Balatonmeer bij de  ondergaande zon.. Onvergetelijk mooie momenten.
Donderdag thuis genoten van het weer thuis zijn in Budapest… Wat is thuis toch een vreemd  begrip.. Het is meer dan een dak boven je hoofd. Het is meer dan het bed waar je in slaapt.
Vrijdag wasdag en boodschappen dag… En het was hoogtijd om even als gezin alleen te zijn.. Een wandelingetje te maken en de meiden een lekkere badbeurt te geven met haren wassen, nagels knippen en de dankbaarheid voor goed voedsel. Het zijn de kleine dingen in de dag die het verschil maken…
En morgen nog weer meer nieuwe mensen leren kennen…
Genoeg indrukken voor zover!

5 reacties

  1. Boeiend om te lezen. Goede tijd daar gewenst! – hartelijke groet, Brouwers uit Veen

  2. hoi Jelle, Janneke en kids.
    wat mooi om zo even te kunnen lezen hoe het met jullie gaat. Wat mooi om te lezen dat er zo’ n honger naar God is. Gods zegen voor de komende weken.

  3. Voor judith,
    hoe gaat het met jou? met mij gaat het goed! kan je al een beetje de taal van de mensen daar?
    groetjes je penvriendin, Nellianne

  4. Hoi Janneke en Jelle, mooi om dit allemaal te lezen. Veel zegen, wijsheid, sterkte en inzicht in jullie werk daar. Blessings, Agatha

Reacties zijn gesloten.