Hoe was je retraite?

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

IMG_0156Veel van jullie vroegen me belangstellend hoe het eerste stilte retraite is gegaan. Anderen raken een beetje verward: Hoe was je (=Nl) end of lent retreat (= En)
Nou, In maart was er een klein Engelstalig retreat, als voorbereiding op het Nederlandstalige retraite wat ik met Jonneke hoop te houden in april.
Hierbij een korte impressie van de retraite:
We kwamen vanuit alle vier windstreken bij elkaar, drie nationaliteiten en zeilden neer op de poesta.
Drie momenten die mij raakten:

  • Anderhalf uur in de stilte wandelen, met iemand anders. Links van je de horizon. Rechts van je de horizon. Vlakke velden. Stap na stap laat je het dorp en alles van jezelf achter en loop je de leegte van de velden in. Woordeloos gebed wordt vervuld in een groep herten die je een meter of vijftig bij je vandaan aankijkt. Harmonie is het woord dat het het beste omschrijft: Met de Schepper en je hele eigen zelf, waar je hoe dan ook tegenaan loopt.
  • Een stilte lunch: de intimiteit van samen aan tafel. Geen complimenten nodig. Geen luidruchtige beleefdheidsvormen. Gewoon de stilte en het ervaren van je zintuigen wordt onderstreept hierdoor.
  • Op een gegeven moment hadden we vier uur stilte. Het werd doorbroken met dit lied: Bless the Lord my soul. Bijzonder was dat iedereen niet zei: Pff..wat was dat lang. Maar de reactie was: Ik kan nog wel meer tijd gebruiken. Blijkbaar duurt het even voordat je de stilte kunt omarmen, maar als je het eenmaal ervaart, wil je graag meer.

Al met al een bijzonder mooie ervaring. Ik kreeg ook nog wat kleine verbeterpunten mee. Daar zal ik je niet mee vermoeien, behalve met deze: de deadline voor het opgeven kan strakker. 🙂
Om dat nu gelijk maar even toe te passen: Nu is de tijd om je op te geven voor het stilte weekend waarbij Jonneke en ik je gastvrouw zijn: 19-23 april 2018. Deadline: 10 april!

  • Meld je aan Jonneke.nl en laat je lekker verwennen.
  • Stap in dit avontuur en boek je ticket hier. (Vertrek in Eindhoven op donderdag: 9:10, Vertrek in Budapest op maandag: 14:55) (Transport naar en van locatie regelen we voor je.)
  • Inclusief overnachting en alle eten en drinken.

hutjeopdeheihongarije
IMG_0151
We zien er naar uit om een paar dagen samen door te brengen in April en de stilte te ervaren!
Vriendelijke groet, Janneke (ook namens Jonneke)