Frere Roger en Taizé ’23 + filmclipjes

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Je zou het niet zeggen als je het glooiende landschap doorrijdt en de heuvel opgaat van het pittoreske dorpje Taizé, dat er daar achter op het hoogste punt een community is met plek voor duizenden gasten die vanuit de hele wereld komen.

Taizé is een plaats en gemeente in het Franse departement Saône-et-Loire, regio Bourgogne-Franche-Comté.

Met onze zeven persoons auto vol met jonge gasten, (nichten, dochter, en vrienden van nichten) gingen we op weg om een week in Taizé te verblijven. Op de werkplek in Wageningen hebben we elke eerste zondag van de maand Taizé vieringen. Het zijn de koopzondagen en wij bieden graag iets aan wat gratis is. Deze reis is een mooie gelegenheid om eens te gaan ontdekken wat de bron van deze muziek is.

Hier zie je ons zingen tot in de kleine uurtjes.

Toegegeven: het was vrij intens. Er is plek voor een paar duizend man en de meesten zijn jongeren tot 35 jaar. Omdat ik als enige van de groep erboven uit kwam qua leeftijd werd ik bij de jongeren ingedeeld. We verbleven op kampeervelden. Maar vrijgesteld van taken. Heerlijk toch dat respect voor 40 plussers.

Ook waren we veel te vinden in het oude kerkje van Taizé. De akoestiek is er fantastisch en met vier conservatorium gasten in de groep, gaat er geen dagdeel voorbij dat je niet zingt.

De klokken en liturgisch zangdiensten bepalen het dagritme. Alle jongeren worden aan het werk gezet om eten te bereiden, te serveren of de vaat te doen, kamers schoon te maken of andere klussen die maar nodig zijn. Het is een gigantische organisatie, maar alles loopt op rolletjes, door decennia aan ervaring.

Met elkaar deden we ook een dagje Cluny aan. Een stadje in de buurt waar een grote Abbey is geweest wat het moederklooster is van Stift Heiligenkreuz, de plek waar we als gezin in 2022 verbleven. De groepssamenstelling veranderde met het uur. (deze persoon wil een lift, die gaat even wat anders doen). Hier zie je de vrolijke groep waarmee we ongepland de verjaardag van mijn schoonzus mee vierden.

“Saints are people who never left behind their childhood”

Frere Roger

Father Roger was de oprichter van deze community. Hij fietste eind jaren dertig van de vorige eeuw naar Frankrijk om joden naar het neutrale Zwitserland te smokkelen. Na de oorlog zocht hij vrede met Duitsers die vroegen om vergeving terwijl zij door velen afgewezen en verguisd werden. In de jaren zestig zocht hij het gesprek tussen kerken en was een voorstander van eenheid en verzoening.

Hem werd daardoor verweten niet een echte theoloog te zijn. Maar dat was ook niet zijn speerpunt al had hij voor zichzelf zeker zijn theologische waarden en overtuigingen. Hij streefde altijd naar vrede en verzoening en het zoeken van het hart van de ander.

In 2005 werd de 90 jarige Frere Roger neergestoken tijdens de avondviering door een zieke vrouw, waarna hij aan zijn verwondingen overleed.

Met zijn dood ging Father Roger in de voetsporen van de grote Vredevorst die hem 2000 jaar ervoor was voorgegaan om zijn plek klaar te maken voor het toekomende leven.

Imitatio Dei is zo’n mooie term die betekent: Navolging van God.

Taize is een uiterst inspirerende plek. Een plek van de wereldkerk, van muziek, van eenvoud, van ritme, van gastvrijheid, van verbinding. Een plek waarvan je weet: de lofzang gaat door, of we er nu bij zijn of niet. En we kunnen er altijd zo aanschuiven, geen moord of onrecht zal die vrede verstoren. Een stabiele hartenklop die de wereld in stand houdt totdat God terugkomt om vrede en gerechtigheid te doen.

“Kwetsbaarheid is de sleutel”

Frere Roger

“Nothing vast, nothing enduring can be built, when life is too easy.”

Frere Roger
Bleib mit Deiner gnade bei uns

Het nieuwe seizoen is weer begonnen. Ik wens je de nabijheid van God toe met alles wat op je pad komt in het jaar dat voor je ligt.

Janneke

Bleib mit deiner Gnade bei uns
Herr Jesu Christ
Ach, bleib mit deiner Gnade bei uns
Du treuer Gott!

“Only experience makes a theologian”

Frere Roger

1 reactie

Reacties zijn gesloten.