1.Debrecen (met een knipoog van Luther)

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Luther en MacDonalds. Dat was nieuw voor ons. Maar dat is wat we zagen in Debrecen. Het hart van de Gereformeerde Hongaarse kerk. Eet men hier zelfs gereformeerde frietjes?
Ik denk dat ik kan zeggen dat wat Grand Rapids is voor de Reformed in Northern America, wat Kampen is, voor de gereformeerden in Nederland, (alhoewel de Nederlanders bekend staan in opsplitsen;) is Debrecen voor de Hongaars Gereformeerden.
We zijn onderweg (read more here, if you like.) En dit was onze tweede stop in Hongarije na Pec. We verblijven in een huisje in Sventisvan (oranje marker). De andere plekken zijn: Debrecen, Oradea (Romania), Uzgurod (Ukrain) and Sol, (Slovakia). (De blauwe marker is thuis in Osijek.) Ik hoop deze week elke dag een post te maken en dit is de eerste in de serie.
Map-trip-feb-2016
Judith had net geleerd over Michiel de Ruyter met geschiedenis. De Nederlandse zeeheld die 29 Hongaarse predikanten redde uit gevangenschap in de 17e eeuw. Vroeger hebben we er allemaal vast vroeg en laat over moeten leren, maar het was wel goed om weer wat op te frissen. Het was grappig dat het net voorbij was gekomen voor Judith.
IMG_0108
IMG_0106
Op het centrum van het plein van Debrecen vonden we deze prachtige mozaïek, met het Lam van God in het midden.
IMG_0111 (1)
Ik sprak met een paar meiden op het plein en vroeg of er nog een ander monument van Michiel de Ruyter was. Maar ik wist niet hoe ik zijn naam in het Engels of het Hongaars uit moest spreken. En ach, zij vonden het geloof ik ook niet echt bijster boeiend.
We vonden weer een Calvijn straat. Ik zou niet weten hoeveel Calvijn straten er zijn in Hongarije. En als je een kopje koffie met karakter wilt, kun je dat hier halen:
IMG_0102 (1)
1517 is het jaar dat Luther zijn 95 stellingen sloeg op de deur in Wittenberg. Nou, daar kun je nu nog koffie op drinken!
Ik vond het allemaal wel welletjes en heb lekker een uurtje zitten haken terwijl de meiden naar een boekwinkel in de buurt gingen en Jelle een computer kocht met een Hongaars toetsenbord. Wel handig in deze delen van Europa. Ondertussen werd er voortdurend naar me geknipoogd en wel door deze man. Hoe durft ie!
IMG_20160220_152407Ik heb geen idee waarom hij knipoogt. Zou het zijn omdat hij op dezelfde flyer staat met de M van Macdonald? Het leek behoorlijk ongebruikelijk voor ons. Wie zal het weten….Hongaars leren zit er niet in voor ons.

In elk geval. We houden van Luther en hij heeft ons behoorlijk beinvloed. Daarom als een ode aan de man, sluit ik af met twee van zijn citaten:

1.

Hier sta ik, ik kan niet anders.

(Het is niet erg om dat eens in je leven eens te hebben, zoń moment. Ik had dat moment op de vraag: zullen we trouwen?;)

2.

Vogels zijn de beste theologen. Zij prijzen hun Maker de hele dag. 

Ik hoop er morgen weer te zijn, als het niet te gek is. Slaap lekker. Janneke