2. Oradea, met een brief voor opa

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Het landschap is vlak en eigenlijk een beetje saai. Je rijdt rustig de grens over naar Roemenie en op deze trieste regenachtige dag, kwamen de grijze flats uit het communistische tijdperk nog een extra tikkeltje droefgeestiger over.
Het hartje van de stad heeft veel mooie oude gebouwen. Maar ze zijn ingepakt, tegen instortingsgevaar, en blijkbaar ontbreekt het geld om het te restaureren. Wat ik me lichtelijk kan voorstellen. Werkelijk mooie panden, maar wel vergane glorie.
We kochten een kaartje en zochten een brievenbus. Dat was een leuke klus. We vonden een prachtig postkantoor. En vonden onze weg.  Hier posten we een kaartje voor opa.
 
IMG_0244
We zijn op reis, tijdens de voorjaarsvacantie. (read more here, if you like.) Dit was onze derde stop. We verblijven in een huisje waar je het oranje vlaggetje ziet.  De andere plekken zijn: Debrecen, Oradea (Romania), Uzgurod (Ukrain) en Sol, (Slovakia). Het blauwe vlaggetje is thuis in Osijek. Ik hoop deze week elke dag wat te schrijven. Dit is de tweede in de serie.
Map-trip-feb-2016
 
IMG_0226
 
Even de weg zoeken op de mooie oude kaart.
IMG_0220
 
De Roma hier zijn heel anders dan de Roma bij ons in de Baranja area. Hier zien ze er meer zelfbewust en pontificaal uit. Wellicht zijn hier ook allerlei stammen. Maar dit komen we bij ons niet tegen. In Baranja zijn veel Bayash. Zo worden ze liever zelf niet genoemd. Vergelijkbaar zou zijn om negers te zeggen.
IMG_0223
 
Een prachtige, eigenwijze oma.
We hadden hier verder geen afspraken, zomaar een dagtripje om een landje te scoren. Laurens zit nu op 14 en de meiden op 15 landen. Menens..
De grens over met Roemenie ging nogal vlot. De grens over met Oekraine – een land in oorlog- zal anders wezen. De douanebeambte daar wenste ons Good luck! en we vonden vrij snel uit, wat hij daarmee bedoelde! Maar daarover een volgende keer meer.
Een hartelijke groet, Janneke