Dag 8 Houd de moed erin!

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

Het contrast kan niet groter zijn. Terwijl de donkere wolk van COVID-19 boven ons hoofd hangt, barst de natuur uitbundig los.

Tot 1 juni geen openbare bijeenkomsten meer. De examens zijn gecancelled. Nog even onduidelijkheid of we met ons kroost ook tot 1 juni om onze keukentafels zitten te werken. We horen niet meer dagelijks nieuwe aantallen met zieken, maar aantallen van opnames op de Intensive Care. De spanning loopt op. In de wereld, in ons land, in onze huizen en harten. Het hangt nu in de lucht: Er woedt een pandemie over de aardbol en iedereen, werkelijk iedereen heeft er mee te maken.

Nu ik dit schrijf is het woensdag, dag 8 van thuisonderwijs. Het nieuwtje is eraf. Vlogen we er vorige week wellicht vol goede moed in. Nu is het bikkelen.

Bij ons niet anders. Dat dagritme, waar ik het de vorige keer over had, helpt ons. Voor ons betekend het dat we ons oude ritme weer oppakken. Maar vergeet niet: het heeft ons jaren gekost, dat ritme te maken. Heb geduld met jezelf, met je kinderen.

We zijn tegen wil en dank in de pioniersrol gezet, of het past of niet.

De opdrachten maken is een ding, maar ga er relaxed mee om. Wij doen hier best strak in de morgen school. Direct na het ontbijt en streven ernaar om voor 12 uur de hoofdvakken af te hebben. Dan is het spelen, samen de tuin in. En daar gaat het leren verder. Spelenderwijs, boontjes tellen die je gaat zaaien. Groepjes van drie maken en de tafels oefenen. Een kaart naar iemand sturen is ook ” schrijfvaardigheid” Wees een beetje creatief, maar leg je ervooral bij neer:

Doelen worden anders gehaald dit jaar. Daar is geen ontkomen aan. Cito’s gaan niet door, Examens ook niet. Het is nogal niet wat. Andere jaren kost dat zoveel zweet en tranen. En hups: Een grote streep erdoor in 2020!

Dat mag jou situatie ook relativeren. We zullen allemaal opgelucht ademhalen als het zomer is en deze pandemie afvlakt. Deo Volente.

We hebben het vak: woninginrichting ingevoerd;-) en de huiskamer is even lekker op z’n kop gezet.

 

Liedje

Mijn vader (wat merk je pas hoe je van geliefden houd, nu je er even geen toegang toe hebt) is best een serieuze man. Hij leerde ons haast alle psalmen en een hoop meer. Maar eens leerde hij ons een liedje, dat bijzonder goed in de smaak viel. We zongen het op de schommel in de achtertuin als je je zaterdagse klusje nog niet af had. De wasmand die voller was, met was die opgehangen moest worden, dan de zin die jij erin had om je taakje ook werkelijk uit te voeren.

Onkruid wieden, stoffen, zuigen, het sanitair. Taken werden altijd eerlijk verdeeld. We werden aan het werk gezet. Zin of geen zin. En dan zongen we nog weleens dit:

Van je hela, hola, houd de moed erin!

Houd de moed erin,

Houd de moed erin,

Van je hela, hola, houd de moed erin!

Een molen van restjes karton gemaakt.

  Houd de moed erin!

Een lekker Rotterdams meezing aanjagertje.

Misschien vind je het liedje iets te frivool voor deze tijd. Zingen is gezond. Dus doe dat gerust. Met een cd of gewoon lekker in je huis, tuin of keuken.

De komende tijd wil ik wat meer delen: Hoe deden jullie dat thuis onderwijs eigenlijk? Dat was best een klus! Nou, dat was het ook. 2 jaar lang hadden we een juf, dat scheelde heel veel (alles) 2 jaar lang ook niet. En daar leerden we een hoop. Iets daarvan wil ik delen met je. Kom maar op, als je een vraag hebt.

Nog vier korte tips tot slot:

 • Een goede sfeer is belangrijker dan het dwangmatig afvinken van lijstjes op het juiste tijdstip.
 • Belonen na resultaat werkt nog steeds steengoed. (buiten spelen als je klaar bent, filmpje kijken of wat je ook maar verzint) Op vrijdags geef ik een klein kadootje nadat al het werk af is, omdat we tenslotte allemaal in een situatie zitten waar we niet voor hebben gekozen.
 • Kijk niet teveel naar het nieuws, maar beperk je tot een of tweemaal per dag.
 • Tip voor de dagopening: we kijken vaak hier: dagopening.nl

Deze hele situatie is geen sprint om dingen af te krijgen. Het is een marathon. En die vraagt om een hele lange adem. En een gedisciplineerde balans van rusten, werken, bidden en loslaten. Ik oefen nog steeds elke dag…;-)

Een vriendelijk groet, Janneke

 

P.S. Deel deze blog gerust met iemand in je netwerk die een beetje moed wel kan gebruiken. Zoals de minister zei: Let een beetje op elkaar;-)

 

 

 

 

 

4 reacties

 1. Hallo Janneke,
  echt leuk om je blog te lezen. Heel eerlijk en met goeie tips. Hier bij ons in Duitsland gaan de examens wel door. Dus Joachim moet thuis opdrachten doen. En zelf werk ik in de zorg, dus dat gaat ook gewoon door. Gerard gaat af en toe naar de winkels voor de inkopen. Tja, en verder ligt hier ook alles stil. Maar wat je zegt: we houden de moed erin. Gerard heeft nu eindelijk tijd de groentetuin in orde te brengen 🙂
  Sterkte met alles en groetjes van ons allen! Ilse

  1. Hoi Ilse, wat zal dat mooi worden, die groententuin. Leuk om te horen hoe ze in Duitsland met examens omgaan. Het is ook een beetje een anti-climax hier hoor. Je werkt normaal ergens naar toe en dan komt de opluchting. Nu voelt het allemaal een beetje onwerkelijk. Lieve groet! Leuk dat we nu jullie plek gezien hebben!

 2. Mooie gedachtes/tips, dankje! En dat liedje daar grinnik ik om, geweldig dat m’n ‘best serieuze oom’ dat jullie leerde 🙂 groetjes, tijdelijke thuisjuf Elmira 😉

  1. Dan ontwikkel je opeens nog ongeziene kwaliteiten als thuisjuf Elmira! Met ondersteuning van onderwijzend personeel om wel wat doelen te halen en de vrijheid van zelf je dag regelen, teken ik ervoor! Succes vandaag. Bijna weekend! Week 2 zit erop!

Reacties zijn gesloten.