Code Rood

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

15977002_10210933261583116_714207908150123060_n
Photo with thanks to Lidija Thellman.

Beste meneer Rutte,
Misschien is het in Nederland nog niet helemaal doorgedrongen, maar het is koud hier op de Balkan. Niet gewoon een fris briesje, de rivieren bevriezen en de temperatuur schommelt al veertien dagen rond de min 15.
Natuurlijk genieten we van het prachtige natuurschoon maar helaas is er ook een andere kant: afgelopen week zijn er in Zuid-Oost Europa minstens vier vluchtelingen domweg doodgevroren. En ik vroeg me af hoeveel doden er nog meer moeten vallen voor er actie wordt ondernomen.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook niet door had. Gewoon bezig, in huis met van alles en nog wat, school, de dagelijkse dingen. Totdat we eens een flinke wandeling maakten en letterlijk bevroren thuiskwamen. Maar wel thuis kwamen. Wij hebben een huis, een plek om op te warmen. Zij niet.
Nu begrijp ik wel dat de vluchtelingencrisis al lang “hoog op de agenda staat.” Maar er is een tijd van urgentie en dat is nu. In Nederland geven we ter waarschuwing weercodes. Ik ben, als Nederlander in Oost Kroatië, natuurlijk helemaal niet in de positie om CODE ROOD uit te roepen. Toch doe ik het. En ik hoop dat u, daar aan de andere kant van Europa, mijn stem hoort. Samen zijn we er verantwoordelijk voor dat er niet nog meer doden vallen.
Als u nu eens een aantal vliegtuigen kunt regelen om 4000  vluchtelingen op te halen, dan praten we daarna verder. Anders kunnen de chaufeurs van de actie “We gaan ze halen” wel helpen. Vervoer hoeft dus geen probleem te zijn in deze tijd.
Natuurlijk, ik begrijp het wel… “de situatie is veel complexer.” En we drinken een glas, we doen een plas en laten de zaken zoals het was. We draaien ons nog eens lekker om in de nacht, in onze warme huizen en onder onze warme dekens.
Maar het frustreert me dat wij niet in staat zijn om  een CODE ROOD probleem praktisch op te lossen. Een tent is geen huis voor mensen in deze barre winter. Als gezonde volwassen mannen al dood vriezen, verwachten we dan dat kinderen en bejaarden het wel overleven, daar in die tentjes? Regel dat transport dus, vandaag nog.
Hartelijk dank voor uw creatieve inzet! Het wordt gewaardeerd.
Vriendelijke groet van Janneke, een reizende Europeaan.
 
P.S. Lieve lezers: Ik zie Mark Rutte niet elke dag 😉 Mocht je in die positie zijn, kun je deze brief dan even onder zijn neus duwen (of anders iemand van de Europese commissie ofzo .) Dank je wel. Met elkaar zijn we een klein schakeltje. En samen kunnen we dit oplossen. Wir schaffen das. (Wij kunnen het. Angela Merkel)
P.S. 2: meer weten? https://www.facebook.com/gertjansegersCU/posts/253570151746698:0