Training voor Roma bijbelvertalers

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands
Afgelopen januari is Jelle in Slowakije geweest. We stelden hem een paar vragen.
Je bent pas in Slowakije geweest. Vertel ons er eens iets over?  
Ik was in Hermanovce nad Toplou, een klein dorp in het oosten van Slowakije, 600 km ten noorden van Osijek. De bijbelvertaalorganisatie “The Word For The World” is daar bezig met een bijbelvertaling in het Oost-Slowaaks Romani. Ik heb daar een week les gegeven over het proces van Bijbeluitleg. Daarbij waren vijf Roma vertalers en meelezers aanwezig en een paar belangstellenden van de kerk.
nimbus-image-1486847981957.png
Kun je inhoudelijk iets meer vertellen over je lessen?
De eerste dag heb ik les gegeven over de “7 stappen van exegese.” Daarmee leren de vertalers om te tekst die ze moeten vertalen goed te begrijpen. De volgende dagen heb ik een overzicht gegeven van de chronologie van het Oude Testament. Wat is de historische volgorde van de gebeurtenissen in het Oude Testament en wat zijn de hoofdlijnen in de geschiedenis van Israël? Daarnaast keken we samen naar verschillende tekstsoorten in het Oude Testament: de historische boeken, wet en profeten, de Psalmen en de wijsheidsboeken. In de middag gingen de vertalers oefenen: in kleine groepen moesten ze een exegese maken van een Bijbelgedeelte, die ze daarna aan de hele groep mochten presenteren. 
dsc_0222
Hoe vond je het om dit te doen?
Ik vond het erg leuk om te doen, kennisoverdracht is mooi werk. Het is een uitdaging om het zo te vertellen dat de vertalers er ook echt wat mee kunnen, maar ik begreep uit de evaluatie dat dat gelukt is. Het is ook altijd leerzaam om eens bij een andere organisatie “in de keuken te kijken”: ik geloof dat we over en weer van elkaar kunnen leren en dit was een mooie eerste stap.
dsc_0229
Wat vond je lastig?
De grootste uitdaging was om de goede golflengte te vinden. Sommige dingen zijn gewoon moeilijk, maar hoe kun je ze uitleggen zodat iedereen het toch begrijpt? Ik weet van mezelf dat ik daar tijdens het lesgeven steeds heel bewust mee bezig ben. 
dsc_0216