Oma's haakwerk

Oma's haakwerk

13 december 2017 0 Door admin

 
img_0095.jpg
Toen ik een jaar of vijftien was kregen we deze mooie Bijbel legger van oma Karels. Hij is altijd met me meegereisd en ik kreeg nu het idee om hem na te maken. Maar dat lukte me niet. Dus ben ik maar mijn eigen variant gaan maken. Heel simpel, gewoon stokjes van veertien op een rij met een randje eromheen.
jannekeHaakwerk
Oma’s haakwerkje is een stuk fijner en ik zal eens kijken of ik mijn haakkwaliteiten nog een level hoger kan krijgen.
Tijdens een van mijn haakmomenten zat ik terug te denken aan oma. Vanuit Veenendaal reden we om de week naar Capelle aan de IJssel. Met z’n allen in de auto, gewassen, gepoetst en op zondagsbest. Strakke planning! Op de snelweg werden we nagekeken met zo’n overvolle Peugeot stationwagen en we staken voor het gemak maar twee handen omhoog voor het geval ze echt wilden weten hoeveel kinderen ons gezin telde. Eenmaal aangekomen zat oma altijd in haar stoel en wist zo veel te onthouden. Opa redderde in de keuken en maakte koffie en drinken klaar. Leuke herinneringen.

IMG_0089

Handwerken is denk ik een beetje genetisch bepaald;-)


Vooruit dan, ook nog een herinnering aan opa: Hoe hij voor het raam kon staan, uitkijkend over de straat met zijn eindeloze kortasemigheid en zijn zeeuwse tongval. Hij, de grote, sterke, zwarte, lieve, vriendelijke opa. Hij maakte voor mij een keukentje en zijn schilderijtje hangt nu in de keuken. Wat voelde ik me sterk, wandelend aan zijn hand. Met hem kon ik de wereld aan. Ik word nog blij als ik aan deze herinneringen denk.
Verder heb ik bij het opruimen van opa en omaś spullen jaren geleden twee dingen meegekregen: 1. De gele plastic teil, waar mijn vader en vast verschillende van zijn broers en vele kindjes na hen nog in hebben gezeten als peuter. Hij begint nu uit elkaar te vallen. Het plastic vond de hitte van de Balkanzomer ook intens en barstte toen ik met mijn voeten in een koud badje de was op stond te hangen.
image
2. Ook kreeg ik omaś ouderwetse haarschuiven. Metalen klemmen die je haar voor de rest van de dag fixeren. Nou, ik heb nogal wat verschillende kapsels gehad, maar deze is één van mijn favorieten: en de meiden dragen ze ook graag. Wat is er nu leuker dan die overjarige dingen in je haar. Ik doe een zijwaardse halve Franse vlecht. En zet het aan het eind met deze spelden vast. Lekker retro.
IMG_0101bewerk.jpg
Heb je ook een leuke of mooie herinnering uit je familie die je wilt delen? Ik ben benieuwd!
Janneke