De onthulling van de tuin

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands, thuis

In de afgelopen drie weken onderging de tuin een ware metamorfose.

24 februari 2024

Het plan is gemetamorfoseerd van idee naar werkelijkheid. (opgezocht in het woordenboek);-)

Jacob (een vriend uit het Ecodorp die me hielp) en ik zagen er op het einde uit als houtsnippers. Acht autoladingen vol gingen op de tuin. Heerlijk: Gewoon gevonden langs de weg en met toestemming opgehaald. Altijd handig om gewoon goed je ogen open te houden.

Er is overvloed genoeg in de wereld. Het loopt helaas alleen nogal eens spaak met de verdeling.

#honger #kapitalisme

In de avond geef ik mijn rug wat rust en verfijn ik het tuinplan. Nu heb ik een vierjaren plan met wisselteelt. Je kunt het verkleinen en vergroten naar de maat van je tuin. Leuk hoe je het geleerde direct in de praktijk brengt.

Jacob maakte een mooie takkenhaag, die kunnen we nog naar hartenlust aanvullen met zwerftakken. Hopelijk voelen heel wat dieren zich thuis in deze takkenboel.

Dit ziet er nogal zwart uit, maar het is heerlijke compost van tuinafval. Nu nog verspreiden over de bedden en om je rug denken. Een beetje gedoseerd dus.

Jelle en Judith werkten aan de letters van het naambord. De onthulling is op 1 april, de tweede dag van de Opstanding om 15.00 (tweede paasdag)

De onthulling is op 1 april, de tweede dag van de Opstanding om 15.00
Welkom!

Tweede paasdag, 15.00

De eerste aardappelen zijn de grond in gegaan. Wellicht wat vroeg, maar ach. Ze liepen goed uit. Op hoop tegen hoop.

Jelle’s vader heeft een grote liefde voor boeken uit het verleden. Hij vond een boekje uit 1818 met deze afbeelding van de tuin. Elk bed heeft hier ook nog bijzondere namen. Wie weet dat we onze bedden ook nog namen gaan geven, als we niet kunnen slapen. Verzin gerust mee. Acht namen zijn nodig.

De tuin uit 1818 heeft veel weg van Marleen’s tuinontwerp.

Douwe’s perenboom staat in het centrum. Het is leuk om vanuit een centrum te werken. Hier staan nu ook de boomstammetjes en wordt de thee geserveerd op donderdagmiddagen tussen 2 en 5.

Weet je dat de tuin elke donderdagmiddag open is voor een kop verse kruidenthee uit de tuin? Tussen twee en vijf ben je welkom.

Tot slot, een extra poort. Die me doet denken aan het gedicht van Thomas Ken. (klik maar op de link om het verhaal te lezen). H.2. uit mijn boek, de wereld om mijn tafel.

Zonder Jacob’s hulp was dit niet gelukt. Hij boorde, bouwde, repareerde en ontwierp. Zijn hond Rafet begon zich gewoon thuis te voelen op dit stukje land.

De volgende keer (in april) zal ik je wat meer inzicht geven in het meerjaren tuinplan. Wie weet kun jij er nog wat mee.

#everyonecancook is een oneliner uit Ratatouille. Ik zou willen zeggen: #Everyoneisagardener.

(We’ve just lost it, somehow.)

Laat je HIER even weten of je komt op 1 april? Dan weet ik hoe groot de pot thee is die ik ga zetten.