Geboorte

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als nederlands

baby
De twee jonge tienermeiden uit het Roma dorp zijn bij het eind van hun zwangerschap aangekomen. Het eerste kindje is deze week geboren. Een maand te vroeg en 2.5 kg. De meeste bevallingen, vinden in het ziekenhuis plaats. Voor de Roma is dat niet anders. Maar tijdens de opname merken we helaas soms wel verschil in de behandeling.
Ook nu dit kindje geboren is, zit het voorlopig nog in de risico zone. Het ziekenhuis geeft het kindje wel heel snel vrij! En hoe wordt het thuis ontvangen? Deze groep Roma hebben genoeg kinderen gekregen, vaak genoeg kunnen oefenen, zou je denken. Maar toch. Regelmatig eten als moeder en de baby op tijd drinken geven zijn toch echt basale dingen. En toch ontbreekt het hier zelfs aan. De hete zomer komt eraan en uitdroging is een fors risico. Ook hygiene is heel ver te zoeken.
Van de week diende ik weer als chauffeur om de moeder, oma, zussen en drie broertjes bij de familie uitbreiding te laten kijken. Het valt op hoe hecht ze van elkaar houden. Dat is mooi! Het is triest dat de vader in de verste verte niet te bekennen is.
Bidt alsjeblieft mee dat we wijsheid krijgen om deze groep mensen te begeleiden. En met name de moeder, maar ook de oma en haar moeder.
Het is in elk geval vast mooi dat er een goede vertrouwensband gekomen is, in de afgelopen maanden. Dat is in elk geval de groei die we hebben gezien.
En groei willen we graag zien in de komende maanden!
P.s. De foto in deze blog is niet het echte kindje en de moeder.